Nestlé objavio financijske rezultate za prvo tromjesečje 2024.

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.

  • Organski rast iznosio je 1,4% s povećanjem cijena od 3,4% te realnim internim rastom (RIG) od – 2,0%.
  • Ukupna prodaja iznosila je 22,1 milijardu CHF što je smanjenje od 5,9% (u prva tri mjeseca poslovne godine 2023. iznosila je 23,5 milijarde CHF). Devizni tečajevi utjecali su na smanjenje prodaje za 6,7%. Neto prodaje imovine (dezinvesticije) imale su negativan utjecaj od 0,6%.
  • Na organski rast Grupe značajno je utjecalo poslovanje na tržištu Europe i tržištima u razvoju, dok je tržište Sjeverne Amerike imalo negativan utjecaj.
  • Potvrđen je plan za 2024. godinu: očekuje se organski rast prodaje od oko 4% i umjereno povećanje marže osnovnog operativnog profita. Očekuje se da će dobit po dionici u stalnoj valuti porasti između 6% i 10%.

Povodom objave financijskih rezultata, Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé izjavio je: ”Očekivali smo ovakav početak godine, ali vidimo snažan oporavak RIG-a u drugom tromjesečju i sigurni smo da ćemo ispuniti zadane ciljeve do kraja godine. Širok raspon inicijativa, kojima je cilj ostvarivati rast diljem Grupe, počinje davati rezultate. U Sjevernoj Americi pojačali smo intenzitet inovacija i komercijalne aktivnosti prvenstveno u kategoriji smrznute hrane koja je ostvarila nešto slabiji rezultat u prvom tromjesečju. Plan integracije za naše poslovanje s vitaminima, mineralima i dodacima, Nestlé Health Science, dobro se razvija, a prekretnica se očekuje u drugom tromjesečju nakon čega će slijediti snažan rast. Glavni prioriteti kompanije Nestlé i dalje ostaju izvrsna izvedba na tržištu, dodatno jačanje naše stručnosti u području znanosti i prehrane, te poticanje rasta kroz naše najvrijednije brendove. Potvrđujemo naše smjernice za 2024. i sa samopouzdanjem gledamo prema budućnosti.”

Nestlé Hrvatska

Kompanija Nestlé u Hrvatskoj u prva tri mjeseca 2024. godine ostvarila je organski rast od 25,7%. “Drago mi je što smo odličnim rezultatima započeli ovu, za nas posebnu, godinu u kojoj slavimo dva desetljeća uspješnog poslovanja u Hrvatskoj. Rast se temelji na fantastičnim dvoznamenkastim rezultatima u svim kanalima i kategorijama kave, kave za konzumaciju izvan kuće, hrane, dječje hrane, hrane za kućne ljubimce i u kategoriji konditorskog programa. I dalje ćemo biti usredotočeni na ostvarivanje održivog rasta i aktivno ćemo činiti dobro u našoj zajednici. Tako smo nedavno predstavili KitKat napravljen od kakaa dobivenog iz obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava čime želimo podizati svijest o održivoj nabavi kakaa. Naša edukativna inicijativa, Vrtim Zdravi Film – Inkubator Motivator pokrenuta je u 190 škola, a u nadolazećim mjesecima kreće novo izdanje projekta #BirajZeleno, kako bismo doprinijeli smanjenju otpada od hrane”, izjavio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Prodaja na razini Grupe

Organski rast iznosio je 1,4% s povećanjem cijena od 3,4%. Realni interni rast (RIG)  iznosio je -2,0%, na što je utjecala smanjena potražnja potrošača posebno u Sjevernoj Americi te privremena ograničenja u opskrbi vitaminima, mineralima i dodacima prehrani. Gledano po kanalima, organski rast u kanalu trgovine iznosio je 1,4%, a prodaja u kanalu e-trgovine porasla je za 6,1% i sada taj kanal čini 17,4% ukupne prodaje Grupe.

Zona Europa

Organski rast u zoni Europa iznosio je 4,4%. Tome je najviše doprinijela Purina PetCare zahvaljujući odličnim rezultatima premium brendova Purina One, Felix i Gorumet. U siječnju je na tržištima zone Europa predstavljen KitKat, prva čokoladica napravljena od kakaa dobivenog iz obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava.

Više informacija na: Nestlé reports three-month sales for 2024 | Nestlé Global (nestle.com)