U fokusu čaj: Najveći rast bilježe instant i funkcionalni čaj

Najveći segment čaja je biljni čaj koji čini gotovo polovicu kategorije. Slijede voćni čaj, zeleni i crni čaj dok je instant čaj najmanji segment u kategoriji.

Analizira: Božana Lovaković, NielsenoIQ

Kategorija čaja prema klasifikaciji agencije NielsenoIQ obuhvaća tzv. originalni čaj nastao iz biljke čaja (npr. zeleni čaj, crni čaj, Earl Grey čaj, itd.), voćne čajeve (borovnica, brusnica, jabuka, itd.) i biljne čajeve (šipak, kopriva, kamilica, itd.) dok su ledeni čajevi i čajevi za djecu isključeni iz klasifikcije kategorije čaja.

Nadalje, uključeni su i funkcionalni čajevi (namjenski, za ublažavanje određenih tegoba), u listićima, vrećicama te instant čajevi (u granulama). U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2021. godine, ukupno kategorija čaja bilježi pad količinske i blagi rast vrijednosne prodaje.

Ako gledamo pojedinačno segmente, najveći rast bilježe instant čaj i funkcionalni čaj. Najveći segment čaja je biljni čaj koji čini gotovo polovicu kategorije. Slijede voćni čaj, zeleni i crni čaj dok je instant čaj najmanji segment u kategoriji.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, 65% ukupne vrijednosne prodaje čaja ostvaruje se kroz moderne formate (hipermarketi i supermarketi), a 35% ostvaruje se kroz tradicionalne formate velikih, srednjih i malih trgovina mješovitom robom.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2021. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 71% vrijednosne prodaje u cjelokupnoj kategoriji kave. Abecednim redoslijedom oni su Franck, Jan Spider i Podravka. Privatne robne marke nose 8,8% vrijednosnog udjela.


Kako čaj djeluje na organizam

Brojna istraživanja pokazuju da čaj može imati različite pozitivne učinke na zdravlje, primjerice pokazalo se da redovita konzumacija zelenog čaja može smanjiti rizik od raka prostate, dojke te probavnog trakta

Piše: Ivana Gradiški, mag. nutr., HACPN

Bioaktivne komponente prisutne u čaju imaju snažno antioksidativno djelovanje, odnosno pridonose oporavku od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. Tome u prilog govore i brojna istraživanja koja pokazuju da čaj može imati različite pozitivne učinke na zdravlje.

Polifenoli (prije svega katehin i njegovi derivati) osim antioksidativnog djelovanja imaju i povoljno djelovanje u prevenciji raka. Pa se tako pokazalo da redovita konzumacija zelenog čaja može smanjiti rizik od raka prostate, dojke te probavnog trakta. Osim toga imaju i protuupalno i neuroprotektivno djelovanje.

Nadalje, konzumacija čaja je povezana i sa smanjenim rizikom od razvoja kroničnih bolesti, srčano-žilnih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2. Kofein i katehin prisutni u čaju mogu povećati potrošnju energije (kroz proces termogeneze) i oksidaciju masti. Također, neka istraživanja pokazuju da konzumacija čaja može smanjiti osjećaj gladi. Sve to može doprinijeti regulaciji tjelesne mase, pa su čajevi često sastavni dio različitih redukcijskih dijeta.

Zbog svog antibakterijskog djelovanja, konzumacija čaja povezana je s dobrom oralnom higijenom jer inhibira rast bakterija uzročnika kvarenja zubi čime prevenira pojavu karijesa. Osobama koje pate od anksioznosti ili su pod stresom, može pomoći zamjena kave sa zelenim čajem.

Čaj ima manje kofeina u odnosu na kavu te sadrži već spomenutu aminokiselinu teanin, koja može pomoći pri opuštanju. No kod nekih stanja i bolesti treba biti oprezan. Prije svega, ako imate nisku razinu željeza izbjegavajte konzumaciju čaja tijekom obroka. Čaj sadrži tanine koji smanjuju apsorpciju željeza. Radije šalicu čaja popijte između obroka.

Iz istog razloga, ako uzimate suplementaciju željeza, nemojte je uzimati sa čajem. Nadalje, zbog svog sadržaja kofeina, prekomjerna konzumacija čaja može djelovati kao diuretik – za taj učinak potrebno je popiti značajne količine čaja (oko 13 šalica zelenog čaja). Također, visok unos kofeina može uzrokovati pojavu nuspojava poput glavobolje, nervoze, vrtoglavice, nesanice i sl. Zbog prisutnosti vitamina K, čaj može utjecati na djelovanje antikoagulansa Varfarina.

VRSTE ČAJA

Osušeni listovi čaja prolaze kroz proces fermentacije gdje djelovanjem endogenih enzima dolazi do oksidacije i hidrolize sastojaka lista. S obzirom na stupanj fermentacije čajevi se međusobno razlikuju po mirisu, okusu, izgledu te kemijskom sastavu, iako se proizvode od iste biljne vrste. To su:

• zeleni čaj (nefermentirani) – blagog i osvježavajućeg okusa
• bijeli čaj (lagano fermentirani)
• oolong čaj (djelomično fermentirani) – sadrži karakteristike zelenog i crnog čaja
• crni čaj (fermentirani) – jakog okusa
• Prema nekim izvorima postoje još i žuti i tamni čaj.