Kako je Cromaris postao sinonim za vrhunsku mediteransku ribu

Gotovo je nemoguće navesti sve razloge zašto je riba zdrava i zašto bi je trebali uvrstiti u našu prehranu. Brojna istraživanja provedena tijekom godina ukazuju na zdravstvene pogodnosti povezane uz redovitu konzumaciju ribe.

Bijela riba, poput brancina, orade i hame, izvrstan je izvor zdravih masnoća neophodnih za naše zdravlje. Odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje imaju vitalnu ulogu u organizmu: pospješuju optimalno djelovanje srca i mozga, pravilan rad metabolizma i krvnih žila te štite stanice od stresa.

Studije su također pokazale da ljudi koji svaki tjedan jedu ribu imaju više sive tvari u centrima mozga koji reguliraju emocije i pamćenje, imaju manje šanse za razvoj srčanih bolesti, moždani udar i infarkt te manji rizik od depresije, demencije i Alzheimerove bolesti. Osim proteina, riba sadrži i vitamin D koji je potreban za zdravlje kostiju i imunološkog sustava.

Upravo zahvaljujući ponudi Cromarisa, regionalnog lidera u proizvodnji i preradi mediteranske ribe te šeste kompanije u uzgoju brancina i orade na svijetu, gurmani iz svih krajeva Hrvatske, ali i većeg dijela Europe, mogu svakodnevno, brzo i jednostavno, uživati u kvalitetnoj ribi vrhunske svježine.

Lider u vrhunskoj kvaliteti i svježini

Cromaris nudi samo najkvalitetniju bijelu ribu, autohtone vrste – oradu, brancina i hamu, te odnedavno, zubaca i gofa. Potvrđuju to brojni certifikati za kvalitetu proizvoda (ISO 9001), sigurnost hrane (IFS), održivost i društvenu odgovornost (ASC, GGAP). Proizvodnja ‘od mora do stola’ znači da postoji sljedivost i stroge kontrole u svim fazama proizvodnje – od vlastitog mrijestilišta, uzgoja na pomno odabranim lokacijama Jadranskog mora gdje se koristi vlastita receptura riblje hrane, pa do prerade i otpreme.

Cromarisova riba izlovljava se 6 dana u tjednu te već unutar 24 sata stiže na stolove hrvatskih, talijanskih i slovenskih potrošača, odnosno, 48 sati od izlova i na ostala EU tržišta. Zahvaljujući dugogodišnjim ulaganjima u istraživanje i razvoj Cromaris je razvio vlastitu recepturu riblje hrane, prilagođene pojedinoj vrsti ribe koju uzgaja. Time je postignuto da riba bude bogata omega-3 masnim kiselinama te ima povoljan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina, što blagotvorno utječe na zdravlje ljudi.

Održivost i inovacije

Cromaris je predvodnik mediteranske akvakulture doprinoseći ukupnom razvoju i održivosti industrije svojim znanjem, poslovnim praksama i inovacijama. Posvećenost održivosti sastavni je dio korporativne kulture i poslovne strategije Cromarisa te temeljna pretpostavka stabilnosti, rasta i razvoja tvrtke. Cromaris već ima višegodišnje iskustvo u održivim praksama a globalni trendovi i izazovi potiču nas da dodatno ubrzamo svoje napore.

Tvrtka sustavno radi na tome da postane klimatski pozitivna, okreće se održivim izvorima energije i potiče kružno gospodarstvo, koristi riblju hranu i sirovine iz održivih izvora, štiti bioraznolikost i morske ekosustave, poštujući ljudska prava duž cijelog lanca. U tijeku su razne inicijative i projekti koji će, uz poslovnu izvrsnost, doprinijeti i ciljevima održivosti. Zelena tranzicija je nužnost suvremenoga poslovanja, stoga se poduzimaju mjere i pokreću projekti s ciljem primjerice bolje energetske učinkovitosti, dekarbonizacije i smanjenja emisija CO2.

Značajniji iskorak u tom smjeru svakako je nova fotonaponska (FN) elektrana na Cromaris mrjestilištu u Ninu, koja je počela raditi krajem 2022. Uspješnost u provođenju održivih praksi potvrđuju i relevantni veoma zahtjevni certifikati koje Cromaris posjeduje. Ističe se ASC (engl. Aquaculture Stewardship Council) koji jamči kupcima da je riba proizvedena na društveno i okolišno odgovoran način.

Cromaris je prva (i jedina) kompanija u EU marikulturi koja je sve svoje proizvodne lokacije certificirala prema ASC standardu već 2019. Cromaris je predvodnik industrije i u inovacijama. U 2021. godini svoj je proizvodni portfelj obogatio dvjema kvalitetnim, nutricionistički vrijednim i gastronomski iznimno cijenjenim ribama, gofom i zubacem – kojeg uzgaja jedini u svijetu.

Prestižne nagrade kao dokaz kvalitete

Vrhunsku kvalitetu prepoznaju potrošači, ali i struka. Cromaris hama dobitnik je Superior Taste Award 2023 s maksimalne tri zvjezdice za svoj izniman okus i kvalitetu već treću godinu zaredom. Riječ je o najcjenjenijoj nagradi u segmentu prehrane u svijetu koju od 2005. dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa.

Proizvodi se ocjenjuju metodom slijepog testiranja na temelju izgleda, mirisa, teksture i okusa, a pritom sucima odabranima iz najprestižnijih europskih kulinarskih udruženja, nisu poznati brend ni podrijetlo testiranog proizvoda. Ovime se Cromaris hama pridružila Cromaris brancinu, i jedini su nositelji nagrade Crystal Taste Award među proizvođačima mediteranske bijele ribe. Izvrsno je ocjenjena i Cromarisova orada.