Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda rastao za 5 posto

U prva četiri mjeseca 2020. rastao nam je izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani (s 677 milijuna eura na 708 milijuna), a za isti postotak je smanjen i deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

U promatranom razdoblju nam je rastao i uvoz, ali samo za 1 posto (s 1,06 milijardi eura na 1,07 milijardi), što znači da nam je pokrivenost uvoza izvozom porasla sa 64 na 66 posto.

„Raduje nas porast izvoza za 30-ak milijuna eura jer daje naznaku potencijala koji naša poljoprivreda ima. No, i dalje bilježimo veliki vanjskotrgovinski deficit, posebno u području mesa, mlijeka te voća i povrća. Moramo mijenjati strukturu proizvodnje i dizati produktivnost jer je sektor poljoprivrede od strateške važnosti za naše gospodarstvo, naročito u ovakvim krizama“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Najveći plus bilježimo u žitaricama kojih smo u prva četiri mjeseca ove godine izvezli 47 milijuna eura više nego što smo uvezli, a standardno dobru bilancu imamo i kod ribe (40,5 milijuna eura suficita i pokrivenost uvoza izvozom od gotovo 230 posto). Preko 15 milijuna eura suficita bilježimo i u razmjeni uljanog sjemenja i plodova.

Što se udjela u ukupnom izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda tiče, na prvom mjesto je kukuruz s 10,3 posto, na drugom mjestu je svježa riba sa 7,9 posto, a slijede čokolada (6,4 posto) i cigarete (4,5 posto). U ukupnom uvozu na prvom mjestu je svinjsko meso (6,4 posto), zatim čokolada (4,6 posto) i pekarski proizvodi (4,6 posto).