Dalmatinski ceh: Zakon o trgovini ugrozio male trgovce i obrtnike

Iz Ceha za trgovinu Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije danas su poručili kako je Zakon o trgovin,i kojim se ograničava rad trgovina nedjeljom na 16 nedjelja godišnje, ugrozio egzistenciju malih trgovaca i obrtnika. Ulaskom u novu godinu, kako su naveli u cehu, položaj malih trgovaca i obrtnika u odnosu na velike trgovačke lance dodatno je pogoršan.

“Optimalna raspodjela 16 radnih nedjelja tijekom cijele godine pokazuje se kao nemoguća misija za obiteljske obrte i vlasnike malih trgovina”, kaže predsjednik Ceha za trgovinu Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije Ivica Ćudina. Napominje kako će taj problem posebno pogoditi male trgovce na Jadranu koji glavninu prometa ostvaruju unutar turističke sezone, koja u većini gradova počinje već u travnju.

Iz ceha navode kako se nameće zaključak da je Zakon u potpunoj suprotnosti sa Strategijom održivog i cjelogodišnjeg turizma do 2030., posebice uzme li se u obzir da je iz godine u godinu udio prihoda od turizma u hrvatskom BDP-u najveći u Europskoj uniji.

Dodatno ogorčenje malih trgovaca i obrtnika, navodi Ćudina, proizlazi iz činjenice da su veliki trgovački lanci zbog većeg broja poslovnica otvoreni tijekom cijele godine

Činjenica da je posljednjih godina broj obrta u konstantnom porastu, a broj obrtnika koji se bave trgovinom u strmoglavom padu, ponajviše ilustrira nezavidnu situaciju u kojoj se trenutno nalaze mali trgovci, kazalo je Ćudina. Stoga u Cehu za trgovinu Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije smatraju da je Zakon koji čak i vlasniku obrta priječi rad nedjeljom u vlastitoj trgovini potrebno hitno mijenjati.

“Apeliramo na razum i Ustav Republike Hrvatske kojim bi svakome trebalo biti omogućeno pravo na rad i slobodu rada”, istaknuo je Ćudina. (Hina)