RIBA za zdravlje srca, mozga i cjelokupnog organizma

Omega-3 masne kiseline prisutne u ribi imaju protuupalna svojstva i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, sniziti krvni tlak i poboljšati cjelokupno zdravlje srca. Također se smatra da redovito konzumiranje ribe može smanjiti rizik od moždanog udara, poboljšati kognitivne funkcije, smanjiti rizik od depresije i poboljšati opću dobrobit.

Riba je izuzetno hranjiv izvor hrane, bogat proteinima, esencijalnim masnim kiselinama i drugim ključnim hranjivim tvarima. Kada se pravilno uključe u prehranu, ribe mogu donijeti mnoge zdravstvene koristi: koristan su izvor visokokvalitetnih proteina koji sadrže sve esencijalne aminokiseline potrebne za normalan rast i razvoj tijela. Osim toga, riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, posebno eikozapentaenskom kiselinom (EPA) i dokozahexaenskom kiselinom (DHA).

Ove masne kiseline igraju ključnu ulogu u zdravlju mozga, srca i krvnih žila. Riba također sadrži minerale poput željeza, cinka, selena i joda te vitamine poput vitamina D i vitamina B12.

Konzumiranje ribe organizmu može donijeti brojne zdravstvene prednosti. Omega-3 masne kiseline prisutne u ribi imaju protuupalna svojstva i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, sniziti krvni tlak i poboljšati cjelokupno zdravlje srca. Također se smatra da redovito konzumiranje ribe može smanjiti rizik od moždanog udara, poboljšati kognitivne funkcije, smanjiti rizik od depresije i poboljšati opću dobrobit.

Preporučuje se konzumacija ribe najmanje dva puta tjedno. Ovo uključuje jedan obrok masne ribe poput lososa, tune ili skuše, i jedan obrok manje masne ribe poput sardina ili haringe što će osigurati adekvatan unos omega- 3 masnih kiselina i drugih hranjivih tvari.

PRIPREMA RIBE

Priprema ribe može biti jednostavna i raznolika. Evo nekoliko načina kako pripremiti ribu na zdrav način:

Pečenje u pećnici: Premažite ribu maslinovim uljem, začinite po želji i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici. Ovo je jednostavan način pripreme koji zadržava hranjive tvari ribe.

Grilanje: Ribu možete pripremiti na rešetki ili roštilju kako biste dobili lagano hrskavu koru. Ovo je zdrav način pripreme jer ne zahtijeva dodavanje velike količine masnoće.

Pirjanje ili kuhanje na pari: Možete pirjati ribu s povrćem i začinima kako biste dobili ukusno i zdravo jelo. Kuhanje na pari također je dobar način za zadržavanje hranjivih tvari.

Sushi ili sirova riba: Preferirate li sirovu ribu, možete je koristiti za pripremu sushija ili drugih jela koja uključuju sirovu ribu. Obratite pažnju na kvalitet i svježinu ribe kako biste izbjegli potencijalne probleme s higijenom.

Važno je napomenuti da priprema ribe ne uključuje prženje u dubokom ulju ili dodavanje velike količine masnoće, jer to može poništiti zdravstvene prednosti ribe. Riba je izuzetno hranjiv izvor hrane s brojnim zdravstvenim prednostima. Uključivanje raznovrsnih riba u prehranu može pružiti visokokvalitetne proteine, omega-3 masne kiseline i druge hranjive tvari koje podržavaju zdravlje srca, mozga i cjelokupnog organizma.

OD UKUSNIH SRDELA DO EGZOTIČNE TUNE

U današnjem svijetu brzog tempa i ubrzanog načina života, riblje konzerve su postale popularan izbor za brzi i hranjiv obrok. Ove konzerve pružaju praktično rješenje za konzumaciju ribe s dugim rokom trajanja, bez potrebe za hlađenjem ili posebnom pripremom. Osim toga, riblje konzerve pružaju zdrave hranjive tvari koje su važne za održavanje uravnotežene prehrane.

Postoji veliki broj vrsta ribljih konzervi dostupnih na tržištu, a svaka od njih nudi jedinstvenu kombinaciju okusa i tekstura. Evo nekoliko popularnih ribljih konzervi i koje ribe se često konzerviraju:

Srdela
Srdela je jedna od najčešće konzerviranih riba. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Konzervirana srdela obično se nalazi u maslinovom ulju ili umaku od rajčice i može se koristiti u salatama, sendvičima ili kao dio raznih jela.

Tuna
Tuna je još jedna popularna riba koja se često konzervira. Tuna je izvor proteina niske masnoće i također je bogata omega-3 masnim kiselinama. Postoje različite vrste tune koje se koriste za konzerviranje, kao što su bijela tuna, žuta tuna i skipjack tuna. Tuna konzerve mogu biti u obliku komada ili mrvica tune te se često koriste u sendvičima, tjesteninama ili rižotima.

Losos
Konzervirani losos je još jedan popularan izbor među ljubiteljima ribe. Losos je poznat po visokom udjelu omega-3 masnih kiselina i vitaminu D. Konzervirani losos često se nalazi u obliku komada ili može biti usitnjen i zamotan u limenku. Može se koristiti u salatama, sendvičima ili kao sastojak umaka.

Srdelica
Srdelica je manja vrsta ribe slična srdeli, ali ima delikatniji okus. Konzervirana srdelica često se nalazi u maslinovom ulju ili umaku od limuna. Može se konzumirati na sličan način kao i sardela, dodajući okus salatama, sendvičima ili pitama.

Inćuni
Inćuni su male ribe koje se konzerviraju u slanoj otopini. Imaju karakterističan intenzivan okus i često se koriste kao sastojak umaka, namaza ili pizza.

VISOK UDIO RIBE

Pri odabiru ribljih konzervi važno je obratiti pažnju na kvalitetu proizvoda i način konzerviranja. Kvalitetne riblje konzerve sadrže visok udio ribe i koriste prirodne sastojke kao što su maslinovo ulje ili umaci bez nepotrebnih aditiva ili konzervansa. One pružaju praktičan način da se ti nutrijenti unesu u prehranu, posebno u situacijama kada svježa riba nije lako dostupna ili nije praktična opcija.

Pri kupovini ribljih konzervi preporučuje se čitanje deklaracija kako bi se provjerilo podrijetlo ribe, način ulova ili uzgoja te ostale informacije o proizvodu. Ukratko, riblje konzerve pružaju praktičan i hranjiv izbor za sve ljubitelje ribe. Raznovrsnost vrsta riba koje se konzerviraju omogućuje svakome da pronađe svoj omiljeni okus i dodatak prehrani bogat zdravim hranjivim tvarima koje riba pruža.

Vrijednosna prodaja bilježi blagi rast

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022., vodeća tri proizvođača nose 66% ukupne vrijednosne prodaje kategorije ribljih konzervi, a oni su abecednim redom Bolton Group, Gaston i Podravka

Analizira: Mateja Jurasović, Senior Customer Service Executive, NielsenIQ

Kategorija ribljih konzervi uključuje svu konzerviranu dugotrajnu ribu uključujući inćune, srdele, losos, sardine, tunjevinu i sitnu ribu. Proizvodi se mogu naći u različitoj formi od cijelih komada ribe, komada, komadića i slično. Proizvodi mogu biti pakirani u različitim umacima / dresinzima, npr. slana voda, maslinovo ulje, biljno ulje, umak od rajčice, ukiseljeni umak, majoneza, itd.

Međutim, delikatesni proizvodi poput bakalara na bijelo, slanih inćuna i slično nisu uključeni u ovu analizu.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, kategorija ribljih konzervi je na tržištu Hrvatske, bez diskontera, zabilježila pad količinske prodaje dok vrijednosna prodaja bilježi blagi rast. Segment konzervirane ribe nosi 76% prodaje kategorije dok konzervirane riblje salate nose preostalih 24% prodaje.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 70% kategorije ribljih konzervi pronalazi svoje kupce u modernim kanalima trgovine (hipermarketima i supermarketima) dok se kroz trgovine mješovitom robom ostvaruje preostalih 30% vrijednosne prodaje cjelokupne kategorije ribljih konzervi.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022., vodeća tri proizvođača nose 66% ukupne vrijednosne prodaje kategorije ribljih konzervi, a oni su abecednim redom Bolton Group, Gaston i Podravka.