U Skopju održan prvi specijalistički seminar o ambalaži

Ambalaža – ključni faktor sigurnosti proizvoda naslov je pod kojim je u srijedu 6.12. 2023. u Skopju održan specijalistički seminar koji je obuhvatio najaktualnije teme vezane uz ambalažu i pakiranje. Nije to bio seminar za proizvođače ambalaže već za sve koji proizvode i pakiraju. O tome ponajbolje svjedoči veliki interes koji su pokazali predstavnici eminentnih proizvodnih poduzeća iz područja prehrambene i farmaceutske industrije, prodajnih lanaca i svih onih koji žele biti na izvoru najnovijih informacija, ići ukorak s trendovima pa i ispred njih.

Ovaj seminar, prvi takav u Makedoniji, organizirale su u partnerskoj suradnji tvrtke 6 Maj iz Skopja i Kaligraf iz Zagreba s ciljem poticanja razmjene znanja, informacija i iskustva stručnjaka i svih onih koji o ambalaži i pakiranju svakodnevno vode brigu u okviru svojih odgovornosti.

Prisutne je na samom početku pozdravila Emilija Čatleska, menadžerica iz skopske tvrtke 6 Maj, istaknuvši važnost ovakvih skupova, te najavila predavače i teme, ali i plan da se ova praksa nastavi i ubuduće.

Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf, ekspert sve aspekte tehnoloških rješenja i optimizacije pakiranja, u prvom je predavanju predstavio trendove u području ambalaže, naglasivši kako je na ambalaži danas velika odgovornost obzirom je preuzela najveći dio direktne komunikacije s potrošačem. U svjetlu najavljenih promjena regulative u EU i sve snažnijih utjecaja trenda zaštite okoliša, najavio je i značajne novine koje bi zbog toga bitno promijenile način upravljanja ambalažom što će se prilično odraziti i na proizvođače iz EU okruženja koji izvoze u EU.

„Razvoj ambalaže biti će (a zapravo već jest) usmjeren na smanjenje otpada, održivost i poboljšanje korisničkog iskustva“, zaključio je na kraju Miho Karolyi.

Kako odgovoriti na sve veće izazove s aspekta odabira novih modernih rješenja za ambalažu, govorio je u svojem izlaganju Sašo Gorevski, tehnički direktor tiskare Fusterlarko iz Bitole koja se bavi proizvodnjom ambalaže iz kartona, stručnjak za tehnike tiska, grafičke boje i materijale. Okosnica njegovog izlaganja bio je upravo trend sve zahtjevnije komunikacije ambalaže s potrošačima pa je naveo kako je na tržištu sve više „pametne“ ambalaže. Rješenja koja koriste tehnologiju poput umjetne stvarnosti, označavanja naprednim kodovima poput QR, NFC, IOT, digitalnih vodenih žigova… proširuju mogućnosti komunikacije u neslućenim dimenzijama.

Vangel Talevski, tehnički direktor tiskare Kiro Dandaro iz Bitole, ekspert u domeni fleksibilne ambalaže, folija, i barijernih materijala u nastavku programa predstavio je presjek najnovijih rješenja obzirom na fleksibilne ambalažne materijale. Tržište fleksibilne ambalaže stabilno i kontinuirano bilježi rast, ali i ambalaža je sve naprednija, modernija i udovoljava sve zahtjevnijim kriterijima novih trendova. Zbog svojih svojstava, relativno pogodnih cijena i velikog raspona mogućnosti zaštite proizvoda folije i tanki materijali upravo prolaze svoje najbolje doba. Vangel Talevski govorio je o novim ambalažnim materijalima te dao uvid u najnovija rješenja i pristupe u stvaranju održive ambalaže ističući sigurnost proizvoda i održivi razvoj kao prioritete.

Željka Tihomirović iz Kaligrafa, stručnjakinja za standardizaciju i upravljanje ambalažom u proizvodnoj organizaciji, govorila je u svojem izlaganju o novostima koje vrlo izvjesno donose novi EU zakoni, te o cirkularnoj ekonomiji ambalaže i ambalažnog otpada. Predstavila je u glavnim crtama što će donijeti EU Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu kojom će se, bude li izglasana do 15. ožujka 2024, znatno izmijeniti mnoge važeće regulative. Prema onome što je do sada poznato, čini se da će upravljanje ambalažom biti još složenije i zahtijevati još više administriranja i dokumentacije. U nastavku je istakla važnost uključivanja ambalaže i ambalažnog otpada u cirkularnu ekonomiju kao jedine opcije koja bi mogla donijeti značajnije promjene. Oslonivši se na rezultate projekta Holy Grail koji je uspio dokazati da će se ambalaža označena digitalnim vodenim žigovima moći identificirati i razvrstavati u automatiziranom procesu, ona je naglasila da ima mjesta optimizmu i da promjene koje dolaze mijenjaju stvari nabolje.

U završnici seminara Miho Karolyi je u svojem je predavanju o sigurnoj ambalaži objasnio što su migracije i kako mogu nastati, koji su to nepoželjne tvari koje najčešće migriraju iz materijala u proizvod te ih treba držati pod strogom kontrolom. Navodeći primjere, dao je i odgovor na pitanje kako izbjeći migracije i kako dobiti adekvatnu ambalažu sigurnu za proizvod. „Zakon  o pakiranju hrane propisuje načelo da pakiranje hrane ne smije prenositi ambalažne materijale u hranu u količinama koje bi mogle dovesti do promjene u prirodi, tvari ili kvaliteti hrane i ne smije biti štetan za zdravlje. Odgovornost je pri tome na svim dionicima proizvodnog procesa, ali štetu nastalu u procesu proizvodnje i pakiranja trpi brend“, zaključio je Karolyi.

Bila je ovo jedinstvena prilika za razmjenu mišljenja ali i potvrda da, kada su ovakvi skupovi u pitanju, granice ne postoje. Zato su organizatori potvrdili kako će ovakvih skupova biti i ubuduće kako bismo se zajednički razvijali.