U fokusu: Sredstva za čišćenje kupaonice

Analizirala: Majda Babić, Nielsen

U Nielsenovu analizu tržišta sredstava za čišćenje kupaonice uključena su univerzalna sredstva za čišćenje, abrazivna sredstva za čišćenje te sredstva za uklanjanje kamenca. U analizu nisu uključena sredstva za čišćenje WC školjki, sredstva za održavanje i osvježavanje WC školjki, sredstva za čišćenje podova, sredstva za čišćenje prozora i stakla, sredstva za odštopavanje odvoda te proizvodi za prevenciju plijesni (uključujući i višenamjenska sredstva za čišćenje s dodanim svojstvom za uklanjanje plijesni).

U 2018. godini (siječanj 2018. – prosinac 2018.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključene veleprodaje, malih nezavisnih trgovina, institucionalne prodaje, cash&carry i diskontera) sredstva za čišćenje kupaonice su ostvarila količinski pad u odnosu na isto razdoblje lani. Univerzalna sredstva za čišćenje kupaonice čine 84% količinske prodaje, abrazivna sredstva 11%, a sredstva za uklanjanje kamenca 5%.

Kroz moderne formate ostvaruje se 55% količinske prodaje dok se preostali dio (45%) prodaje kroz tradicionalne formate, trgovine mješovitom robom do 300 m2 prodajne površine koje uključuju i drogerije. Vodeća tri brenda u sredstvima za čišćenje kupaonice po količinskoj prodaji su abecednim redom: Arf, Domestos i Sanitar.

Kupaonica i sve površine u njoj osjetljivo su područje zbog izloženosti vlazi i toplini te su idealna podloga na koju će se uhvatiti kamenac ili razviti plijesan. Ako je u prostoriji kupaonice smješten i toalet, što je u većini stambenih prostora slučaj, nužno je redovito čišćenje zahodske školjke, daske, vodokotlića, ručice za potezanje vode, kao i stavljanje mirisnih doza u školjku.

MIRISNA WC ŠKOLJKA

Ako se zahodska školjka imalo zapusti, iz nje će se širiti težak i ustajali smrad. Kako biste hitno ublažili problem, u kupaonici istodobno zapalite jednu ili više šibica. Kada kemijski spoj na glavi šibice izgori, prekrije sve ostale mirise. Za ugodan miris, preporučuje se u toaletnoj prostoriji držati mirisno ulje i sušeno cvijeće. Naravno, najvažnije je redovito čistiti WC školjku i upotrebljavati sredstvo za zahodske školjke koje istodobno čisti i osvježava. Izbor je zaista veliki: sredstvo može biti u obliku gela, tekućine, kuglica… Krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća na tržištu se pojavljuju sredstva za čišćenje i osvježavanje WC školjke – proizvodi u obliku košarice na koju je zataknuto sredstvo za čišćenje.

Stavljaju se na rub WC školjke i sa svakim ispiranjem mlaz vode rastvara ili nanosi sredstvo za čišćenje po školjki. Ubrzo nakon čvrstih osvježivača, u ponudi su i sredstva u obliku gela, kao i sredstva u tekućem stanju. Ranih 1990-ih pojavljuju se tablete koje se ubacuju u kotlić za ispiranje WC školjke koje se postepeno rastvaraju u vodi. Posljednjih godina, lansirani su osvježivači u obliku samoljepljivog gela, kao i osvježivači u obliku samoljepljive trake, koji se apliciraju unutar WC školjke. Poseban pravac u inovacijama osvježivača za WC školjke predstavljaju tzv. kuglice, koje se stavljaju ispod ruba školjke, stvaraju mnogo više pjene, intenzivnijeg su i ugodnog mirisa te osiguravaju dodatnu bjelinu i higijensku čistoću WC školjke.

SJAJNE PLOČICE I POVRŠINE

Najveći dio kupaonice prekriven je keramičkim pločicama, podnim i zidnim. Kade, umivaonici, zahodske školjke i bidei uglavnom su izrađeni od porculana i emajlirani (u novije se vrijeme koriste i drugi materijali, poput kamena, stakla ili rostfraja, primjerice, za umivaonike), a slavine, držači i slično od nehrđajućeg čelika, inoxa itd. Takve se površine lako čiste od naslaga sapuna i kamenca, no da bi zadržale sjaj, treba ih redovito održavati vodom i univerzalnim sredstvom za čišćenje, ne agresivnim.

Kamenac najviše ugrožava pločice oko kade. Stoga ih je dobro nakon tuširanja obrisati suhom krpom te redovito održavati na uobičajen način. Ni najčišće keramičke pločice neće izgledati lijepo ako su fuge zapuštene. Fuge se lako čiste pomoću stare četkice za zube, a ako su bijele, četkicu možete namočiti sredstvom za izbjeljivanje rublja. Za čišćenje vrlo prljavih mjesta možete koristiti neko abrazivno sredstvo, ali nemojte presnažno strugati kako ne biste oštetili površinu. Sredstvo za izbjeljivanje ostavite samo kratko vrijeme u zahodskoj školjki, jer ostane li predugo, može nagristi površinu.

Pri redovitom održavanju kade čistom koristite blaga i provjerena kupovna sredstva. Ne zaboravite nakon korištenja kadu i umivaonik isprati vodom, bez deterdženta, kako biste uklonili tragove sapunice i pjene. Ako ste redoviti u čišćenju pa se kamenac nije čvrsto primio, možete ga skinuti i trljanjem krpicom namočenom u limunov sok. Ukoliko vam smetaju, mrlje od vode i sapuna na slavinama nakon korištenja obrišite suhom krpom. Osim toga, povremeno ih ispolirajte krpicom i sredstvom za njegu metala.