Maslinari od države traže daljnje porezno i administrativno rasterećenje

Kako bi se povećala konkurentnost sektora maslinarstva nužno je daljnje porezno i administrativno rasterećenje, istaknuli su iz Odbora za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Odbor je u ponedjeljak održao sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede na kojem se razgovaralo o izmjenama pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2024., katastru maslinika, smanjenju poreza na preradu te udruživanju maslinara u proizvođačke organizacije.

Odbor za maslinarstvo HPK smatra kako bez stimuliranja otkupa domaćeg maslinovog ulja i davanja poticaja isključivo za maslinovo ulje, predano na otkup, nema jačanja domaće proizvodnje domaćeg maslinovog ulja i usmjeravanja prodaje maslinovog ulja u legalne tokove.

Na sastanku se razgovaralo o problemima oko vođenja katastra maslinika budući bi proizvođači/maslinari trebali voditi evidenciju o količini proizvedenog i prodanog maslinovog ulja.

Proizvođači su od resornog Ministarstva zatražili da ih upoznaju sa rezultatima mjera provedbe upisa maslinika koji se ne nalaze u sustavu APPRRR-a, kao i kakvi su podaci dobiveni o proizvodnji maslina i maslinovoga ulja u RH za 2023. godinu.

“Zatražili smo da se promijeni sustav prikupljanja podataka radi bolje organizacije sektora”, kazao je predsjednik Odbora Damir Buntić. 

Napominje da ukoliko će uljare slati sve podatke o prerađenim količinama maslina i dobivenom ulju, potrebno je da im se u 100-postotnom iznosu podmire troškovi radne snage koja će to raditi ili da Ministarstvo zaposli osobe koje će u idućem periodu, od najmanje tri godine te radnje provoditi.

Ministarstvo poljoprivrede je najavilo da će novi prijedlog biti dostavljen Odboru za maslinarstvo idući tjedan.

Maslinari su na sastanku zatražili i dodatna porezna rasterećenja, odnosno predložili su da se smanji porez na preradu maslina. U Italiji je porez 4 posto, Grčkoj je 9-13 posto, Španjolskoj 12 posto, a u Hrvatskoj je 25  posto, naveli su iz HPK.

Vezano uz udruživanje u sektoru maslinarstva, istaknuto je kako proizvođačke organizacije (PO) u ovom sektoru nisu zaživjele. Maslinari su u više navrata upozoravali na to da su postavljeni kriteriji za osnivanje PO nedostižni te da ih treba svesti na realne razine.

“Kako naše mišljenje nije uvažavano došli smo do rezultata da nemamo niti jednu proizvođačkih organizacija u maslinarstvu“, kazao je Buntić.

Idući sastanak maslinara sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede trebao bi se održati sredinom svibnja u Šibeniku, navodi se u priopćenju HPK. (Hina)