Rezultati Atlantic Grupe potvrdili otpornost strategije na krizu

Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe

Atlantic Grupa ostvarila je rast profitabilnosti (bez jednokratnih stavki) uz usporedive prihode na razini prošle godine i rekordno nisku zaduženost, priopćeno je iz te kompanije

Poslovanje Atlantic Grupe pokazalo je tijekom 2020. godine visoku razinu stabilnosti, unatoč poremećajima uzrokovanim pandemijom COVID 19. Kompanija je ostvarila 5,3 milijardi kuna prihoda od prodaje, što predstavlja pad od 3,3 posto u odnosu na 2019., no ako isključimo utjecaj prihoda dezinvestiranog* poslovanja usporedivi prihod je ostao gotovo na razini prošle godine uz blagi pad od 0,4 posto. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 716,5 milijuna kuna i niža je za 8,0 posto, dok je bez jednokratnih stavki rasla 4,6 posto na 755,1 milijun kuna. Neto dobit iznosi 342,3 milijuna kuna i bez jednokratnih stavki rasla je 13,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok nominalno bilježi pad od 12,3 posto.

“Stabilna financijska pozicija, optimiranje poslovnih procesa i kvalitetno strateško upravljanje omogućili su nam da održimo kontinuitet poslovanja i sigurnost radnih mjesta, aktivno se uključimo u pomoć zajednici u borbi protiv koronavirusa te poboljšamo profitabilnost uz minimalne negativne posljedice na konsolidirane prihode i rekordno nisku zaduženost. Unatoč krizi nastavljamo i dalje s planiranim ulaganjima u razvoj poslovanja. Naši prioriteti i u neizvjesnosti razvoja epidemiološke situacije ostaju isti – održavanje pozitivnog zdravstvenog biltena naših djelatnika, osiguranje nesmetanog nastavka proizvodnje i kontinuirane opskrbe naših kupaca i potrošača te društvena odgovornost u najširem smislu. Ponosan sam na način na koji se nosimo s izazovima, svjesni privilegija da radimo u industriji koja nije toliko pogođena pandemijom. Zadovoljan sam da mogu reći kako smo danas u svakom pogledu bolja kompanija nego što smo bili godinu ranije. Svijet u kojem živimo se mijenja i naša su nastojanja usmjerena na to da budemo i ostanemo relevantni“, komentirao je Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic Grupe.

NAJVIŠE RASLI ARGETA, FARMACIA I DONAT

Najveći rast prihoda od prodaje među poslovnim područjima ostvarili su Delikatesni namazi s rastom od 15,1 posto, ljekarnički lanac Farmacia s rastom od 4,5 posto i Donat Mg s rastom od 2,7 posto. 

Kava se s 21,1 posto udjela u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u 2020. godini ostvarila je blagi pad prihoda od 2,6 posto, uz povećanje profitabilnosti. Među tržištima najznačajniji rast od 14,2 posto ostvarila su Ključna europska tržišta, najviše Austrija i Švicarska, a rasla su i tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova.

Na rezultat su značajno utjecale mjere za suzbijanje širenja pandemije i slabija turistička sezona u Hrvatskoj, što se očitovalo u značajnom padu prodaje u HoReCa kanalu (primarno Pića i Kava), ali i padu prodaje proizvoda namijenjenih za konzumaciju van kuće te tzv. impulsnih proizvoda (primarno Slatko i slano i vanjski principali). Ipak, brendovi koji se prvenstveno konzumiraju kod kuće uspjeli su gotovo u potpunosti anulirati negativne posljedice pandemije. Valja istaknuti i kako su, osim izravnog utjecaja pandemije na prihode, rezultati kompanije opterećeni s 38,6 milijuna kuna jednokratnih troškova koji se u najvećoj mjeri odnose na donacije (28 milijuna kuna), i druge operativne troškove vezane uz sprječavanje širenja zaraze.

NAGRADE POTVRĐUJU DOBAR SMJER

Osim krize, godinu su obilježila i brojna priznanja i nagrade. Atlantic Grupa je u 2020. peti najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj prema istraživanju tvrtke MojPosao, te najpoželjniji poslodavac mladima u Srbiji u kategoriji hrane i pića. Cedevita je, pak, po Ipsosovom istraživanju u 2020. najtraženiji brend bezalkoholnih pića u Hrvatskoj i Sloveniji, te drugi u Srbiji. Na 12. Fininoj dodjeli nagrada Atlantic je ponio titulu najuspješnijeg dugovječnog poduzetnika, dok je na 11. dodjeli nagrada u organizaciji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke burze dobio prvu nagradu za odnose s investitorima. Krajem godine Atlantic je izdao korporativne obveznice u iznosu od 300 milijuna kuna s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 0,875 posto, što je povijesno najniža kamata ostvarena u nefinancijskom sektoru na hrvatskom tržištu kapitala.

U 2021. godini kompanija će se nastaviti fokusirati na jačanje pozicije prepoznatljivih regionalnih brendova, internacionalizaciju (primarno Argete i Donata), stvaranje novih brendova, razvoj distribucijskog poslovanja te nastavak dezinvestiranja nestrateških poslovnih operacija i moguća spajanja i akvizicije, stoji u priopćenju Atlantic Grupe.