Ovo ljeto svi jedu kremasto i slatko: Prepustite se strastima Pancettose i smokve

Iako se na prvu čini nespojivo, istarski proizvođač suhomesnatih proizvoda Histris još je jednom vratio tradiciju Histra u Istru. Doduše, ovog je puta gurmanske delicije vratio u polje i korijenima predaka kako i priliči istarskom seljaku, istovremeno obogativši gastronomsku scenu poluotoka i Hrvatske.

Naime, poznato je da su se istarski težaci prehranjivali u polju. Doručak ili užina bili su tek kratka pauza od napornog rada u tom istom polju odakle su crpili namirnice da bi prehranili gladna usta obitelji ili pak proizveli sirovinu za ishranu životinja. Ironično, tu su istu hranu vraćali u polje u obliku suhomesnatih proizvoda kako bi zahvaljujući njihovim prehrambenim vrijednostima bili u mogućnosti ponovno proizvesti nove poljoprivredne proizvode.

I u tom krugu života, ishrane i proizvodnje, utjehu su pronalazili u hladovini smokve zasađene u nekom zabačenom dijelu oranice ili vinograda, ondje gdje je uzimala najmanje mjesta. Logično, plod te iste slatke smokve mamio je težake da ga sljube s obrokom. Tako je i bilo.

Smokva je često bila prilog kruhu, mesu ili kapljici vina. Tako je i nastala naša salama od domaćeg svinjskog mesa sa sušenim smokvama, utemeljena na starim užancama istarskog seljaka. Danas, obogaćena slatkim notama neodoljivo zavodi nepca najistaknutijih gurmana. Druga novost je salama naziva Pancettosa. Nazivom asocira na „cremoso“ što bi u prijevodu s talijanskog jezika značilo „kremasto“. A što je drugo panceta nego krema koja se u dodiru s toplim kruhom jednostavno topi u ustima sljubljujući note bijelog masnog tkiva prošaranog crvenim linijama mesa i mediteranskim začinima?!, ističe direktorica marketinga Histrisa Jasminka Benazić.

Sam naziv ovog novog Histris proizvoda ima višestruko značenje. Povezan je s dvojezičnom Istrom. Riječ „pancia“ na talijanskom znači „trbuh“; za proizvodnju Pancettose koristi se panceta – potrbušni dio svinje.

Istina, za razliku od vremena koja su poslužila kao predložak u stvaranju te dvije nove poslastice a koja su podrazumijevala i lijepu “panciu” kao odraz blagostanja, danas su drugačija vremena u poimanju oblikovanja ljudskog tijela.

Srećom, nutritivne vrijednosti koje donose dva nova Histrisova proizvoda jamče da koliko ih god konzumirali neće biti prevelike – “pance”.

Više o ovim delicijama i pogonu Histris potražite na www.histris.hr​.