Ustavni sud podržao Zakon o trgovini

Ustavni sud odbio je predlagatelje koji su osporavali Zakon o trgovini koji propisuje da je većina nedjelja tijekom godine neradna.

Nakon prve ovogodišnje sjednice Ustavni sud je priopćio da je odbio prijedlog za izmjenu Zakona o trgovini koji se tiču neradne nedjelje. Izmjene Zakona o trgovini osporavali su mali trgovci i obrtnici, ali i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te stranka Fokus. Na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Ustavni sud prigovor podnositelja da Ustav ni mjerodavno domaće i međunarodno pravo ne određuju nedjelju kao dan tjednog odmora radnika nije razmatrao. Istovremeno, odbacio je tvrdnje da su zakonom nerazmjerno ograničene poduzetničke slobode, da mjera nije razmjerna te da se zaštita radnika, što je Vlada navela kao cilj donošenja zakona, mogla osigurati i izmjenama Zakona o radu.

Pojedini predlagatelji tvrdili su, suprotno stajalištu Ustavnog suda, da se osporenom mjerom narušavaju prava radnika u djelatnosti trgovine te interesi potrošača.

“Imajući u vidu da osporena mjera ni jednom od adresata nije nametnula prekomjerni teret, Ustavni sud ocijenio je da je osporena mjera razmjerna cilju koji se njome želio postići”, navode u priopćenju.

HOK: Odluka Ustavnog suda otežava opstanak i poslovanje malih obiteljskih trgovina

Odluka Ustavnog suda o odbacivanju podnesenih tužbi vezanih uz ograničenja rada nedjeljom ne pomaže opstanku malih obiteljskih trgovina, poručili su iz Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Iz HOK-a ističu kako odluka Ustavnog suda dodatno otežava opstanak i poslovanje malih obiteljskih trgovina koje su najranjivije te su bile najpogođenije ograničenjem rada nedjeljom, a koje unazađuje i niz drugih otegotnih okolnosti uslijed kojih broj malih trgovina pada. Stav HOK-a je, kako su naveli, od prvog dana jasan – svaki obrtnik treba moći odlučiti želi li raditi nedjeljom ili ne, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj što je u obrtništvu čest slučaj.

Iz HOK-a podsjećaju kako nisu podnijeli tužbu za ocjenom ustavnosti zakona budući da su članovi koji se bave trgovinom podijeljeni oko odredbi Zakona o trgovini, ali su poduzeli niz aktivnosti kako bi olakšala poziciju malih trgovaca.

Tako su u nekoliko navrata od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja zatražili tumačenje pojedinih odredbi Zakona o trgovini. Odnosilo se to na prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama koja smatra izuzećem te je dozvoljena nedjeljom ili blagdanom, a o toj predviđenoj zakonskoj mogućnosti je u srpnju prošle godine obaviješteno članstvo i cijeli komorski sustav.

HOK je tražio da se razmotre i usvoje izmjene zakona koje će omogućiti obrtnicima da samostalno određuju radno vrijeme, posebice da se dodatno propišu izuzeci za poslovanje nedjeljom i blagdanom na grobljima i u svetištima upravo malim obrtima – cvjećarnicama, proizvođačima svijeća, suvenirnicama, onima čije je poslovanje usmjereno upravo na nedjelje, uslijed čega se ne može očekivati prelijevanje prometa na druge dane.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil ističe kako je Vlada pokazala razumijevanje spram onih najranjivijih i najpogođenijih ovim ograničenjem te je blagdan Svih svetih proglasila sajmenim danom na razini Hrvatske.

Iz HOK-a napominju kako je trgovina jedan od sektora u kojima je teško biti konkurentan i profitabilan, zbog nedostatka radne snage i ponude proizvoda koja stiže iz uvoza, ali i promjene navika kupaca koji sve više preferiraju šoping iskustvo i provođenje slobodnog vremena unutar trgovačkih centara.

Također, trgovinu se ne tretira kao važnu gospodarsku granu od strateškog značaja te su trgovci redovno isključeni iz mogućnosti prijava na neki od EU natječaja ili državnih potpora za modernizaciju trgovina iako su sredstva za rad često zastarjela te interes i potrebe velike, posebice one malih trgovaca.

“Na svima nama je nastavak rada na ograničavanju ograničenja rada nedjeljom i negativnim utjecajima istih te svim drugim problemima koje muče malu hrvatsku trgovinu uslijed kojih se smanjuje broj obrta u sektoru trgovine”, poručio je Kratohvil.

HUP: Žalimo zbog odluke Ustavnog suda

“Žalimo zbog odluke Ustavnog suda te i dalje upozoravamo na negativan utjecaj ograničavanja rada poduzetnika na ukupno gospodarstvo i  tržište rada. Smatramo da bi rad nedjeljom trebalo ostaviti na odabir poslodavcima uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika te se protivimo intervencijama u radno vrijeme poduzetnika. Ovakav zakon je istovremeno i neživotan i krut i diskriminatoran jer predviđa dosta izuzetaka koje dovode do neravnopravnosti na tržištu, uz potpuno ignoriranje realne dinamike modernog života i potreba građana. Fer tržišna utakmica podrazumijeva da su pravila jednaka za sve, a posebno zabrinjava situacija s malim, obiteljskim trgovcima kao i s malim mjestima i otocima gdje građani nemaju nikakvu mogućnost izbora”, stoji u priopćenju HUP-a.

UGP razočaran, ali ne i iznenađen odlukom Ustavnog suda

Iz Udruge Glas poduzetnika danas su, vezano uz odluku Ustavnog suda o odbacivanju podnesenih tužbi vezanih uz ograničenja rada nedjeljom, kazali kako su duboko razočarani tom odlukom, ali ne i iznenađeni, s obzirom da smo kao društvo miljama udaljeni od neovisnog sudstva. “Duboko smo razočarani ali nismo iznenađeni obzirom da smo kao društvo miljama udaljeni od neovisnog sudstva, stoga je i ovakav rezultat, uz spoj hrvatskog sudstva i politike, nažalost bio i za očekivati”, odgovorili su iz UGP-a na upit Hine. Napominju kako sve stane u jednu rečenicu – “Kadija te tuži, kadija ti sudi”. UGP neće stati u nastojanju da svaki poduzetnik ima pravo na rad, poručili su.(Hina)