Insekticidi i repelenti: Kategorija bilježi rast vrijednosne i količinske prodaje

Repelenti predstavljaju 70,6% vrijednosne prodaje kategorije, insekticidi 27,5% dok tretmani poslije ugriza čine 1,9% ukupne vrijednosne prodaje

Analizira: Sandra Seferagić, Customer Success Intern, NielsenIQ

Kategorija insekticida i repelenata prema klasifikaciji istraživačke agencije NielsenIQ obuhvaća proizvode čija je namjena odbijanje ili uništavanje insekata (insekticidi) te proizvode koji se nanose na kožu s namjerom odbijanja insekta (repelenti) ili sa specifičnom namjenom ublažavanja simptoma nakon ugriza insekta (tekućina, sprej, maramice, losioni ili kreme).

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2023. godine, kategorija insekticida i repelenata bilježi rast vrijednosne prodaje kojeg prati i rast količinske prodaje. Repelenti predstavljaju 70,6% vrijednosne prodaje kategorije, insekticidi 27,5% dok tretmani poslije ugriza čine 1,9% ukupne vrijednosne prodaje.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, 76% vrijednosne prodaje kategorije se odvija u modernim kanalima (hipermarketima, supermarketima i drogerijama) dok se ostatak od 23,7% vrijednosne prodaje odvija u tradicionalnim formatima (trgovine mješovitom robom < 300 m2 prodajne površine). Samo 0,3% prodaje se odvija kroz convenience kanale (kiosci i trgovine na benzinskim postajama).

Vodeća tri proizvođača predstavljaju 80,9% vrijednosne prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Neva, S.C. Johnson i trgovačke robne marke.


Toplije i vlažnije vrijeme povećava potražnju za insekticidima i repelentima

Insekticidi i repelenti su neizostavan dio ljetnih aktivnosti jer omogućavaju uživanje u vanjskim prostorima bez straha od raznih insekata. Odabir odgovarajućeg repelenta koji odgovara vašim potrebama i osjetljivosti kože ključan je kako biste osigurali učinkovitu zaštitu i udobnost tijekom ljetnih dana i noći.

Klimatske promjene imaju sve veći utjecaj na populaciju insekata u Hrvatskoj, a toplije i vlažnije vrijeme stvara idealne uvjete za razmnožavanje. Hrvatska tijekom ljetnih mjeseci sve češće bilježi toplinske valove, što pridonosi sve većoj potražnji za insekticidima, pokazuje izvještaj istraživačke agencije Euromonitor International iz veljače ove godine. Kolovoz 2023. bio je izuzetno vruć, a toplo vrijeme zadržalo se sve do listopada, što je pogodovalo komarcima.

Zavojnice s insekticidima smatraju se manje prikladnima od drugih kategorija, osobito sprejeva/aerosola i električnih insekticida. Zavojnice pokrivaju ograničeno područje stoga potrošači moraju pronaći najbolje mjesto na kojem će ih pozicionirati kako bi bili učinkoviti. Dok su zavojnice uspjele zabilježiti rast 2023. kao rezultat povećane potražnje za insekticidima općenito zbog vrućeg i vlažnog ljeta i velikog broja insekata, vjerojatno će ostati nišni proizvod i potrošači će ih koristiti samo povremeno ili u kombinaciji s drugim formatima insekticida.

PROIZVODI S PRIRODNIM SASTOJCIMA

Mnogi su potrošači oprezniji u pogledu sastojaka insekticida i repelenata jer su zabrinuti što udišu i nanose na tijelo. Stoga je sve veća potražnja za proizvodima s prirodnim sastojcima, osobito među potrošačima s djecom ili kućnim ljubimcima.

Očekuje se da će svijest potrošača o sigurnosti tvari u insekticidima porasti, što će dovesti do toga da se više potrošača prebaci na domaće alternative, uključujući mješavine eteričnih ulja ili sprejeve, koji mogu biti učinkoviti protiv letećih insekticida kao što su komarci i muhe. Analitičari Euromonitora predviđaju da će to negativno utjecati na prodaju u kategoriji te će proizvođači morati reagirati u skladu s tim, nudeći prirodne i sigurne sastojke u svojim proizvodima.

VRSTE INSEKTICIDA

Nitko ne želi insekte u svom domu i kako bi se suočili s ovim nepoželjnim ‘gostima’ koristimo insekticide za kućnu upotrebu.

Aerosolni insekticidi dolaze u obliku sprejeva i često se koriste za suzbijanje insekata poput komaraca, muha, mrava i paukova. Oni pružaju brzu i učinkovitu kontrolu štetočina te su lako dostupni u trgovinama.

Praškasti insekticidi se primjenjuju na površine ili se pomoću njih radi barijera koja sprječava prolazak insekata. Oni su posebno učinkoviti za kontrolu mrava, žohara i štetočina koje se kreću po tlu.

Gelovi i kreme primjenjuju se na specifične površine unutar doma kako bi se kontrolirali insekti poput mrava, žohara ili moljaca. Gelovi i kreme pružaju dugotrajnu zaštitu i mogu se koristiti na teško dostupnim mjestima poput pukotina ili šupljina.

Elektronski insekticidi koriste ultrazvuk ili svjetlost kako bi odbili insekte. Ovi uređaji su često bezopasni za ljude i kućne ljubimce te su praktični za upotrebu u zatvorenim prostorima.

KORIŠTENJE INSEKTICIDA

Prije upotrebe, pažljivo pročitajte etiketu i upute proizvođača. Koristite zaštitnu opremu poput rukavica i maski kako biste izbjegli izlaganje kemikalijama. Primijenite insekticid na područjima gdje se insekti najčešće pojavljuju ili ga stavite na staze po kojima hodaju. Držite insekticide izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca te ih pravilno skladištite prema uputama. Iako insekticidi pružaju učinkovitu kontrolu insekata, važno je razmotriti njihovu sigurnost za ljude, kućne ljubimce i okoliš. Odabir manje toksičnih ili bioloških insekticida te primjena integriranog upravljanja štetočinama može pomoći u smanjenju negativnih utjecaja na okoliš.

VRSTE REPELENATA

Repelenti su sredstva koja se koriste kako bi se odbili insekti i drugi nepoželjni organizmi. Njihova glavna svrha je sprječavanje ugriza, uboda ili napada insekata, što može spriječiti prenošenje bolesti poput malarije, denga groznice ili Zika virusa. Osim što štite kožu od nelagodnosti, repelenti također omogućuju miran i ugodan boravak na otvorenom.

DEET Repelenti: DEET (N, N-diethyl-meta- toluamide) je jedan od najčešće korištenih sastojaka u repelentima. On djeluje blokirajući osjetila insekata, otežavajući im otkrivanje ljudske kože. Ovi repelenti su visoko učinkoviti i pružaju dugotrajnu zaštitu, ali ih treba koristiti s oprezom, posebno na djeci.

Repelenti na bazi biljnih ulja: Repelenti koji se oslanjaju na biljna ulja poput citronele, lavande, eukaliptusa ili limunske trave također su popularni. Ovi prirodni repelenti pružaju alternativu onima koji žele izbjeći upotrebu kemikalija poput DEET-a.

IR3535 Repelenti: Ova vrsta repelenata djeluje slično kao DEET, ali se temelji na sastojku poznatom kao IR3535. Iako je manje učinkovit od DEET-a, IR3535 je nježniji prema koži i prihvatljiviji za upotrebu na djeci i osjetljivim osobama.

Repelenti s picaridinom: Picaridin je još jedan sastojak koji se koristi u repelentima i smatra se alternativom DEET-u. Pruža visoku razinu zaštite bez iritacije kože.

KORIŠTENJE REPELENATA

Prije upotrebe, pročitajte upute proizvođača i slijedite preporuke o doziranju. Nanesite repelent ravnomjerno na izložene dijelove kože, izbjegavajući područje oko očiju i usta. Ponovite postupak nakon nekog vremena ako ste u vodi ili se znojite. Iako su repelenti učinkoviti, postoje i druge metode kojma se dodatno možete zaštititi od insekata. Nošenje dugačkih odjevnih predmeta, upotreba mreža protiv komaraca na prozorima i vrata, kao i izbjegavanje boravka na otvorenom u sumrak i zoru također mogu pomoći u smanjenju izloženosti insektima.