Promet u europskoj maloprodaji naglo pao u kolovozu

Promet u maloprodaji eurozone i Europske unije pao je u kolovozu najsnažnije od kraja 2022. godine, a u Hrvatskoj pad je bio na razini prosjeka u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazali su u srijedu podaci Eurostata.

U eurozoni promet u maloprodaji smanjio se u kolovozu, prema sezonski prilagođenim podacima, za 1,2 posto u odnosu na srpanj kada je gotovo stagnirao. U EU pao je za 0,9 posto, izračunali su statističari, nadovezavši se također na stagnaciju u prethodnom mjesecu.

Promet na benzinskim postajama oštro se smanjio, za čak 3,0 posto u eurozoni i za 2,4 posto u EU. Europljani su manje kupovali i hranu, piće i duhanske proizvode, čija se prodaja smanjila za 1,2 posto na području primjene zajedničke europske valute i za 0,9 posto u Uniji.

Hrvatska uz Njemačku

Najviše se u kolovozu, prema Eurostatu dostupnim podacima, smanjio promet u trgovinama u Portugalu i Francuskoj, za 3,0 odnosno 2,8 posto u odnosu na srpanj. Slijede Belgija s 1,5-postotnim padom prometa i Hrvatska gdje se, prema sezonski prilagođenim podacima, smanjio za 1,3 posto, najsnažnije od prošlogodišnjeg rujna. U srpnju bio je na mjesečnoj razini pao za 0,2 posto. U skupini je i Njemačka s 1,2-postotnim padom prometa u odnosu na srpanj. 

Najviše je pak porasla prodaja u Luksemburgu, za 1,9 posto. Blizu su i Poljska i Danska gdje je uvećan za 1,7 odnosno 1,6 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Manje se kupuje gorivo

Na godišnjoj razini promet u maloprodaji eurozone smanjen je u kolovozu za 2,1 posto, a u EU za 2,0 posto, otprilike dvostruko snažnije nego u srpnju.

Promet na benzinskim postajama potonuo je u eurozoni 7,7 posto, više nego trostruko snažnije nego u srpnju. U EU smanjio se za 7,4 posto.

Europljani su manje kupovali i hranu, piće i duhanske proizvode čija je prodaja pala oko tri posto u odnosu na lanjski kolovoz.

Oštar pad u Sloveniji

Najviše je u kolovozu na godišnjoj razini potonuo promet u slovenskoj maloprodaji, za 21,5 posto. Slijede Belgija i Estonija s padom prometa za 8,5 odnosno 7,9 posto.

U Hrvatskoj promet u maloprodaji pao je u kolovozu prema kalendarski prilagođenim podacima za 3,8 posto, gotovo četverostruko snažnije nego u srpnju. Gotovo isti postotni pad bilježila je u kolovozu i Francuska, za 3,7 posto.

Najviše je pak porastao promet u Luksemburgu i Španjolskoj, za 8,7 odnosno 8,1 posto. (Hina)