Agrolagunini proizvodi predstavljeni na zagrebačkoj špici

Porečka Agrolaguna je u subotu, 9. studenoga, na podnevnoj zagrebačkoj špici okupila ljubitelje svojih sireva, vina i ulja kako bi na najbolji način pokazala što se krije iza brojnih međunarodnih nagrada koje Agrolagunini proizvodi posljednjih mjeseci redovito donose u Hrvatsku. Na terasi Cheese bara na Europskom trgu u Zagrebu Agrolaguna je predstavila nekoliko sorti Vina Laguna, maslinova ulja Ol Istria i istarske sireve Špin, a uz u svima poznate proizvode, predstavljene su i limitirane serije vina, ulja i sira koje nisu široko zastupljene na tržištu, a kvaliteta im je prepoznata na svjetskim natjecanjima.

Fokus u subotnjem predstavljanju Laguninih vina bio je na liniji Festigia koja se kušala iz velikih pakiranja – Magnum i Jeroboam (Malvazija Istarska Festigia 2018, Malvazija Istarska Festigia 2018, Malvazija Istarska Riserva Vižinada 2015, Cabernet Sauvignon Festigia 2016, Merlot Festigia 2016, Castello Festigia 2016). Od limitiranih serija predstavljeni su Malvazija Istarska Riserva Akacija 2015, Pjenušac Blanc de Moi – klasična metoda, Malvazija Istarska Riserva Duga Maceracija 210 2012, Malvazija Istarska Kasna berba 2016, Terra Rossa Limited Edition 2018 i Riserva LV 2013.

Milan Budinski, direktor vinarstva i proizvodnje Vina Laguna

Također su predstavljeni i Istarski Kravlji sir Špin, Istarski Miješani sir Špin, Istarski Ovčji sir Špin, Istarski Kravlji sir u teranu Špin, Istarski Kravlji sir s tartufima Špin kao i Istarski Miješani sir u orahovom lišću. Tijekom posljednjeg mjeseca Agrolagunini sirevi su sudjelovali na dva prestižna svjetska natjecanja u kvaliteti sira. Na Global cheese awards u Engleskoj sirevi Špin osvojili su dvije medalje i jednu oznaku Highly commended. Broncom su se okitili Grana Istriano i Sir s tartufima, dok je Miješani sir u orahovom lišću dobio oznaku Highly commended, dok je na World cheese awards u Bergamu u Italiji Agrolaguna osvojila čak šest nagrada. Miješanom siru u orahovom lišću pripalo je super zlato te je ušao u kategoriju najboljih sireva na svijetu – Major Winners. Gran Istriano osvojio je zlato, Istarski mladi sir srebro, a brončanu medalju dobili su Istarski ovčji sir, Istarski kravlji sir i Istarski miješani sir.

„Medalje sa sajmova uvijek su i nagrada za sve uključene u proizvodni proces i dokaz kako se naporan rad uvijek na kraju isplati. Kontinuiranim ulaganjima i učenjem nastavljamo i dalje razvijati sve naše proizvode, a sigurni smo kako će ovakve nagrade prepoznati i naši kupci. Naši sirevi, proizvode se isključivo od domaćeg neobranog kravljeg i ovčjeg mlijeka, i to prema tradicionalnoj recepturi, a kontinuirano radimo na poboljšanju kvalitete i održavanju najvišeg standarda te planiramo i širiti asortiman razvijanjem novih proizvoda“, istaknuo je Krunoslav Salaj, voditelj sirane Špin, pri predstavljanju nagrađenih sireva u Cheese baru.

Vlado Čondić-Galiničić, izvršni direktor za poljoprivredu Fortenova grupe i direktor Agrolagune

Vina Laguna također redovito osvajaju brojne nagrade na svjetskim natjecanjima. Posljednje u nizu su nagrade s „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme”, natjecanja na kojem su Castello Festigia, Riserva LV i Merlot Festigia osvojila zlata pri čemu je Merlot Festigia osvojila i nagradu za  najbolje hrvatsko vino na tom natjecanju, po odabiru novinara sudaca.

„Cilj današnjeg druženja je bio predstaviti našu premium liniju vina limitirane serije koje s puno znanja, truda i ljubavi stvaramo u našem vinskom podrumu. Ova vina najbolji su dokaz da kada spojite vrsne profesionalce, iskustvo, entuzijazam i vrhunsku sirovinu odlični rezultati ne mogu izostati. Vina iz naše ultra premium serije prepoznata su i u svijetu, a dokaz tome su brojne nagrade s renomiranih enoloških natjecanja. Uz vina smo predstavili i ovogodišnje mlado maslinovo ulje koje je iznimne kvalitete. Za naša nagrađivana monosortna ulja te Ol Istria selection ekstra djevičansko maslinovo ulje svake godine ručno izdvajamo samo vrhunske plodove maslina kako bismo pomnom selekcijom i kombinacijom nekoliko sorti maslina proizveli ovaj vrhunski brend“, rekao je Milan Budinski, direktor vinarstva i proizvodnje  Vina Laguna. 

Na druženju na špici, okupili su se brojni važni partneri, distributeri, ključni kupci, sommelieri, novinari i opinion makeri u gastro svijetu i svijetu vina, a Krunoslav Salaj, i Milan Budinski su im tijekom degustacije, približili procese proizvodnje i nastajanja Agrolaguninih proizvoda. Uz delicije Agrolagune, gosti su uživali i u istarskom žgvacetu, tradicionalnom istarskom jelu.  „Ovakva su okupljanja uvijek prilika da kompanija partnerima i kupcima predstavi široku lepezu svojih proizvoda, ukaže na njihovu kvalitetu i kompatibilnost te da zapravo kroz proizvode predstavi svoju strategiju. Mislim da je Agrolagunina strategija očita – kvaliteta, inovacije, razvoj  i ljudi. To je ključ našeg uspjeha na tržištu“, rekao je Vlado Čondić Galiničić, izvršni direktor za poljoprivredu Fortenova grupe i direktor Agrolagune.