Ruske podružnice Carlsberga i Danonea pod državnom upravom

Ruska vlada privremeno preuzima upravljanje podružnicom francuskog proizvođača jogurta Danone i udjelom danske pivarske tvrtke Carlsberg u domaćoj pivovari, navodi se u uredbi koju je u nedjelju potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin.

Udjeli u stranom vlasništvu u Danone Russia i Baltika Breweries bit će “privremeno pod upravom” državne agencije za imovinu Rosimuščestvo, stoji u Putinovoj uredbi.

Od travnja državna agencija već upravlja ruskim podružnicama njemačkog Unipera i finskog Fortuma, podsjeća Reuters. Kremlj je tada bio upozorio da bi mogao ponoviti taj postupak i u slučaju druge zapadne imovine kako bi odgovorio na mjere poduzete protiv ruskih kompanija u inozemstvu od ulaska ruskih vojnika u Ukrajinu.

Carlsberg je u priopćenju od nedjelje navečer objavio da “od ruskih vlasti nije primio nikakve službene informacije o predsjednikovoj uredbi ni o posljedicama za Baltika Breweries”. Dodaju da su izgledi za kompletnu prodaju poslovanja u Rusiji sada vrlo neizvjesni. U lipnju objavili su da su potpisali ugovor o prodaji koju još moraju odobriti regulatori.

Danone pak u priopćenju ističe da istražuje uspostavu privremene uprave, dodajući da odluka Kremlja neće imati utjecaja na njegove financijske smjernice za 2023. Francuska tvrtka prošle je jeseni objavila da traži kupca za rusko poslovanje s mliječnim proizvodima, a sporazum bi mogao rezultirati otpisom do milijardu eura, podsjeća Reuters. (Hina)