Accolade 2023. godinu zatvorio s portfeljem od 3,3 milijuna m2

Najzelenija industrijska zgrada na svijetu prema BREEAM certifikatu održivosti

Godišnji rezultati Accolade grupe, istaknutog europskog aktera na području pripreme i dugoročnog zakupa industrijskih objekata, bilježe ohrabrujući rast u tom sektoru. Unatoč zabilježenom općem smanjenju građevinske aktivnosti na tržištu, ukupni obujam zakupnika Grupe zahvaljujući pregovorima ostao je, u usporedbi s 2022. godinom, nepromijenjen. Temeljem tih pregovora Accolade je ugovorio zakup prostora koji obuhvaća površinu od 555.000 m2, a prihode od zakupa povećao je za 26%, dosegnuvši iznos od 148 milijuna eura tijekom prošle godine. Ekspanzijom na hrvatsko tržište 2023. godine Accolade je time proširio svoje poslovanje na sedmu zemlju u Europi.

“Rezultati Accolade grupe u suštini prate opće ekonomsko kretanje. S jedne strane bilježimo pad u apsolutnim brojevima, a s druge interes i potražnju za izuzetno velikim projektima. Uostalom to potvrđuju parkovi Ostrov North površine od 120.000 m2 i Cheb East s njegovih 60.000 m2. Mogao bih iznijeti i nekoliko drugih primjera, međutim ovo nije bilo uobičajeno ranije”, objasnio je Milan Kratina, izvršni direktor Accolade grupe. Kratina je također iznio i to da Grupa trenutno investira u građevinske projekte na otprilike 745.000 m2 te da većina tih projekata ima unaprijed dogovorene zakupnike. No, uzimajući u obzir njihovu kompleksnost, njihova će izgradnja biti nastavljena i ove godine.  

Ukupna zakupljena površina povezana s novim ugovorima usporediva je s onom iz 2022. godine, što se dijelom može pripisati i pregovorima s postojećim zakupnicima. „Tijekom 2023. primijetili smo značajan porast broja zakupnika iz industrijskog sektora, što opet ukazuje na napredak Europe u postizanju samoodrživosti. Primjećujemo očitu transformaciju industrije, bez obzira govorimo li o automobilskom, inženjerskom ili opće proizvodnom sektoru koji održava stabilnu potražnju i teži rastu u Europi. I mi posljedično širimo našu mrežu industrijskih parkova“, istaknuo je Kratina i naglasio da Grupa trenutno surađuje s otprilike 180 zakupnika iz Europe.   

Centar za robotiku i širenje na strana tržišta  

Što se tiče češkog portfelja, proizvodni sektor je u porastu i trenutno čini 45% udjela, e-trgovina 40%, a logistika preostalih 15%. Na razini Europe, raspodjela ovih segmenta je nešto drukčija i uglavnom je ravnomjerno svedena na trećine. Promatrano iz europske perspektive, poljski projekti s 1,5 milijuna kvadratnih metara zakupljene površine čine najveći udio u portfelju Accolade grupe, a češki ih prate u stopu.  

„Prošle smo godine u Češkoj ostvarili veliki uspjeh, poglavito ako se osvrnemo na nove zakupnike s kojima smo potpisali dugoročne ugovore. U kontekstu rata u Ukrajini, poslovni subjekti odlučili su se za Češku Republiku koja je mnogima privlačan izbor zbog udaljenosti od ratnih zona“, dodao je Kratina. Značajniji projekti uključivali su osiguranje prostora za zakupnike poput ZF-a, Wackera, Goodyeara i Wittea.  

Accolade upravlja vrijednim projektima diljem Njemačke, Španjolske, Nizozemske i Slovačke, čija površina obuhvaća više stotina kvadratnih metara. Prepoznavši potencijal industrijskih lokacija južno od Zagreba, koje obuhvaćaju 50.000 m2 i čekaju izgradnju, Grupa je nedavno proširila svoje poslovanje i na Hrvatsku. Uz to, Grupa razmatra i neke druge lokacije koje su prikladne za razvoj industrijskih zona.

Zeleni projekti i financiranje

Accolade grupa prošle je godine uspješno refinancirala ili odobrila nekoliko visokovrijednih kredita za građevinske projekte, čija je vrijednost iznosila gotovo 400 milijuna eura. Ti su krediti, između ostalog, bili upotrijebljeni za financiranje novog Cheb East parka čiju će površinu od preko 60.000 m2zauzeti američki proizvođač guma Goodyear te za izgradnju velikog objekta u Chebu namijenjenog globalnom modnom lancu.

„Jasno je da banke pokazuju stvaran interes za financiranje sličnih projekata, što nam dodatno potvrđuje da su moderna i održiva industrijska postrojenja ključna za uspjeh. Obje spomenute financijske suglasnosti temelje se na EU taksonomiji i usklađene su s ESG načelima. Bez imalo susprezanja možemo zaključiti da su ove zgrade među najzelenijim industrijskim kompleksima na svijetu“, izjavio je Tomáš Procházka, direktor financija Accolade grupe i dodao da se jedan od projekata već može pohvaliti takvim statusom.   

Milan Kratina, izvršni direktor Accolade grupe

Park Cheb South iznajmljen AUTODOC-u, njemačkom internetskom trgovcu automobilskih dijelova, ocjenjen je s “izvanredno”, odnosno postigao je rezultat od vrlo visokih 94,2 posto prema prestižnom BREEAM New Construction globalno priznatom sustavu za održivost. Moderan industrijski kompleks u Chebskom Panattoni parku tako je postao najzeleniji kompleks te vrste na svijetu.

Objekt u Chebu šesta je u nizu zgrada iz Accoladeovog portfelja koja je ponijela ocjenu “izvanredno”. Osim dvije zgrade u parku Cheb South (zakupnik druge zgrade je Kaufland eCommerce Fulfillment), industrijski parkovi Stříbro i Kojetín koji zauzimaju površinu od 187.000 m2, također imaju certifikat “izvanredno”. Industrijski parkovi Szczecin i Konin u Poljskoj također imaju najvišu ocjenu, a ukupna površina Accoladeovih projekata s BREEAM certifikatom iznosi gotovo 2,5 milijuna m2.

Značajni projekti u 2023.

Češka

  • Ostrov North park koji se prostire na 120.000 m2 domaćin je proizvodnim tvrtkama Amphenon (njemački proizvođač elektronike) i ZF-u (globalna automobilska tvrtka), a uz njih ugostio je Kokiska (češkog e-trgovca).
  • Cheb East park površine od 60.000 m2 iznajmljen je američkom proizvođaču guma Goodyear.
  • Karlovy Vary park, s planiranom površinom od više od 23.000 m2, dodijeljen je njemačkom proizvođaču Wackeru koji posluje u kemijskoj industriji. Ovo je prvi projekt Accoladea u Karlovim Varima.  
  • Park u industrijskoj zoni Kladno South namijenjen je za Hanon Systems, korejskog proizvođača automobilskih dijelova, a prostire se na površini od 20.000 m2.
  • Akvizicija Karlovarská Business parka od 19.500 m2 na periferiji Praga.

Poljska

  • Elblag Park ukupne površine od 20,000 m2 ugostio je logističkog lidera DPD i američkog proizvođača elektronike Flex
  • Lublin Park, s planiranom površinom od 54.000 m2, proširuje postojeći park od 67,000 m².
  • Ruda Slaska novi je industrijski park u Gornjoj Šleskoj. S ukupnom površinom od 67.000 m2, ovaj je park udaljen oko 60 kilometara od češke granice.

Slovačka – Medicinska tvrtka ViaPharma koja je dio Dr. Max Holding grupe novi je zakupnik prostora od 37.000 m2 u sklopu Košice Airport parka.         

Španjolska – Valencia Picassent park, u blizini Valencije i ukupne površine od 20.000 m2, novi zakupnik je danski lanac namještaja Jysk.

Španjolska – BTS Burgos park, smješten na jugu Španjolske i prostire se na 42.000 m2, ova lokacija namijenjena je japanskom proizvođaču guma Bridgestone.   

Nizozemska – Roermond park u općini Venlo ima ukupnu površinu od 43.000 m2 i domaćin je velikim američkim korporacijama, CooperSurgicalu i GXO-u, značajnim na području zdravstva i logistike.

Hrvatska – Izgradnja industrijskih objekata ukupne površine od 50.000 m2, smještenih južno od Zagreba, trenutno je u fazi pripreme.