Pan-pek kolektivnim ugovorom povećao prava i pogodnosti zaposlenika

Pan-pek i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) potpisali kolektivni ugovor i nastavljaju graditi socijalni dijalog

Pan-pek, jedna od najvećih pekarskih industrija u Hrvatskoj, i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) potpisali su kolektivni ugovor kojim se ostvaruju i reguliraju prava i pogodnosti za sve zaposlenike te tvrtke. Ovim poslovnim potezom Uprave, Pan-pek je postao prva tvrtka u pekarskoj industriji koja je svojim zaposlenicima zajamčila i omogućila bolje radne uvjete i različite pogodnosti koje nadilaze one zakonom propisane. Zahvaljujući inicijativi Pan-peka i operativnosti Sindikata pregovori su trajali samo tri mjeseca kako bi se došlo do zajedničkog cilja i dogovora za kolektivni ugovor s uvećanim pravima za gotovo 800 zaposlenika u tvornicama u Zagrebu i Đakovu te u 67 prodavaonica Pan-peka.

Pan-pek stoga sada zaposlenicima garantira značajno veća prava od dosadašnjih koja su se regulirala Pravilnicima o radu. Tako su uređeni dani godišnjeg odmora i plaćenog dopusta koji se povećavaju u odnosu na radni staž, a definirani su i dodaci na plaću kao i mjesečni troškovi prijevoza na posao i s posla te plaćeni troškovi prehrane. Osim toga, zaposlenici ostvaruju pravo na jubilarne nagrade, dar u naravi, božićnicu i dar za dijete te naknadu za podmirenje troškova godišnjeg odmora tzv. regres. Dogovorena je, između ostalog, i otpremnina za odlazak u mirovinu za starije zaposlenike.

“Zadovoljni smo jer smo još jednom prvi u našoj industriji, a ovaj puta pokazujući našu odgovornost prema zaposlenicima. Naša je misija omogućiti motivirajuće, dinamično i izazovno radno okruženje unutar kojeg svaki pojedinac može razvijati svoje potencijale te steći nova vrijedna znanja i iskustva. Ovo je još jedan korak koji dokazuje našu ambiciju da se svijest o važnosti i vrijednosti zaposlenika čvrsto ugradi u kulturu kompanije”, izjavila je Sandra Vojković, predsjednica Uprave Pan-peka.

Iz Pan-peka ističu kako je ovo prvi korak s najbitnijim promjenama koje su prepoznate od strane nove Uprave i temelj, odnosno dobra podloga za sve iduće dogovore kroz koje će se graditi socijalni dijalog i nadograđivati sva druga prava zaposlenika.

“Jako mi je drago što je Uprava prepoznala potrebu za ovakvim kolektivnim ugovorom i što u Hrvatskoj postoje kompanije koje stavljaju radnika na prvo mjesto, a to sada ovim potpisom i potvrđuju”, izjavio je Mario Preglej, glavni sindikalni povjerenik u Pan-peku Zagreb prilikom potpisivanja.

Pan-pek se ovim potezom i dogovorom sa Sindikatom PPDIV-a potvrdio kao odgovoran poslodavac koji posvećuje pažnju svojim radnicima i prepoznaje ih kao važne dionike u razvoju kompanije, a s takvim novim pristupom i novim vodstvom tvrtke zajamčeno je i ostvarenje poslovnih ciljeva, zaključuju iz Pan-peka.