Održan specijalistički seminar ‘Upravljanje ambalažom u proizvodnom poduzeću’

Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf

Prvi Kaligrafov specijalistički seminar – Upravljanje ambalažom u proizvodnom poduzeću, održan 25. svibnja 2023. u zagrebačkom centru Wespa Spaces, okupio je brojne stručnjake i profesionalce iz područja pakiranja. Ako je suditi prema zanimanju za seminar i atmosferi samog skupa, te dojmovima koje su iznijeli sudionici, ovakav je seminar upravo ono što je nedostajalo ovoj usko profiliranoj stručnoj zajednici.

O najnovijim trendovima i izazovima u procesima pakiranja proizvoda i produkcije ambalaže sudionici su imali priliku čuti niz zanimljivih predavanja i to redom od eksperata za pojedina područja.

Na samom je početku prisutne pozdravio i program otvorio Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf, ekspert za područje produkcije ambalaže i sve aspekte tehnoloških rješenja i optimizacije pakiranja. Osim vrlo sadržajnog pregleda stanja i aktualnosti u ambalaži, Karolyi je dao i predikciju trendova koji će u bliskoj budućnosti u mnogome utjecati na odluke koje donose proizvođači prilikom odabira ambalažnih rješenja za svoje proizvode.

Sonja Jamnicki Hanzer, izvanredna profesorica Katedre za grafičke materijale i tiskovne forme s Grafičkog fakulteta Zagreb, održala je predavanje o izazovima osiguravanja zdravstvene ispravnosti prehrambene ambalaže i pakiranih namirnica. Njezino istraživanje svojstava grafičkih materijala i ispitivanje zdravstvene ispravnosti ambalaže koja dolazi u neposredan dodir s hranom pružilo je dragocjene uvide te su sudionici mogli čuti najvažnije o tome kako spriječiti nepoželjne migracije iz pakovine u ambalažu i obratno.

O važećim propisima i smjernicama za deklariranje proizvoda te pravilnom označavanju ambalaže govorila je u nastavku je Sunčica Uhitil, direktorica kompanije Simply Safe, stručnjakinja za sigurnost hrane i kozmetike.

Prvi dio seminara završio je jezgrovitim predavanjem Martina Jelovečki, stručnjakinje za vođenje projekata i upravljanje procesima pripreme produkcije ambalaže u Kaligrafu. Ona je u svom izlaganju predstavila faze grafičke produkcije koje slijede nakon dizajna, a prethode tisku, objasnivši pojmove artwork, repro, proof, 3D model… Zanimljivo je bilo vidjeti i kako izgleda Web Centar – online platforma za digitalizirano upravljanje procesom.

Martina Jelovečki, stručnjakinje za vođenje projekata i upravljanje procesima pripreme produkcije ambalaže u Kaligrafu

Drugi dio seminara započeo je predavanjem Kristine Kanižaj, voditeljice razvoja i tehnologije u Bakrotisku i Rotoplastu, stručnjakinje za inovacije u području ambalaže i razvoj novih materijala. Ona je govorila o novim ambalažnim materijalima iz domene fleksibilne ambalaže i dala uvid u najnovija rješenja i pristupe u stvaranju održive ambalaže, ističući sigurnost proizvoda i održivi razvoj kao prioritete.

Odgovor na pitanje kako standardizirati interne procese upravljanja pakiranjem i ambalažom dala je u svom izlaganju Željka Tihomirović iz Kaligrafa, stručnjakinja za standardizaciju i upravljanje ambalažom u proizvodnoj organizaciji. Istakla je važnost definiranja specifikacija, nacrta, tehničkih karakteristika i etalona ambalaže te o postupcima testiranja i provođenja ispitivanja kvalitete.

Seminar je zaključen predavanjem Mihe Karolyija, koji je podijelio svoje znanje o optimizaciji produkcije ambalaže. Sudionici su saznali o najboljim praksama i tehnološkim rješenjima za poboljšanje učinkovitosti i kvalitete proizvodnje ambalaže.

Ovaj Kaligrafov specijalistički seminar pružio je vrijedan uvid u sve aspekte upravljanja ambalažom i njenu ključnu ulogu u razvoju proizvoda. Sudionici su imali priliku razmijeniti mišljenja, povezati se s stručnjacima i uspostaviti nove kontakte.

Zasigurno je ovo dobar put i treba ga nastaviti sličnim skupovima.