Stora Enso i Tetra Pak žele izgraditi liniju za reciklažu iskorištene kartonske ambalaže za napitke

Kompanije Stora Enso i Tetra Pak udružuju snage kako bi istražile mogućnost izgradnje nove linije za reciklažu i značajno povećale razinu reciklaže iskorištene kartonske ambalaže za napitke u Srednjoj i istočnoj Europi

Ove dvije kompanije pokreću studiju izvedivosti kako bi se procijenila održivost izgradnje linije za reciklažu velikog kapaciteta za iskorištenu kartonsku ambalažu za napitke (UBC – Used Beverage Cartons) u tvornici Ostroleka kompanije Stora Enso u Poljskoj. Kompanija Stora Enso bi u tvornici Ostroleka pulpirala i odvajala vlakna iz iskorištene kartonske ambalaže za napitke te bi reciklirana vlakna koristila kao sirovinu, dok bi kompanija Tetra Pak osigurala reciklažu i ponovno korištenje polimera i aluminija koje će obrađivati odabrani partner.

Ako se projekt realizira, godišnji kapacitet nove linije za reciklažu iznosio bi 50 000 tona UBC-a. To bi predstavljalo značajno unaprjeđenje  kapaciteta za recikliranje kartonske ambalaže za napitke diljem Europe, čime bi se europska stopa recikliranja ambalaže za napitke značajno povećala s trenutačnih 51%. U prvoj fazi materijal za recikliranje bi dolazio iz iskorištene kartonske ambalaže za napitke u zemljama Srednje i istočne Europe.

„Nova linija predstavljala bi sljedeći korak na području cirkularnosti ambalaže i pomogla u ostvarenju cirkularnosti robnih marki naših klijenata. Danas se kartonska ambalaža za napitke u Europi reciklira u velikoj mjeri, a mi  želimo iskoristiti naše znanje o vlaknima i drvnoj građi kako bi promovirali i ubrzali recikliranje i prikupljanje iskorištene kartonske ambalaže za napitke. U tvornici Ostroleka već sada se u našem procesu koriste reciklirani materijali (OCC) .  A sada želimo dodatno razviti sustav za recikliranje koji već dobro funkcionira te korištenje visoko kvalitetnih UBC vlakana“, izjavio je Markku Luoto, podpredsjednik LPB Aseptic i CUK, Stora Enso.

„Rad s partnerima u sklopu cjelokupnog lanca vrijednosti naš je glavni prioritet kada je u pitanju prikupljanje i recikliranje iskorištene kartonske ambalaže za napitke. Uvjereni smo kako će nam ovo partnerstvo omogućiti da unaprijedimo europsku infrastrukturu za recikliranje kao i dodatno povećamo stopu recikliranja UBC-a u regiji. Kroz sinergije poput ove bit ćemo u mogućnosti predvoditi  transformaciju održivosti i ostvariti kružno gospodarstvo s niskim udjelom ugljika“, izjavio je Guillaume Latourrette, direktor tvrtke Tetra Pak za područje Istočne Europe.

Očekuje se kako će studija izvedivosti biti završena za šest mjeseci, nakon čega bi eventualne odluke vezane uz projekt i vremenski okvir trebale biti potvrđene.