Uz oboljele od celijakije, bezglutensku prehranu sve više odabiru i ljudi koji razmišljaju o zdravom načinu života, kao i osobe oboljele od drugih bolesti, kojima bezglutenska prehrana može pomoći i olakšati borbu s bolešću
Vrijednost globalnog tržišta bezglutenskih proizvoda iznosi više od šest milijardi dolara. Procjenjuje se da će u budućnosti nastaviti rasti, a stručnjaci očekuju da će do 2030. narasti 10%. Rezultat je to porasta broja oboljelih od celijakije i rasta drugih oblika intolerancije na gluten. No bezglutensku prehranu sve više odabiru i ljudi koji razmišljaju o zdravom načinu života, kao i osobe oboljele od drugih bolesti, kojima bezglutenska prehrana može pomoći i olakšati borbu s bolešću.
POJAŠNJENJE POJMA
Sama riječ ‘bezglutenski’ nam govori da nešto ne sadrži gluten. Gluten označava skupinu proteina koje nalazimo u pšenici, ječmu, zobi i drugim namirnicama i njihovim prerađevinama. Na gluten se kod nekih osoba javlja intolerancija u raznim oblicima, a prema nekim podacima celijakija je bolest koja pogađa oko 1% osoba na svijetu te učestalost posljednjih godina raste.
Celijakija je kronična, sistemska autoimuna bolest koja se javlja u genetski predisponiranih osoba, a poznata je obiteljska sklonost bolesti koja je uzrokovana glutenom. Osim celijakije, kod osoba se može pojaviti alergija na pšenicu i preosjetljivost na gluten. S obzirom na to da gluten nije neophodan sastojak prehrane za normalni rast, razvoj i funkcioniranje odraslog organizma, postoje alternative te se možemo truditi izbjegavati sve grupe proizvoda koje sadrže gluten, a isto tako mogu se pronaći alternative upravo u bezglutenskim proizvodima.
RASTU POTREBE ZA GLUTEN FREE
Procjenjuje se da je u Hrvatskoj više od 40.000 ljudi kojima je dijagnosticirana celijakija, a broj ljudi kojima ova kronična autoimuna bolest još nije dijagnosticirana još je i veći. I u svijetu i kod nas kontinuirano raste broj osoba koje ne podnose gluten ili imaju neki oblik intolerancije na gluten zbog čega su i rastuće potrebe za bezglutenskom prehranom.
Celijakija se može liječiti isključivo strogom bezglutenskom prehranom koja dovodi do nestanka simptoma i oporavka sluznice tankog crijeva. Samim time, prehrambena industrija ima veliki utjecaj na život oboljelih jer im omogućava široku dostupnost adekvatne, sigurne i visokokvalitetne prehrane.
Karakteristike gluten free proizvoda
Unatoč rapidnom razvoju tehnologije i umjetne inteligencije, postoje određeni aspekti gdje je ljudski faktor nezamjenjiv. To su radna mjesta ili njihovi dijelovi (iako je neke druge dijelove istog radnog mjesta moguće nadomjestiti s AI) na kojima je nužna:
Sastojci: Bezglutenski proizvodi ne sadrže sastojke koji su izvori glutena poput pšenice, ječma, raži ili zobi. Umjesto toga, koriste se bezglutenske žitarice poput kukuruza, riže, heljde, quinoje te tapioka brašna ili brašna od mahunarki kao što su leća ili grah.
Sigurnost certificiranih proizvoda: Proizvodi su označeni kao ‘gluten free’ i imaju certifikate koji potvrđuju da sadrže manje od određene razine glutena koja je sigurna za osobe s celijakijom ili glutenskom osjetljivošću.
Tekstura i okus: Gluten free proizvodi mogu imati nešto drugačiju teksturu i okus u usporedbi s tradicionalnim proizvodima koji sadrže gluten. Na primjer, bezglutenski kruh može biti malo suši ili krhkiji, a bezglutenski kolači mogu biti manje pahuljasti.
Raznolikost proizvoda: Tržište bezglutenskih proizvoda stalno raste, a sada možete pronaći bezglutenske verzije gotovo svih tradicionalnih proizvoda koji sadrže gluten, uključujući kruh, peciva, kolače, tjesteninu, žitarice, grickalice i još mnogo toga.
Široka paleta proizvoda
Bezglutenske žitarice i žitne pahuljice
Bezglutenske žitarice su osnovni dio bezglutenske prehrane. To uključuje žitarice poput ovih:
Riža: smeđa, bijela, basmati i divlja riža
Kukuruz: kukuruzna pahuljica, kukuruzno brašno, palenta
Heljda: heljdino brašno, heljdine pahuljice
Quinoa: pahuljice od kvinoje, kvinoja brašno
Amarant: amarantove pahuljice, amarantovo brašno
Bezglutenski kruh i pekarski proizvodi
Bezglutenski kruh: kukuruzni, heljdin, kruh od riže, kvinoje.
Peciva i kolači: bezglutenski muffini, kolači, pite i keksi od raznih bezglutenskih brašna i smjesa.
Bezglutenske osnovne namirnice
Mliječni proizvodi: mlijeko, sir, jogurt i vrhnje su prirodno bezglutenski, ali uvijek treba provjeriti oznake na ambalaži. Svježe voće i povrće: voće, povrće, meso, riba i jaja su bezglutenski i čine osnovu zdrave bezglutenske prehrane.
Bezglutenska tjestenina i grickalice
Tjestenina: tjestenina od riže, kukuruza, heljde, kvinoje i drugih bezglutenskih žitarica.
Grickalice: čips od krumpira, kukuruza, riže, kao i bezglutenske energetske pločice, kokice i orašasti plodovi.
Bezglutenski zamjenski proizvodi
Brašna: brašna od riže, kukuruza, heljde, kvinoje, tapioke te brašna od orašastih plodova ili mahunarki. Kvasac i prašak za pecivo: mnoge marke nude bezglutenski kvasac i prašak za pecivo.
Umaci i začini: bezglutenski umaci poput soja umaka, majoneze i kečapa, kao i začini i začinske mješavine.
Bezglutenski slatkiši i deserti
Slatkiši: bezglutenske čokoladice, bomboni i kolačići.
Deserti: bezglutenski kolači, torte, pudinzi, pite, kolačići, muffini, brownieji…
Raznolikost ponude bezglutenskih proizvoda na tržištu neprestano raste, pružajući širok izbor opcija za one koji slijede bezglutensku prehranu. Bez obzira jesu li potrošači u potrazi za osnovnim namirnicama, pecivom i kruhom, tjesteninom, slatkišima ili zamjenskim proizvodima, ponudite im mnogo opcija koje mogu zadovoljiti njihove potrebe i ukuse.