Thor i Thor.fin programska su rješenja za naplatu u trgovini, robno poslovanje te računovodstvo i financije koje tvrtkama iz područja uslužnih djelatnosti, pekarnicama, mesnicama, trgovinama mješovitom robom, auto industriji i specijaliziranim trgovinama olakšavaju poslovanje. Od konkurencije ih razlikuje, ističe Monrijev Account Manager Gordan Carević, vrlo jednostavno korištenje, jako dobra povezanost s vanjskim sustavima, npr. e-commerce, B2B, FIS i sl., te činjenica da je stvarno velik broj hardvera moguće povezati s centralnim sustavom, primjerice vage, skenere, ekrane, EFT uređaje.

Kako su izgledali počeci poslovanja tvrtke Monri Payments?

Mi smo regionalni lider u pružanju rješenja za plaćanja: krenuli smo kao startup od 6 ljudi, a sada imamo više od 120 zaposlenika. Rasli smo organski te akvizicijama tvrtki Gastrobit – GRC grupa, Remaris i WSPay. Razvoj informacijskih sustava za maloprodaju počeo je još prije dvadesetak godina u preuzetoj GRC grupi koja se bavila razvojem rješenja za trgovinu i ugostiteljstvo te je ubrzo zaokružila ponudu s modulom za računovodstvo i financije.

U početku su to bili sustavi skromnijih mogućnosti u DOS okruženju, ali u to vrijeme ipak moderniji od registara blagajni. Ubrzanim rastom i razvojem tržišta te rastom potreba klijenata ubrzo smo sve sustave prebacili u Windows okruženje. Taj trenutak smo iskoristili da, uz promjenu izgleda i poboljšanje funkcionalnosti, damo i nova imena našim sustavima – tada su rođeni Thor i Thor.fin.

Mogućnosti sustava su se uvelike poboljšale, što korištenjem novih razvojnih alata, što korištenjem novih tehnologija kroz ponudu oprema kao što su ekrani na dodir, termalni printeri, ugradbeni skeneri i sl. DOS sustavi i programibilne tipkovnice su otišle u povijest, zamijenili su ih sustavi koji su i danas u većini trgovina.

Dolaskom novih zakonskih obveza, poput fiskalizacije iz 2013., cijelo tržište i industrija se promijenila. Internet je postao obvezan i tako su se otvorila vrata integracijama s drugim sustavima. Razmjena podataka između poslovnica ili tvrtki je postala glavna prednost sustavima koji su išli u korak s vremenom. Tu smo uvijek bili tržišni lider i koristili smo sve što se u tom trenu moglo povezati i olakšati svakodnevni rad klijenata.

Što vam je donijelo prekretnicu u poslovanju?

Kroz godine smo razvili kvalitetan i pouzdan odnos sa svojim distributerima, te na domaćem tržištu imamo razvijenu mrežu od preko 30 distributera. Partnerstvo je ostvareno u svakom kutku Hrvatske, a naša kvalitetna distributerska mreža dovoljno svjedoči o tome kako imamo sigurne i pouzdane programe i usluge.

Nadalje, ulaskom u ASEE grupu zaokružili smo kompletnu ponudu sa sustavima i za naplatu i za prihvat kartica. Sada klijenti s nama mogu ugovoriti kompletnu uslugu i imati jednu podršku za sve. Po tome smo jedinstveni i jedini na tržištu nudimo kompletna programska rješenja i uređaje za prihvat kartica na višoj razini.

Kada se sva ta povijest prebaci u brojke, dolazimo do 20 godina rada i iskustva, preko 1.000 pravnih subjekata koji svakodnevno koriste Thor sustave te preko 3.000 radnih stanica. Također, moram istaknuti da su sva programska rješenja 100% naš proizvod.

Što kroz svoja rješenja za trgovinu i veleprodaju nudite klijentima?

Kroz sve godine i tranzicije, za Thor i Thor.fin imali smo uvijek isti plan – biti i ostati vrhunski sustav za male i srednje tvrtke s prihvatljivom cijenom i zaokruženi u jednu cjelinu kako bi korisnicima pružili sve potrebno za nesmetan rad. Naglasak smo uvijek stavljali na brzi i jednostavni rad blagajne za naplatu u maloprodaji.

Svjesni smo da tu ne smije postojati usko grlo i da svi korisnici nisu informatički pismeni, stoga smo posvetili dosta vremena kako bi taj dio bio jednostavan za sve. Uz to, puno truda je uloženo i na razvoj modula za robno poslovanje koje omogućuje brzo praćenje zaliha.

Na standardnu verziju programa za maloprodaju moguće je nadograditi module za veleprodaju, računovodstvo i financije, evidenciju radnog vremena, proizvodnju čime Thor postaje moćan ERP sustav. Dodatno, u Thor skupini aplikacija postoje dva programa: Thor. docs (document management) i Thor. pda (aplikacija za evidenciju košarica i inventuru).

Izdvojite neke od mogućnosti osnovnih modula.

Modul za robno poslovanje omogućuje praćenje zaliha maloprodaje i veleprodaje u realnom vremenu. Prijemne listove je moguće raditi i automatski pomoću automatskog prijema računa i međuskladišnica kroz B2B sustav u elektroničkom obliku. Na taj način se ubrzava i automatizira prijem robe. Veliku pomoć korisnicima pruža i aplikacija Thor.pda koja se može skinuti na svaki mobilni uređaj i koristiti za brži unos inventure, ali i ponuda, otpremnica, računa, narudžba i sl.

Blagajna maloprodaje, osim standardnih mogućnosti izdavanja računa, nudi i opciju rada preko ekrana na dodir što ubrzava dodavanje artikala na račun za svu robu koja nije pakirana i nema šifre ili barkodove na ambalaži.

Jedna od opcija koju bih istaknuo je i rad s košaricama koja omogućuje da više djelatnika radi na jednoj blagajni i uslužuje više klijenata, što je naročito korisno u mesnicama i voćarnama.

Uz blagajnu maloprodaje klijent može odabrati i SinglePOS uređaj za prihvat kartica te na taj način ubrzati proces naplate i pogreške u naplati svesti na nulu!

Veleprodaja je možda najkompleksniji modul od navedenih, omogućuje vođenje klijenata preko CRM-a koji je integriran u sustav.

Svaki klijent, bio on kupac ili dobavljač, može se voditi detaljno i svi dogovoreni uvjeti se mogu unijeti u sustav preko ugovorenih cijena koje mogu biti ograničene na dio asortimana, količinu ili vrijeme trajanja ugovorenih cijena. Uz sve navedene module klijentu pružamo robna i financijska izvješća o prodaji i nabavi u realnom vremenu te kompletnu statistiku i planiranje zaliha.

Na čemu je trenutno najveći fokus u vašem poslovanju?

Uz prezentaciju sustava, poslovne konzultacije i implementacije sustava, bavim se i razvojem te se brinem da uvijek idemo u korak s vremenom, tehnologijom, ali i svim zakonskim izmjenama. To iziskuje svakodnevno praćenje trendova i noviteta u industriji, kako retail tako i FMCG gdje imamo najveći broj korisnika.

Naročito izazovno je pratiti sve zakonske izmjene i prilagodbe koje smo kao Republika Hrvatska ulaskom u EU obvezni provoditi. Svaki naš korisnik mora verificirati nas kao proizvođača i održavatelja softvera u sustav porezne uprave. Razvoj shvaćamo ozbiljno i prije bilo kakve izmjene svaki modul mora zadovoljiti tri osnovna kriterija: biti zakonski ispravan, univerzalan i jednostavan.