HPK: Prihodi hrvatskih mljekara u devet mjeseci manji za 14.723 eura

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) upozorili su kako su prihodi hrvatskih mljekara u devet mjeseci manji za 14.723 eura u odnosu na konkurenciju iz Europske unije (EU) te ukoliko se pad otkupnih cijena nastavi, bit će sve manje proizvođača.

Hrvatski proizvođač mlijeka s godišnjom proizvodnjom mlijeka od 360.000 kilograma (kg) naspram svojih kolege u EU s istom godišnjom proizvodnjom, u devet mjeseci 2021. lani je imao 21.421 euro manje prihode. Razlika u prihodima počela se smanjivati od ožujka ove godine pa tako za prvih devet mjeseci ove godine ta razlika još uvijek iznosi 14.723 eura, izračunali su članovi Odbora za mljekarstvo HPK.  

“U državama članicama postepeno padaju otkupne cijene mlijeka, a sve više proizvođača je prinuđeno zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme”, kazao je predsjednik Odbora za poljoprivredu HPK Igora Rešetar. Pad cijene mlijeka u Hrvatskoj, kako je naveo, krenuo je od lipnja kada je cijena s 0,50332 eura po kilogramu, pala na 0,49707 eura po kilogramu.

“Pad se nastavio i u rujnu je cijena pala na 0,48274 eura po kilogramu, a strahujemo da će se nastaviti što će nas učiniti još više nekonkurentnima”, istaknuo je Rešetar.

Iz HPK podsjećaju kako je na pad cijena otkupa mlijeka ovih dana upozorio i Europski odbor za mlijeko (EMB) te je pozvao donositelje odluka u EU da poduzmu mjere protiv krize kako bi spriječili kolaps tržišta mlijeka.

“U državama članicama postepeno padaju otkupne cijene, pa tako i u Hrvatskoj, a sve veći broj proizvođača je prinuđen zaustaviti proizvodnju i zatvoriti farme”, istaknuli su iz HPK.

Svakim danom sve manje proizvođača

Pad otkupne cijene mlijeka, kako su kazali, dobra je vijest za potrošače, ali nikako za proizvođače kojih je svakim danom sve manje i manje. “Poznato je kako je EMB izdao hitno upozorenje da će Europa izgubiti i ekonomski i socijalno ako se krave više ne budu držale u ruralnim područjima i farme više ne budu u mogućnosti nastaviti s radom. Smatraju da je vrijeme da EK poduzme odgovornost na razini EU i konačno rastereti tržište mlijeka pokretanjem dobrovoljnog smanjenja proizvodnje”, istaknuli su iz HPK.

Napominju kako su predstavnici EMB-a naglasili da je poljoprivreda okosnica ruralnih regija i bez nje bi ova područja jednostavno propala, zbog čega se konačno moraju postaviti temelji za održivi ekonomski i društveni razvoj kako bi očuvali bioraznolikost. Iz tog razloga pozivaju kreatore politika stvore okvire za bolju raspodjelu marži u lancu snabdijevanja, što bi u stvarnosti značilo da će cijene pokrivati troškove proizvođača i istovremeno osigurati da ostanu pristupačne za potrošače.

HPK u priopćenju iznosi podatke Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) prema kojima je na domaćem tržištu u kolovozu i dalje je primjetan blagi pad otkupnih cijena mlijeka. Prosječna cijena mlijeka realne kvalitete u kolovozu je iznosila je 0,48680 €/kg (48,68 €/100 kg) uz 3,91 posto m.m. i 3,38 posto m.b. što je u odnosu na cijene s početka godine niže za 5,7 posto, a u odnosu na cijene godinu dana ranije više za 12,58 posto.

U isporuci mlijeka otkupljivačima u srpnju ove godine sudjelovalo je 2.743 isporučitelja, a isporučena količina kravljeg mlijeka iznosila je 31.157.549 kilograma. Isporučena količina mlijeka u srpnju u odnosu na lipanj ove godine bila je niža za 2,2 posto , a u odnosu na isti mjesec lani za 8,5 posto. Prema procjeni količina mlijeka koje se očekuje u isporuci za kolovoz ove godine iznosi 30.145.874 kilograma, navode iz HPK.

Dodaju i kako prema procjeni, cijena mlijeka u rujnu (0,48274 €/kg) ne ukazuje na značajnije promjene, a u odnosu na druge zemlje EU, otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj svrstala se u kategoriju zemalja višeg srednjeg cjenovnog ranga. Prema procjeni za kolovoz cijena je na sedmom mjestu ljestvice EU.

Iz HPK navode kako je otkupne cijena mlijeka na EU tržištu i dalje u padu te je prema dostupnim podacima na razini EU u srpnju iznosila  43,74 €/100 kg, što je pad od 1,3 posto prema lipnju i 14,3 posto u odnosu na cijene godinu dana ranije. Cijenu mlijeka za kolovoz ove godine EK procjenjuje na 43,58 €/100 kg, što je u odnosu na otkupnu cijenu mlijeka realne kakvoće na RH tržištu niže za 10,4 posto, navode iz HPK. (Hina)