Održan seminar Ambalaža ključni faktor sigurnosti proizvoda

Da je ambalaža zaista ključni faktor sigurnosti proizvoda potvrdile su aktualne teme drugog Kaligrafovog seminara o ambalaži održanog 4. listopada 2023. u zagrebačkom centru Wespa Spaces. Ponovno je ovaj skup bio središte nesebične razmjene znanja, informacija i iskustva stručnjaka i svih onih koji o ambalaži i pakiranju svakodnevno vode brigu u okviru svojih odgovornosti

Kakav je izazov kvalitetno zaštititi proizvod od vanjskih utjecaja, mikroorganizama, svjetlosti, zraka, vlage, mehaničkih oštećenja, istovremeno osiguravajući atraktivnost na polici, jednostavnost i održivost i to u samo par mikrona ambalažne folije, sudionici ovog seminara itekako dobro znaju. Upravo je zato svaka tema bila pažljivo praćena, a diskusija koja se razvila vrlo konstruktivna i korisna.

Seminar je otvorio Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf, ekspert za područje produkcije ambalaže i sve aspekte tehnoloških rješenja i optimizacije pakiranja. U svojoj najavi g. Karolyi istakao je kako je danas, ali i u bliskoj budućnosti, zahtjeva na ambalažu sve više i kako će vrijeme pred nama donijeti brojne izazove za proizvođače, ali i za one koji se bave proizvodnjom ambalaže, ambalažnim materijalima i tiskom. Novi zakoni, direktive i procedure sve strože definiraju tržište i upravljanje ambalažom. Stiže vrijeme velikih promjena.

Očigledno je najveći dio izazova na materijalima i tehnikama produkcije pa je o tome kako grafičke boje utječu na zaštitnu ulogu ambalaže govorio g. Igor Belošić (Sun Chemical), stručnjak za grafičke boje u području kemijskih i tiskarskih procesa u proizvodnji ambalaže. „Boja je ta o kojoj se ponajviše govori kada se radi o sigurnosti proizvoda i migracijama nepoželjnih tvari u proizvod i to zato jer se vidi.“, rekao je g. Belošić i kroz svoje predavanje objasnio kako djeluju mehanizmi otiskivanja na različite materijale, kako boja eventualno može pridonijeti promjenama svojstava proizvoda – najčešće mirisu. Iznio je, naravno, i podatke o dozvoljenim razinama migracije određenih čestica, te kako izbjeći nepoželjne efekte i dobiti optimalnu ambalažu.

Optimizacija, dakako, podrazumijeva i to da se ambalaža izrađuje od odgovarajućeg materijala. Kako odabrati pravi materijal, posebno papir i karton, objasnila je u svojem izlaganju Galja Milošević, savjetnica u grafičkoj i ambalažnoj industriji, stručnjakinja u području razvoja i produkcije kartonske ambalaže. Ona je na brojnim primjerima pokazala koliko je važno od samog početka projekta razvoja ambalaže znati točno koje uvjete ambalažni materijal mora zadovoljiti i koje efekte dizajna materijal mora prezentirati. Ukoliko se na ovaj način pristupi odabiru materijala moguće je maksimalno iskoristiti njegova svojstva a uz to udovoljiti i kriteriju optimizacije i racionalizacije.

O novostima koje vrlo izvjesno donose novi zakoni govorio je u svojem izlaganju g. Miljenko Pekić, voditelj operacija u Vlahović grupi, specijaliziranoj za podršku klijentima u odnosima s Vladom u regulatornim poslovima, te član AmCham Odbora za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Vrlo koncizno je prezentirao što će donijeti EU Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu kojom će se, bude li izglasana do 15. ožujka 2024, izmijeniti Uredba o nadzoru tržišta i sukladnosti proizvoda (EU) 2019/1020, Direktiva o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš 2019/904 te staviti izvan snage Direktiva o ambalaži i ambalažnom otpadu 94/62/EZ.

Predavanje g. Pekića izazvalo je pravu buru reakcija jer kako je i sam napomenuo, mnogo toga je još nedefinirano, pa čak i neprovedivo ili teško provedivo u mnogim zemljama EU. No, kako god na kraju odlučili, izgleda da će upravljanje ambalažom biti još složenije i zahtijevati još više administriranja i dokumentacije.

Miho Karolyi u svojem je predavanju o sigurnoj ambalaži objasnio što su migracije i kako mogu nastati, koji su to nepoželjne tvari koje najčešće migriraju iz materijala u proizvod te ih treba držati pod strogom kontrolom. Navodeći primjere, dao je i odgovor na pitanje kako izbjeći migracije i kako dobiti adekvatnu ambalažu sigurnu za proizvod.

„Zakon  o pakiranju hrane propisuje načelo da pakiranje hrane ne smije prenositi ambalažne materijale u hranu u količinama koje bi mogle dovesti do promjene u prirodi, tvari ili kvaliteti hrane i ne smije biti štetan za zdravlje. Odgovornost je pri tome na svim dionicima proizvodnog procesa, ali štetu nastalu u procesu proizvodnje i pakiranja trpi brend.“ Zaključio je g. Karolyi.

Održiva ambalaža i cirkularna ekonomija ambalažnog otpada tema je u kojoj je Željka Tihomirović iz Kaligrafa, stručnjakinja za upravljanje ambalažom u proizvodnoj organizaciji istakla važnost uključivanja ambalaže i ambalažnog otpada u cirkularnu ekonomiju kao jedine opcije koja bi mogla donijeti značajnije promjene. Oslonivši se na rezultate projekta Holy Grail koji je uspio dokazati da će se ambalaža označena digitalnim vodenim žigovima moći identificirati i razvrstavati u automatiziranom procesu, ona je naglasila da ima mjesta optimizmu i da promjene koje dolaze mijenjaju stvari nabolje.

Seminar je zaključio Miho Karolyi, kratkom predikcijom budućnosti ambalaže te pozivom na diskusiju. Sudionici su ovom prilikom dobili uvid o novinama i tehnološkim rješenjima za poboljšanje učinkovitosti i kvalitete proizvodnje ambalaže.

Bila je ovo još jedna prilika za razmjenu mišljenja i uspostavu novih kontakata ali i potvrda da su ovakvi skupovi dobrodošli i potrebni kako bismo rasli i razvijali se jedni uz druge.