CARITAS primio donaciju za proširenje prihvatilišta za beskućnike

Zaklada koju financijski podupire Japan Tobacco International donirala je CARITAS-u više od 330.000 kuna, a kapacitet prihvatilišta se proširio za 14 dodatnih osoba

JTI Zaklada donirala je Caritasu Zagrebačke nadbiskupije više od 330.000 kuna za proširenje njihovog prihvatilišta za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu. Caritas skrbi o beskućnicima od 2003. godine, a dosad su zbrinuli preko 600 korisnika. Početkom 2016. godine beskućnici su premješteni iz montažnog objekta u Rakitju u novouređeni objekt čiji je kapacitet trenutno namijenjen za smještaj 21 osobe.

Siniša Trbojević, direktor Japan Tobacco Internationala u Hrvatskoj

Donaciju JTI Zaklade Caritas je iskoristio za proširenje kapaciteta i dodatno uređenje soba za smještaj još 14 osoba, uređenje dnevnog boravka te sanitarnog čvora. Radovi su započeli početkom listopada i intenzivno se završavaju kako bi bili spremni za hladnije vrijeme kad uobičajeno dolazi do većeg porasta broja osoba koje traže smještaj.

Siniša Trbojević, direktor Japan Tobacco Internationala u Hrvatskoj, istaknuo je u ovoj trenutnoj globalnoj prijetnji, izazvanoj širenjem koronavirusa, ne smijemo zaboravite naše najpotrebitije sugrađane koji su sami ne mogu zaštiti.

“U ova teška vremena osobito je važno pokazati solidarnost prema najugroženijim društvenim skupinama. Beskućnici su svakako jedna od njih jer se na ulici i iznimno niskim temperaturama teško zaštiti od bilo kakvih bolesti, a kamoli od COVID-19. Drago nam je da je donacija JTI-eve zaklade pomogla proširiti prihvatilište te da će desetak beskućnika naći topao dom u mjesecima koji slijede“, istaknuo je Trbojević.

Važno je naglasiti kako je prilikom smještaja novih korisnika nužno osigurati sobu za samoizolaciju radi sigurnosti postojećih korisnika te poštivanja epidemioloških mjera radi suzbijanja i sprječavanja zaraze COVID-19. Zato je dio donacije otišao i na uređivanje posebne sobe sa sanitarnim čvorom gdje novi korisnici provode u izolaciji kratko vrijeme prije ulaska u zajednički smještaj.

Prihvatilište Caritasa Zagrebačke nadbiskupije inače svojim korisnicima pruža 24-satni smještaj, što uključuje prehranu i održavanje higijene te punu psihosocijalnu pomoć i podršku zaposlenika. Zanimljivo je kako su od početka 2016. godine 34 korisnika pronašla posao, osam ih je završilo prekvalifikaciju, dva su upisala studij, njih 20 je uspjelo dobiti zdravstveno osiguranje, troje su uspjeli izboriti mirovinu, dok se njih devet nakon psihosocijalne podrške vratilo u vlastitu obitelj ili stan.

Podaci su to koji pokazuju kako, osim osiguravanja “krova nad glavom“, u prihvatilištima korisnici mogu računati i na dostojanstven život te podršku u ponovnom osamostaljivanju i povratku u društvenu zajednicu.