BAT prepoznat kao jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj – šestu godinu zaredom nositelj priznanja Poslodavac Partner

Zvonko Kolobara, generalni direktor BAT Adria klastera

Nakon što je u siječnju primio priznanje Global Top Employer za najboljeg globalnog poslodavca od strane uglednog Top Employers Institute, i to već sedmu godinu zaredom, BAT je sada i u Hrvatskoj proglašen ‘Poslodavcem Partnerom’, šestu godinu zaredom, a to priznanje najboljim domaćim poslodavcima nakon detaljnog postupka dodjeljuje SELECTIO Grupa.

Uz priznanje Poslodavac Partner, BAT-u (TDR d.o.o.) su dodijeljeni Above and Beyond certifikati za izvrsno upravljanje ljudskim potencijalima u kategorijama Future, Innovation i Satisfaction. Above and Beyond certifikat se dodjeljuje organizacijama koje uspiju zadovoljiti sve kriterije za Poslodavac Partner priznanje i pritom se dodatno istaknu visokim rezultatima, što ih svrstava u 10 posto najboljih organizacija u regiji.

BAT se ističe posebno visokim standardima u području edukacije zaposlenika i upravljanja karijerama, fleksibilnosti rada, kvalitetnoj i transparentnoj komunikaciji. BAT je prošle godine za svoje zaposlenike osigurao prosječno 165 sati obuke po zaposleniku, a osim specijalizirane edukacije, uključena je i šira edukacija kojom se potiče kreativnost i napredak zaposlenika. Zaposlenici BAT-a imaju pristup bogatoj bazi znanja i naprednim IT aplikacijama za učenje koje su standard na razini BAT grupe.

Jedna od istaknutih inicijativa kompanije je tzv. technical ladder program za sve zaposlenike u proizvodnji, a koji svakom zaposleniku omogućava transparentan uvid u karijerne i razvojne mogućnosti – zna koji su mu sljedeći koraci, tehnička i funkcionalna znanja i vremenski rok potrebni da dođe na poziciju koju želi. Uz to, u skladu s nacionalnom, HR i poslovnom strategijom, zaposlenik dobiva transparentan uvid u ‘pay for qualification’, točnije, koje vještine, znanja ili iskustva treba imati da bi dosegnuo određenu poziciju. Prošle godine je programom bilo obuhvaćeno 300 od 530 zaposlenika u proizvodnji, a ove godine će se program proširiti na sve zaposlenike u proizvodnji, ali i na odjele podrške.

BAT zaposlenicima osigurava kvalitetne radne uvjete, a od ove godine su uvedeni i poboljšani dodatni benefiti zaposlenicima. Zaposlenici u BAT-u imaju fleksibilne uvjete rada mogućnošću rada od kuće sedam dana u mjesecu za djelatnike u uredu i skraćeni radni dani petkom u ljetnim mjesecima. U 2023. godini je u sklopu sustava nagrađivanja dodijeljeno 730 nagrada u vidu poklon bonova za etičko ponašanje, izvrsne rezultata i inovacije. Dodatno, za zaposlenike u proizvodnom pogonu koji rade u smjenama organiziran je prijevoz tijekom cijele godine.

Uz brigu za zaposlenike, BAT svjesno postavlja fokus na budućnost   generacije Z i Alpha koje dolaze u poslovni svijet te razvija mlade talente kroz nekoliko programa i projekata. Projektom Global graduate programme BAT nudi ili tek diplomiranim mladim umovima ili onima do 3 godine radnog iskustva 18-mjesečni program rada gdje se rotiraju kroz različite pozicije unutar BAT-a uz podršku iskusnog menadžera, kojim ih se pripema za menadžerske pozicije. Timskim radom i stjecanjem vrijednog iskustva, mogu postati i trajni zaposlenici BAT-a.

Programom Firework Internship obuhvaćeni su studenti raznih diplomskih studija, koji su ili apsolventi ili studenti posljednje 2 godine studija i imaju volju i želju stjecati radno iskustvo i vještine za vrijeme studija. U 12 mjeseci rada u BAT-u razvijaju vještine i kompetencije potrebne za tržište rada, čime postaju iskusniji i konkurentniji, na način da 6 mjeseci rade na poziciji za koju su se prijavili, a ukoliko zadovolje, nastavljaju narednih 6 mjeseci s radom, te se konačno i zaposle u BAT-u, što je čest slučaj.

Kroz projekt Battle of Minds BAT nagrađuje inovativnost i poduzetnički duh studenata i onih koji su diplomirali unazad pet godina. Najbolji poslovni projekti koje izrađuju i prezentiraju studenti iz segmenata: tehnologija, ekologija, energetika i inkluzivnost, na lokalnoj razini osvajaju novčanu nagradu  ili stručnu praksu u BAT-u, a pobjednici na globalnoj razini dobivaju čak pedeset tisuća funta.

Programom Meet Your Mentor BAT uvodi u poslovni svijet diplomirane studente koji dobivaju iskustvo od četiri sesije s mentorima, menadžerima BAT-a, s kojima pričaju o najboljim načinima ostvarivanja svog budućeg karijernog puta.

BAT u Hrvatskoj ima jedinstven lanac vrijednosti koji čini poljoprivredna proizvodnja u Slavoniji i Podravini kroz Hrvatske duhane, proizvodnja duhanskih i grijanih proizvoda u tvornici u Kanfanaru, drugi po veličini nacionalni lanac kioska iNovine, logistički HUB za nove kategorije proizvoda u Rijeci, logistički HUB u Pitomači koji prikuplja duhan s 26 tržišta i opskrbljuje BAT-ove tvornice u Europi, uz komercijalni ured u Zagrebu iz kojeg se upravlja sa osam tržišta Adria klustera.