Novi Tisak media u prostoru jedne od najstarijih svjetskih knjižara – splitske knjižare Morpurgo

U centru Splita, u prostoru povijesne splitske knjižare Morpurgo koja se smatra jednom od najstarijih knjižara na svijetu, jučer je otvorena nova Tisak media poslovnica. U svojih 60 m2 izložbenog prostora, nova će Tisak media nuditi više od 2.500 književnih naslova različitih žanrova za sve uzraste.

Posebnost ove poslovnice krije se u tome što je Tisak obnovio i stavio u funkciju prostor čuvene knjižare Morpurgo, koja je bila zatvorena od 2017. godine. Knjižara će zadržati izvorni izgled ulaza povijesne zgrade koja se nalazi na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Sačuvat će se i prepoznatljiv naziv „Knjižara Morpurgo“ unutar koje će stajati izvorna kamena ploča koju je, u čast Vidu Morpurgu, 1984. postavilo Društvo prijatelja kulturne baštine Splita. Splićani će tako ponovno moći uživati u svojoj omiljenoj knjižari koja je kroz povijest bila središnje mjesto za sve ljubitelje knjige i čitanja.

Također, u povodu otvorenja, Tisak je donirao više od 100 knjiga za djecu različitih uzrasta Dječjem domu Maestral Split, ustanovi koja skrbi o djeci i mlađim punoljetnim osobama bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi.

„Velika nam je čast i privilegija otvoriti Tisak mediu na ovako jedinstvenoj lokaciji. Svjesni smo povijesti, tradicije i važnosti povijesne splitske knjižare Morpurgo te njenog velikog utjecaja na splitsku kulturu i društvo kroz stoljeća. Upravo zato smo cijeli projekt obnove i stavljanja u funkciju ove povijesne knjižare provodili maksimalno dogovorno u koordinaciji s Konzervatorskim odjelom Grada Splita. Vjerujem da smo na najbolji mogući način oživili ovu slavnu knjižaru i vratili joj njen stari sjaj, pritom čuvajući kulturnu i povijesnu važnost knjižare i njenog osnivača Vida Morpurga“, poručio je Tomislav Bagić, predsjednik uprave tvrtke Tisak plus.

„Pozivam sve da nas što prije posjete u prostoru omiljene splitske knjižare Morpurgo, koja je oduvijek imala značajnu ulogu u razvoju kulture čitanja. Ujedno smo vodili računa i da svojom ponudom odražavamo jedinstveni duh ove lokacije, pa ćemo u asortiman uključiti i veliki broj knjiga i specifične naslove vezane uz kulturnu baštinu i nasljeđe splitskog područja“, poručila je Suzana Krstulović, rukovoditeljica područja Split, prilikom otvorenja.

Tisak media Morpurgo u Splitu je 24-to prodajno mjesto Tisak media formata. Riječ je o jedinstvenom konceptu trgovine u Hrvatskoj koji posjetiteljima nudi iznimno bogat izbor najnovijih književnih naslova, najveći izbor stranih časopisa i multimedijalnog sadržaja, školski i uredski pribor te bogati darovni program.