Studenac i Cemex predstavili uspješne  rezultate zajedničkog mentorskog projekta

Uspjeh projekta najbolje dokazuju napredovanja mentorica i mentorantica u Studencu i Cemexu u proteklih godinu dana

Studenac, hrvatski maloprodajni lanac susjedskih dućana i Cemex Hrvatska, vodeći regionalni proizvođač građevinskih materijala, prošle su godine udružili  snage i pokrenuli zajednički projekt kojemu je cilj osnaživanje žena u dvjema organizacijama. Riječ je o mentorskom programu u trajanju od godinu dana u kojemu je fokus bio na profesionalnim vještinama i osobnom razvoju. Mentori iz dviju kompanija potpuno različitih industrija bili su u ulozi vanjskih mentora kandidatkinjama iz druge kompanije.

Povodom uspješnog završetka zajedničkog programa, u zgradi sjedišta kompanije Studenca u Omišu organizirana je svečana proslava i dodjela certifikata svim mentoricama, mentorima i mentoranticama projekta. U sklopu završnog događanja organizirana je i panel rasprava, a također su predstavljeni i rezultati samog projekta, koji su prema riječima mentora, izuzetno uspješni.

Potrebu za ovakvim projektom potvrđuju istraživanja koja pokazuju kako muškarci češće dobivaju neformalnu podršku i mentorstvo, ali i da su žene manje uključene u poslovne mreže. Stoga je važno podržati žene kroz formalne programe podrške osmišljene kako bi osvijestile svoju snagu, razmijenile iskustva i mišljenja, stekla nova poznanstva te se uključile u poslovne mreže.

“Željela bih zahvaliti svim sudionicima na angažmanu i trudu koji su uložili kroz program mentorstva kojeg smo realizirali u suradnji s našim partnerom Cemexom. Drago mi je što sam i ja kao jedna od mentorica u programu imala priliku prenijeti svoja znanja stečena višegodišnjim iskustvom. Program mentorstva nije samo prilika za osobni i profesionalni razvoj, već obostran proces i za mentore i mentorantice kroz koji uče i razvijaju se. Raduju me rezultati koje smo postigli zajedno te vjerujem da će nastavak ovakvih lijepih i uspješnih suradnji svakako dati doprinos našoj kompaniji, čineći je još inkluzivnijim radnim okruženjem”, izjavila je Tatjana Jukić, direktorica upravljanja ljudskim potencijalima i mentorica iz Studenca.

“Ponosna sam na sve kolegice te njihov predan rad na osobnom i profesionalnom razvoju. Osim subjektivnog osjećaja, i mjerljivi rezultati mentorskog programa potvrđuju napredak naših mentorantica. Individualni sastanci, radionice i mentorstvo u praksi omogućilo je sudionicama iz obiju organizacija da prepoznaju svoje potencijale i prevladaju izazove s kojima se susreću na putu profesionalnog razvoja. No osim toga, ovaj je program obogatio radnu kulturu naših kompanija, promovirajući raznolikost i uključivost. Veselimo se njegovom nastavku, sa svim brojnim koristima kojima doprinosi izgradnji održivih, podržavajućih i prosperitetnih poslovnih zajednica“, izjavila je Mirela Kotarac, direktorica ljudskih resursa i mentorica iz Cemexa.

U godinu dana trajanja programa uspješno su realizirani svi postavljeni ciljevi. Konkretno, u Studencu jedna mentorantica i jedna mentorica tijekom trajanja projekta prešle su na menadžerske pozicije, jedna od mentorantica dobila je specijalističko napredovanje, još je jedna promovirana na novu poziciju dok su druge dvije u planu za promociju tijekom travnja 2024. godine. Tijekom projekta mentoriranja, u Cemexu je jedna mentorantica uključena u planove nasljeđivanja, a još je jedna mentorantica po završetku projekta napredovala unutar svog odjela na novu poziciju.

Uspješnost projekta mjereno je kroz ukupno zadovoljstvo njegovom provedbom i rezultatima, a usporedbom ocjena na početku i na kraju projekta vidljiv je napredak individualnih kompetencija mentorantica i njihovog samopouzdanja. Cemex Hrvatska u dominantno muškoj industriji, ima 18% žena što je iznad industrijskog prosjeka za 4 pp, no njihova zastupljenost je značajna u upravljačkom timu i povećana je u posljednjih 12 mjeseci te trenutno iznosi 44%. S druge strane, danas u Studencu čak 70% zaposlenika na upravljačkim pozicijama čine upravo žene.

Osim jasne povezanosti projekta s ciljevima i poslovnom strategijom tvrtke implementacija modela mentoriranja u okviru između dviju tvrtki i različitih industrija omogućila je objema tvrtkama razmjenu dobrih praksi te otvorio put za unapređenje nekolicine poslovnih procesa.

Mentori Studenca u ovom programu bili su Branka Hrehor, direktorica upravljanja kvalitetom, Katarina Gudelj, voditeljica optimizacije poslovanja i PMO-a, Ivana Perhat, direktorica podrške upravljanja kategorijama asortimana te Tatjana Jukić, direktorica upravljanja ljudskim potencijalima. Iz Cemexa su uloge mentora preuzeli voditelj informacijske tehnologije Leo Grisogono, voditelj prodaje Joško Bašić, voditelj održavanja Damir Vučičić i direktorica ljudskih resursa Mirela Kotarac.