Grupa Pivac nastavlja s programom stipendiranja

Mjesečna stipendija u iznosu 135 eura, plaćen rad na praksi i troškovi prijevoza, besplatan topli obrok za vrijeme prakse, besplatni udžbenici, darivanje u povodu blagdana, mogućnost plaćenog rada tijekom školskih praznika i ono najvažnije – jamstvo trajnog zaposlenja u struci uz plaće iznad prosjeka u sektoru, pogodnosti su koje Mesna industrija Vajda i PPK karlovačka mesna industrija, tvrtke u sastavu Grupe Pivac, nude mladima koji odaberu strukovno zanimanje mesar.

Na taj način ova domaća mesoprerađivačka grupa u suradnji s lokalnim strukovnim školama već godinama aktivno radi na stvaranju vlastitog stručnog kadra, u situaciji kada je zanimanje mesar deficitarno na domaćem tržištu rada, ali i u većini europskih zemalja.

„Zbog rasta proizvodnje stalno smo u potrazi za stručnim kadrom. Kao i brojna druga strukovna zanimanja, mesari su deficitarni na tržištu. Istovremeno su upravo mesari ključan kadar u našoj djelatnosti pa poduzimamo sve što smo u mogućnosti kako bismo motivirali mlade da odaberu to zanimanje. Želja nam je zadržati ljude u našem kraju, kako siguran i dobro plaćen posao ne bi morali tražiti van Međimurja i Hrvatske. Stoga i u sljedećoj školskoj godini nastavljamo s provedbom programa stipendiranja“, poručuje Vilim Simon, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda.

Dok se većina poslodavaca u svim sektorima gospodarstva suočava s nedostatkom radne snage, u Grupi Pivac smatraju kako i poslodavci svojim proaktivnim djelovanjem mogu i moraju utjecati na okolnosti na tržištu rada pa zato uz brojne pogodnosti koje osiguravaju za svoje zaposlenike, vode brigu i o budućim kadrovima. I to rade na sustavan način, tako da njihovi stipendisti kroz svoje obrazovanje, ali i dalje kroz profesionalni put imaju podršku i osigurane uvjete za razvoj karijere. Zanimanje mesar traženo je i iznadprosječno plaćeno, a u budućnosti će biti još i traženije, poručili su iz Grupe Pivac. U Vajdi radi više od 300 zaposlenika, a PPK zapošljava i više od 600 ljudi.

„Uzimajući u obzir naše planove daljnjeg jačanja pozicije na domaćem i inozemnom tržištu, jasno je da će potrebe za kvalificiranim mesarima i dalje rasti. U nadi da će pogodnosti koje nudimo potaknuti mlade da odaberu ovo strukovno zanimanje, u novoj školskoj godini nastavljamo stipendirati buduće mesare. To zanimanje definitivno ima sigurnu budućnost. Unatoč stalnom napretku tehnologije, ljudski faktor u ovom je poslu nezamjenjiv. Nakon završetka školovanja, mladi mesari kod nas imaju siguran posao u stabilnoj i rastućoj tvrtki, u kojoj su znanje i rezultati cijenjeni i vrednovani“, kaže Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Programom stipendiranja dosad je obuhvaćeno oko 40 učenika, a prva generacija stipendista već je zaposlena unutar neke od sastavnica Grupe Pivac. Iskustva stipendista, a današnjih zaposlenika najbolje pokazuju koliko je ovakva vrsta potpore značajna.

„Zadovoljan sam svojim odabirom zanimanja i poslom koji radim. Put od praktikanta do radnika nije bio težak jer sam bilo kvalitetno pripremljen za samostalan rad, a radna okolina i kolege bili su mi otprije poznati. Stipendija koju sam primao tijekom školovanja puno mi je značila. Uz stipendiju i naknadu od rada na praksi, nisam ovisio ni o kome nego sam imao svoj novac za svakodnevne troškove, a dio sam i uštedio. Danas za svoj posao primam plaću kakvu zarađuje rijetko tko od mojih vršnjaka i za razliku od mnogih mladih, ne razmišljam o odlasku iz Hrvatske“, ispričao je mladi Vajdin mesar Ivan Žužić.