U fokusu Proizvodi za sunčanje: Uživajmo sigurno na suncu!

Došlo je ljeto kada se sunčevim zrakama treba izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati najjače sunce, nositi odgovarajuću odjeću, naočale i pokrivala za glavu te koristiti dovoljnu količinu sredstava za sunčanje kako bi se spriječila pojava opeklina i alergija na sunce

Dolaskom ljeta i sezone godišnjih odmora više se izlažemo suncu. U umjerenim količinama sunčanje je izvor zdravlja jer jača obrambene snage organizma i povećava količinu kalcija u krvi i kostima pretvorbom 7-dehidrokolesterola u koži u kolekalciferol, cirkulirajući oblik vitamina D važan za mineralizaciju kostiju. Iako i tijekom ostalih godišnjih doba treba na kožu nanositi proizvode sa zaštitnim faktorom, ljeti se sunčevim zrakama treba izlagati s posebnim oprezom i izbjegavati najjače sunce, nositi odgovarajuću odjeću, naočale i pokrivala za glavu.

Iako je hlad svakako bolja lokacija za sunčanje, samo upotrebe kreme za sunčanje spriječit će pojavu opeklina i alergija na sunce. Zapravo, UVA zračenje je gotovo uvijek jednako intenzivno, čak i kad je vani oblačno. Oblaci propuštaju oko 90% UV zračenja dok snijeg reflektira oko 80% UV zračenja. Čak i ispod pola metra vode, UV zračenje je i dalje 40%. Zato je zaštita od sunca na otvorenom od iznimne važnosti te se trebaju koristiti sredstva za zaštitu od sunca koja su zapravo fotoprotekcija kože.

Najčešći oblici sredstava za zaštitu su kreme, losioni, mlijeka i ulja čiji su sastojci regulirani Uredbom 1223/2009 Europskog parlamenta i Vijeća o kozmetičkim proizvodima. UV filteri mogu biti anorganski i organski, a ukupno je dopušteno 29 UV filtera, od kojih su dva anorganska (titanov dioksid i cinkov oksid), a svi su ostali organski UV filteri.

PRAVILNA ZAŠTITA OD SUNCA

Pri odabiru sredstva za zaštitu od sunca treba voditi računa o preporukama Europske komisije, koje navode sljedeće:

• Proizvodi za zaštitu od sunca mogu biti učinkoviti u sprečavanju nastanka opeklina od sunca
• Znanstvena ispitivanja ukazuju na to da proizvodi za zaštitu od sunca mogu spriječiti oštećenja koja su posljedica fotostarenja te mogu štititi i od inducirane fotoimunosupresije.
• Da bi imali eventualna preventivna svojstva, proizvodi za zaštitu od sunca moraju štititi od UVB i UVA zračenja. Stoga, iako se faktor zaštite od sunca (SPF) na deklaraciji proizvoda odnosi samo na zaštitu od UVB zračenja, proizvodi za zaštitu od sunca trebaju osiguravati zaštitu i od UVB i UVA zraka. Međutim, ne postoji proizvod za zaštitu od sunca koji u potpunosti može filtrirati svo UV zračenje.
• Zbog toga proizvodi za zaštitu od sunca ne smiju imati tvrdnje niti odavati dojam da pružaju potpunu zaštitu od rizika pretjeranog izlaganja UV zračenju. Ovo naročito vrijedi za izlaganje suncu male djece i novorođenčadi. Naime, izloženost suncu u djetinjstvu značajno doprinosi razvoju raka kože u kasnijoj dobi, stoga proizvodi za zaštitu od sunca ne smiju odavati dojam da pružaju dovoljnu zaštitu od sunca kod novorođenčadi i male djece.

6 ČAJNIH ŽLICA

Međunarodna agencija za istraživanje raka naglašava važnost povezanosti između pravilne primjene proizvoda za zaštitu od sunca i učinkovitosti naznačenog SPF-a. Naime, od ključne je važnosti prvenstveno učestalo nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca. Da bi se postigla razina zaštite naznačene SPF-om, proizvodi za zaštitu od sunca se moraju nanositi u količinama sličnim onima kod testiranja, tj. 2 mg/cm², što iznosi 6 čajnih žlica losiona (cca. 36 grama) na tijelo prosječne odrasle osobe. Ova je količina veća od one koju koristi prosječni potrošač.

Nanošenje manje količine proizvoda za zaštitu od sunca dovodi do neravnomjernog nanošenja i umanjenja zaštite. Tako, ako prepolovimo nanesenu količinu sredstva, razina zaštite mogla bi pasti i za dvije trećine.

• Kod odabira proizvoda za zaštitu od sunca treba se voditi računa da ima zaštitu od UVB i UVA zraka.
• Deklaracija proizvoda s tvrdnjama o učinkovitosti treba biti jednostavna, smislena i temeljena na jednakim kriterijima kako bi pomogla potrošaču u usporedbi proizvoda i izboru najprikladnijeg s obzirom na razinu izloženosti i tip kože.