Uspješno završen projekt navodnjavanja Agrolaguninih maslinika vrijedan više od 900.000 eura

Agrolaguna je dovršila strateški projekt uvođenja navodnjavanja na 106 hektara maslinika na lokaciji Červar-Porat ukupne vrijednosti 902.000 eura. Radi se o najvećoj pojedinačnoj investiciji ove kompanije u posljednjih deset godina.

Projektom navodnjavanja pokriveno je otprilike 50 posto ukupne površine pod Agrolaguninim maslinicima te su stvoreni značajni preduvjeti za stabilnost maslinarske proizvodnje u vremenu sve nestabilnijih vremenskih prilika i utjecaja. Ukupno je ugrađeno preko 330 km cijevi lateralne mreže te 20 km razvodnih i glavnih cjevovoda.

Sustavom se upravlja pomoću 10 glavnih jedinica koje su međusobno povezane u automatizirani rad putem radionet signala bez ugrađene kabelske mreže. Odabrano je tehnološki jedno od najnaprednijih rješenja podzemnog postavljanja kap na kap cjevovoda kako bi se u potpunosti izbjegle cijevi po površini nasada i omogućilo održavanje zatravljene podloge te mehanizirana berba.

Projektom je, osim uvođenja navodnjavanja, omogućena i fertirigacija – svaka jedinca sadrži opremu za optimalno doziranje vodotopivih hranjiva kroz sustav navodnjavanja čime se postiže maksimalna iskoristivost i ušteda gnojiva kao jedan od glavnih čimbenika u uspješnom uzgoju intenzivnih nasada.

U realizaciji projekta navodnjavanja korišteni su know-how i oprema kompanije Netafim iz Izraela koja je vodeći svjetski proizvođač ovakve opreme, a samo izvođenje realizirala je tvrtka Bioplan iz Splita (predstavnik i tehnička podrška tvrtke Netafim) i lokalni podizvođači. Osim navodnjavanja uloženo je i u sadnju mladog maslinika, i to 300 stabala autohtonih istarskih sorti, kao i nabavu specijalne mehanizacije za obradu maslinika i ubrzanje procesa berbe

„Agrolaguna je prepoznala važnost navodnjavanja u početnoj fazi projekta i jednim dijelom sudjelovala u financiranju projektne dokumentacije ovog velikog županijskog projekta. Ukupno ulaganje iznosilo je 902.000 eura pri čemu smo aplicirali na Podmjeru 4.1. Potpore za ulaganje u poljoprivredna gospodarstava – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava unutar Ruralnog razvoja. Operativno je investirano u nabavu i instalaciju opreme za  navodnjavanje maslinika kao i mehanizacije za obradu maslina te očekujemo povrat u visini od 60 posto uloženih sredstava“, izjavila je Nerina Zec, predsjednica uprave Agrolagune koja je naglasila i kako ovo ulaganje ne bi bilo moguće da Istarska županija nije prethodno izgradila akumulacijsko jezero Mateši te napravila potrebnu infrastrukturu preko područja Bašarinke sve do Červar-Porata.

Dodatno je istaknula: „Maslinarstvo je neizmjerno važan segment poslovanja Agrolagune. Prvi nasadi posađeni su upravo na Červar-Poratu šezdesetih godina prošlog stoljeća. Sustavnim dugogodišnjim ulaganjem Agrolaguna danas ima 225 hektara maslinika i ponosni je vlasnik branda Ol Istria. U samoj proizvodnji, od maslinika pa do konačnog proizvoda, svi su procesi kontrolirani i nose oznaku izvornosti ZOI Istra. Godišnja proizvodnja ekstra djevičanskog maslinovog ulja iznosi od 150 do 200 tona ulja. U samu proizvodnju ulja kontinuirano unosimo novine kroz proširenje palete monosortnih ulja, a u pripremi je i proizvodnja maslinovih ulja s dodacima.“

Prilikom puštanja u rad sustava za navodnjavanje Agrolaguninog maslinika Ol Istria Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča je kazao: „Često se govori kako je upravo poljoprivreda gospodarska grana koja treba podršku, jer je neizmjerno važna za cijelo društvo. Ovakav projekt konkretan je korak u tom smjeru, jer će značajno unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na našem području i pružiti podršku i velikim i malim poljoprivrednicima. Ovaj projekt nije samo investicija u našu poljoprivredu, već je i investicija u budućnost naše zajednice. Navodnjavanje će omogućiti poljoprivrednicima da se bore s izazovima suše i promjenjivih klimatskih uvjeta, čime će osigurati kontinuitet proizvodnje. Ono što je posebno važno jest da ovaj projekt nije namijenjen samo velikim poljoprivrednicima – na koje smo također ponosni, već će i mali poljoprivrednici imati pristup ovim resursima. Cilj nam je potaknuti suradnju i inkluziju, tako da svi poljoprivrednici mogu imati jednake koristi od ovih novih mogućnosti. Siguran sam da će rezultati prvog ovakvog sustava navodnjavanja u ovom dijelu Istre biti vidljivi i mjerljivi u godinama koje dolaze.“

Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i lovno gospodarstvo Istarske županije izrazio je veliko zadovoljstvo zbog novog sustava navodnjavanja na površini u vlasništvu Agrolagune koja se nadovezuje na sustav javnog navodnjavanja Červar Porat – Bašarinka na akumulaciju Mateši.

„Vrijednost projekta prepoznala je Agrolaguna kao prvi korisnik tog sustava na koji očekujemo da će se uključiti još pedesetak korisnika. Moramo naglasiti da je ovaj sustav navodnjavanja jedan od najmodernijih sustava koji se danas grade u svijetu. Imali smo priliku vidjeti da je sustav navodnjavanja na površinama maslinika vrlo napredan i sofisticiran te će površine biti navodnjavane na najkvalitetniji mogući način. Razlog zbog kojeg smo u Županiji izgradili sustav navodnjavanja i zbog čega ćemo i dalje graditi takve sustave je taj da je zbog klimatskih promjena nužno kvalitetnije upravljanje resursima poljoprivrednih površina na kojima je navodnjavanje neizbježno kako bi se moglo na tom zemljištu imati jednu kontinuiranu, stabilnu i ekonomski isplativu poljoprivrednu proizvodnju“, zaključio je županijski pročelnik Pinzan.

Ovim ulaganjima postavljen je snažan temelj za razvoj maslinarstva u Istri. Zajedničkim radom lokalne zajednice i istarskih maslinara stvara se mogućnost za jačanje Istre kao najbolje maslinarske regije te snažniju promociju o blagodatima konzumiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja i njegovog doprinosa zdravlju.