Održan seminar ‘Nova pravila za ambalažu – nova rješenja u produkciji’

Treći po redu Kaligrafov seminar o ambalaži, održan 11. travnja 2024. u zagrebačkom centru Wespa Spaces, dokazao je da je ambalaža tema koja trenutno drži jedno od prva tri mjesta kada je riječ o ekologiji, optimizaciji i racionalizaciji proizvodnje. Većina sudionika seminara dolazi upravo iz proizvodnih tvrtki, pogotovo prehrambenih. Središnja tema seminara bavila se velikim promjenama koje donosi nova EU Uredba o ambalaži (PPWR)

Novi europski propisi o ambalaži postavljaju standarde koji zahtijevaju smanjenje negativnog utjecaja na okoliš i potiču inovacije u proizvodnji ambalaže, te korektan pristup potrošačima. Traže se nova rješenja, materijali i racionalizacija proizvodnje ambalaže. Rijetko je koji komad novog EU zakona uzdigao ovoliku prašinu kao PPWR. Politički sporazum o Uredbi o ambalaži i ambalažnom otpadu postignuit je ali, ništa još nije konačno. Unatoč postignutom sporazumu, rasprave ne jenjavaju. Dok jedni slave napredak u održivosti, drugi upozoravaju na moguće trgovinske konflikte i negativne ekološke posljedice. No, prema svemu sudeći Uredba bi već krajem travnja mogla biti usvojena.

O tome što će Uredba donijeti govorio je Miljenko Pekić voditelj operacija u Vlahović grupi, specijaliziranoj za podršku klijentima u odnosima s Vladom u regulatornim poslovima. S obzirom na opseg i kompleksnost dokumenta, Pekić je naglasio da je njegovo izlaganje informativnog karaktera i više formirano kao vodič kroz Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu te je za sve detaljne i točne tvrdnje potrebno konzultirati službeni dokument u integralnom obliku. Predavanje Miljenka Pekića potakmulo je aktivnu raspravu koja je pokazala da postoje mnogi aspekti u kojima je Uredba vrlo kontradiktorna ili pak nejasna. Nadamo se da ćemo već na sljedećem seminaru, na jesen, imati puno jasniju sliku.

U nastavku je govorio Miho Karolyi, osnivač i direktor grafičkog studija Kaligraf, ekspert za područje produkcije ambalaže i sve aspekte tehnoloških rješenja i optimizacije pakiranja. On je, u vrlo zanimljivom predavanju, izložio kako se dizajnom i načinom tiska može proizvesti ekološki prihvatljivija ambalaža.

Pojasnivši prednosti i nedostatke različitih tehnika tiska, te utjecaj pojedinih rješenja na CO2 otisak, Karolyi je istaknuo da je za uspješno projektiranje i optimizaciju ambalaže potrebno od početka razvoja dizajna pa do narudžbe ambalažnog materijala razmišljati o smanjenju broja boja. Detaljno je pojasnio zašto je pristup tiska u četiri boje (CMYK) prihvatljiv kao ekološki opravdana opcija. Ne samo da je moguće prilično kvalitetno reproducirati dizajn i istovremeno uštedjeti na tiskovnim formama već je tiskarski proces ekonomičniji. Tiskara je u mogućnosti raditi više manjih serija s istim postavkama stroja i velikom uštedom u boji. Tako funkcionira dizajn ambalaže u službi ekologije.

U drugom je bloku bilo riječi o novim postignućima u tisku pa je Ivan Sošić, voditelj proizvodnje u Aluflexpack Grupi, iznio zanimljive teze o Extended Color Gamut (ECG) tehnici koja proširuje tradicionalni četverobojni model (CMYK) tiska dodavanjem dodatnih boja, čime se povećava mogući raspon reprodukcije. Sošić je predstavio rezultate projekta ispitivanja mogućnosti ovakve tehnike te dokazao da je smanjivanje broja boja u tehnici dubokog tiska korištenjem ECG tehnologije moguće.

Kako se na još jedan način mogu postići uštede u tisku i smanjenje CO2 otiska govorio je i Sanjin Hrvatin, izvršni direktor tvrtke Anilox, predstaviviši novi pristup laserskom graviranju valjaka za tisak.

Miho Karolyi zaključio je seminar ustvrdivši kako je za ambalažu nastupilo vrijeme velikih promjena i kompromisa u kojima će proces upravljanja ambalažom umjesto dosadašnjeg klasičnog (linearnog) pristupa biti umrežen i cirkularan proces u kojem će biti potrebna potpuno drugačija suradnja.

Novi procesi upravljanja ambalažom uvjetovani novom EU regulativom uključuju sve dionike u cijeli proces a ne samo u segmente njihove specijalizacije.

Sudionici su ovom prilikom dobili uvid o velikim promjenama koje donosi nova EU regulativa kao i tehnološkim rješenjima za poboljšanje učinkovitosti i kvalitete proizvodnje ambalaže.

Bila je ovo još jedna izvrsna prilika za razmjenu mišljenja i uspostavu novih kontakata, a sudeći prema zanimanju sudionika, kojih je ovaj put bilo dvostruko više, čini se da Kaligrafovi seminari uistinu donose aktualne i korisne sadržaje.