Istraživanje: Poštivanjem epidemioloških mjera zadobijte povjerenje kupaca

U Hrvatskoj su posjećivani restorani, barovi, banke, supermarketi, prodavaonice, ljekarne, benzinske postaje i ostala prodajna mjesta, a provjeravala su se međunarodno priznata pravila poštivanja epidemioloških mjera sprječavanja prijenosa i širenja bolesti COVID-19

MSPA Europe/Africa (Međunarodno udruženje profesionalnih pružatelja usluga tajnog kupovanja), čija je članica i Heraklea, organiziralo je istraživanje o tome koliko se stanovništvo osjeća sigurno prilikom odlaska u kupovinu, posjeta ugostiteljskim objektima te u svakodnevnim aktivnostima izvan svog doma s obzirom na poštivanje epidemioloških mjera u pojedinim tvrtkama.

Tvrtke u Hrvatskoj se trude poštivati mjere kako bi se kupci osjećali sigurnima, no koji su nam nedostatci?

Istraživanje je provedeno u 15 država Europe i Afrike tijekom dva tjedna, od 25. listopada do 13. studenoga. Rezultati pojedinih država nisu usporedivi jer su države na različitim stupnjevima epidemije te provode različite mjere zaštite.

U Hrvatskoj je obavljeno 116 posjeta. Posjećivani su restorani, barovi, banke, supermarketi, prodavaonice, ljekarne, benzinske postaje i ostala prodajna mjesta, a provjeravala su se međunarodno priznata pravila poštivanja epidemioloških mjera sprječavanja prijenosa i širenja bolesti COVID-19, a to su:

• Dezinfekcija
• Vidljivost obavijesti
• Fizička udaljenost
• Zaštitna oprema za djelatnike
• Nošenje maski od strane kupaca/ klijenata

Ispitanici su odgovarali na pitanja o osjećaju sigurnosti tijekom posjeta te vjerojatnosti da će preporučiti drugima prodajno mjesto koje su posjetili. Rezultati ovog istraživanja pokazuju koliko posjećene tvrtke poštuju epidemiološke mjere koje imaju potencijalni utjecaj na nacionalno zdravlje te kakav je stvaran utjecaj na osjećaj sigurnosti i povjerenje kupaca koje tvrtke na taj način ostavljaju.

ŠTO TO ZNAČI?

Nedovoljno poštivanje potrebnih higijenskih mjera ima neizbježan utjecaj na naše zdravlje i na naše gospodarstvo. 9% kupaca je izjavilo da se zapravo osjeća nesigurnima na prodajnom mjestu koje je posjetilo, što znači da je potencijalno izgubljen gotovo svaki deseti kupac.

8,5 od 10 kupaca preporučilo bi posjećeno prodajno mjesto drugima. Naizgled je to dobar rezultat, no neke su tvrtke propustile ostaviti dobar dojam, dok imamo posla s kontinuiranom prijetnjom virusa.

ZAKLJUČAK

Unatoč dobrim rezultatima u nekim područjima, preko 30% djelatnika nije se pridržavalo preporuka za fizičko udaljavanje, a na polovici lokacija nije bilo dovoljne fizičke udaljenosti između kupaca. Kupci i osoblje često su ignorirali sigurnosne mjere, stoga tvrtke moraju razmotriti što učiniti kako bi primijenili epidemiološke mjere tamo gdje mogu, jer natpisi nisu uvijek dovoljni. Potrebno je napomenuti da i osoblje i kupci trebaju promijeniti svoje ponašanje.

U Hrvatskoj je vidljivo da je potrebno povećati fizičku udaljenost kupaca i osoblja i važno je da ih tvrtke same potaknu na to. To je tvrtkama neizbježno kako bi dobile više povjerenja kupaca, zaštitile buduće prihode i ublažile rizik od zaraze u ovoj fazi pandemije.

Jasno je da će one tvrtke kojima je stalo do toga da se kod njih poštuju epidemiološke mjere i koje su usmjerene na poboljšanje te koje će pratiti i mjeriti kako se provode mjere na njihovim lokacijama, pridobiti veće povjerenje kupaca te s time i povećati svoju prodaju.