Proizvođač cigareta Marlboro smanjuje udio u belgijskom pivaru AB InBevu

Američki duhanski div Altria Group objavio je da će prodati 35 milijuna dionica belgijskog pivara AB InBeva, vrijednih oko 2,2 milijarde dolara, signalizirajući smanjenje udjela u proizvođaču brendova Bud Light i Stella Artois.

Altria je trenutno vlasnik oko 197 milijuna AB InBev-ovih dionica, što odgovara 10-postotnom udjelu, vrijednom oko 12,7 milijardi dolara, navodi BBC.

Prodaja dionica “oportunistička je transakcija kojom se ostvaruje dio značajnog povrata od našeg dugoročnog ulaganja”, izjavio je izvršni direktor Altria Groupa Billy Gifford.

“Naše kontinuirano ulaganje odražava postojano povjerenje u dugoročne strategije AB InBeva, vrhunske globalne brendove i iskusan tim menadžera”, dodao je.

Pivar sa sjedištem u Belgiji u podnesku regulatorima objavio je također da je pristao od Altrije otkupiti svoje dionice u vrijednosti 200 milijuna dolara.

AB InBevov prihod porastao je lani organski za 7,8 posto, na 58,4 milijarde dolara, uz 10 posto veći prihod po hektolitru. Ukupni obujam prodaje smanjio se pak za 1,7 posto, a obujam prodaje AB InBevovih piva za 2,3 posto.

Neto dobit smanjila se za 10,6 posto, na 5,34 milijarde dolara. 

U fiskalnoj godini 2024. uprava očekuje rast dobiti prije kamata, poreza deprecijacije i amortizacije u rasponu od četiri do osam posto, u skladu sa srednjoročnom prognozom, ističući da brojka odražava “aktualnu procjenu inflacije i drugih makroekonomskih uvjeta”. (Hina)