Potpora tvrtki Jan-Spider za ulaganje u proizvodnju i skladištenje čajeva

Denis Nemčević, predsjednik Uprave Spider Grupe / Foto: Arhiva

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek u četvrtak je uručio ugovor o potpori vrijednoj 4 milijuna kuna tvrtki Jan-Spider za izgradnju novog objekta, opremanje postojećeg proizvodnog kompleksa i pogona, izgradnju nove skladišne hale za skladištenje voćnih čajeva te izgradnju nadstrešnice.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, vrijednost tog projekta iznosi 8,3 milijuna kuna, a ulaganjem će se omogućiti povećanje kapaciteta prerade te tvrtke iz Pitomače za 30 posto te skladišnih kapaciteta za sto posto.

Državni tajnik Tušek dodijelio je danas toj tvrtki ugovor o sufinanciranju projekta operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti odobrene potpore 4 milijuna kuna. 

„Zahvaljujući takvim projektima korak smo bliže strateškom cilju jačanja konkurentnosti i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje poticanjem razvoja proizvodnji usmjerenih na stvaranje dodane vrijednosti. Mjere ruralnog razvoja su u Virovitičko-podravskoj županiji rezultirale s vrijednošću odobrene potpore od 981 milijun kuna putem 13.547 projekata, pri čemu je isplaćeno 785 milijuna kuna“, izjavio je Tušek prilikom uručivanja ugovora.

Dodao je da je Hrvatskoj u novom financijskom razdoblju 5 milijardi eura za poljoprivredu, koje će u suradnji s poljoprivrednicima te jedinicama lokalne i regionalne samouprave nastaviti usmjeravati razvojno i strateški.

Inače, Jan-Spider je osnovan 1990. godine, a proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja bavi se od 1996. Posluje u sklopu Spider grupe, koja se sastoji od 5 kompanija, od kojih je svaka specijalizirana za dio procesa unutar cjelokupnog proizvodno zaokruženog procesa vezanog uz uzgoj, preradu i proizvodnju ljekovitog bilja i čajeva, i danas je jedna od najvećih proizvođača čajeva u regiji. 

Surađuje s talijanski Evertonom, a od Atlantic grupe je krajem 2015. godine kupio brend čajeva Naturavita, s kojim je grupa prisutna na pet tržišta. Godišnje otkupljuje oko 1000 tona suhog bilja kamilice, od čega oko 95 posto dolazi s područja Podravine i Slavonije, pri čemu im se proizvodnja oslanja na obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Ukupno godišnje prerađuje oko 2000 tona ljekovitog bilja. Pritom polovinu te količine kao dobavljač plasira prema renomiranim tvornicama čajeva diljem svijeta, dok druga polovina ide prema tvrtki Herbarium iz sastava Spider grupe, koja finalizira proizvodnju odnosno proizvodi gotove čajeve, ponajviše privatne marke europskih maloprodajnih lanaca, tako da izvoze u pedesetak zemalja svijeta, pri čemu je prošle godine u izvozu ostvareno oko 60 milijuna kuna. (Hina)