Silvio Kutić o Infobipu za američki Fortune: Od tvrtke iz malog hrvatskog gradića do globalnog tehnološkog diva koji radi za WhatsApp i Uber

Silvio Kutić, glavni izvršni direktor i suosnivač Infobipa

Čuveni američki Fortune, jedan od najutjecajnijih biznis medija na svijetu, u svojem je online izdanju objavio veliku reportažu o Infobipu, globalnoj cloud komunikacijskoj platformi i vodećoj IT kompaniji u regiji. Tema reportaže je kako se prvi hrvatski jednorog razvio iz tvrtke otvorene u malenom gradiću u Hrvatskoj s tek oko 3000 stanovnika u tehnološkog diva vrijednog više od milijardu dolara koji surađuje s WhatsAppom i Uberom.

Novinarka Prarthana Prakash, autorica reportaže, razgovarala je sa Silvijom Kutićem, glavnim izvršnim direktorom i suosnivačem Infobipa, koji se kao inženjer elektrotehnike još u studentskim danima bavio idejom tvrtke koja pruža tehnološke usluge. Nekoliko je puta pokušao realizirati projekt da bi 2006. godine osnovao tvrtku Infobip. Danas, ističe se u članku, Infobip pruža komunikacijske alate nekima od najvećih svjetskih internetskih tvrtki, od WhatsAppa do Ubera.

„Kada vas aplikacija pita za pristanak na dvofaktorsku autentifikaciju kako biste instalirali aplikaciju ili vam ponudi chatbota za razgovor, iza toga vrlo vjerojatno stoji ili Infobip ili neka druga tvrtka iz segmenta komunikacijskih platformi kao usluga (CPaaS)“, pojašnjava Prakash.

Tvrtka je od prvoga dana bila i ostala tzv. bootstrapped jednorog ili brzorastuća privatna tvrtka koja je samostalno financirala svoj razvoj, te postala etablirano ime s klijentima diljem svijeta. Spominje se kako je Infobip privukao ulaganje od 200 milijuna dolara investicijskog fonda One Equity Partners sa sjedištem u New Yorku, čime je ispisao povijest i postao prvi hrvatski jednorog. Kutić je u razgovoru za Fortune podijelio nekoliko zaključaka i pouka kada je u pitanju poslovni uspjeh.

Neuspjeh oplemenjuje put do uspjeha

Pojašnjavajući prvu lekciju za poslovni uspjeh, objasnio je kako je Infobip uspio tek iz trećega puta, no to je naposljetku oplemenilo kompaniju. „Kada radite na nečemu, morate biti neuspješni prva tri-četiri puta.“ Također, izrazio je zadovoljstvo što se Hrvatska trenutno može pohvaliti iznimno dinamičnom tehnološkom zajednicom, što nije oduvijek bilo tako. Autorica je tako navela kako je tvrtka za proizvodnju električkih vozila Rimac Grupa prošle godine postala drugi hrvatski jednorog, dok je Google preuzeo matematičku platformu Photomath.

Stav na prvom mjestu, vještine na drugom

U Fortune članku navedeno je kako ključ uspjeha Infobipa, tvrtke s oko 3400 zaposlenika u više od 70 zemalja diljem svijeta, leži u odabiru pravih talenata. Kako bi oformio snažan tim tvrtke koja vrijedi više od milijardu dolara, Kutić se drži jednostavnog gesla. „Oduvijek smo usredotočeni na izgradnju prave kulture i integriranje pravih ljudi“, ističe Kutić i objašnjava kako traži zaposlenike koji „na prvom mjestu posjeduju pravi stav“.

Infobip je pokrenuo još u studentskim danima pa je sve ostalo morao učiti usput, dok je tvrtka rasla i razvijala se od tvrtke s tek nekoliko zaposlenika do tvrtke s nekoliko tisuća zaposlenika. „Svoje sam pripravništvo započeo kao Infobipov glavni izvršni direktor“, ističe Kutić i dodaje kako je u hodu morao shvatiti kako skalirati tvrtku sa stotinu zaposlenika za razliku od tvrtke s tisuću zaposlenika, kao i kako pomoći zaposlenicima da se razvijaju zajedno s tvrtkom.

Ostani snalažljiv

Tehnološki sektor neprestano evoluira u segmentu u kojem posluje Infobip, zbog čega je za tvrtku snalažljivost oduvijek bila važna. „Biti iznimno inovativan u našem je DNK-u. Inženjerska smo tvrtka. Organizirani smo u male timove i sposobni smo inovirati u različitim nišama u kojima poslujemo“, ističe Kutić. Tvrtka je većinu prošle godine radila na projektima vezanima za generativnu umjetnu inteligenciju – čak i prije nego što je trend oko te tehnologije uzeo maha.

Ivan Ostojić, član Uprave za razvoj poslovanja u Infobipu, istaknuo je internu strukturu tvrtke koja pomaže da se tvrtka prilagodi promjenama i da njezini zaposlenici ostanu budni i pripravni na sve.  „Dobro znate da tehnologija napreduje iznimno brzo. Ostajemo bliski ne samo s našim klijentima, već i s partnerima koji inoviraju tu tehnologiju“, ističe Ostojić. „Imamo politiku neudaljavanja i iznimno smo bliski s klijentima“, zaključio je Kutić.