Bogatstvo zdravih komponenti u šalici čaja

Sastav čaja je izrazito složen – procjenjuje se da sadrži preko 300 aktivnih komponenti. Čaj sadrži polifenole, alkaloide, aminokiseline, ugljikohidrate, klorofil, hlapljive organske spojeve (pridonose aromi čaja), fluor, aluminij, mineralne tvari te elemente u tragovima.

Smatra se da su za povoljne učinke na zdravlje koji se pripisuju čaju odgovorni polifenoli, prvenstveno katehini. Vrsta i količina polifenola u čaju ovisi o stupnju fermentacije kroz koji je biljka prošla, odnosno o vrsti čaja. Najaktivniji i najzastupljeniji katehin u zelenom čaju je epigalokatehin-3-galat (EGCG), no prisutni su i drugi. Također treba napomenuti da se zeleni čaj smatra najčešćim prehrambenim izvorom katehina, ispred čokolade, grožđa, jabuka i vina.

Crni čaj sadrži puno manju koncentraciju tih katehina u odnosu na zeleni čaj. Koncentracija katehina u samom napitku čaja, osim o tipu čaja, ovisi i o korištenoj količini, vremenu kuhanja i temperaturi, pri čemu je najveća koncentracija polifenola nađena u kuhanim vrućim čajevima, a manja u instant čajevima, ledenim čajevima i Ready-to-drink čajevima.

Kofein se prirodno nalazi u čaju, za razliku od prije spomenutih biljnih infuzija. Crni čaj ima veći sadržaj kofeina (25,5 mg na 100 ml) u odnosu na zeleni čaj (15,3 mg na 100 ml). Od ostalih alkaloida čaj sadrži i tein, teofilin i teobromin. Najčešće prisutna aminokiselina u čaju je teanin. On je odgovoran za poticanje aktivnosti alfa-moždanih valova, što može imati opuštajući učinak. Također stimulira oslobađanje serotonina i dopamina.

Zeleni čaj sadrži vitamine B skupine te askorbinsku kiselinu (vitamin C), dok ih crni čaj uglavnom ne sadrži zbog procesa fermentacije koji uzrokuje njihovu razgradnju. Štoviše, dio vitamina C se gubi kuhanjem čaja, jer nije termostabilan. Osim njih čaj još sadrži i vitamin K.

POZITIVNI UČINCI ČAJA

Bioaktivne komponente prisutne u čaju imaju snažno antioksidativno djelovanje, odnosno pridonose oporavku od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. Tome u prilog govore i brojna istraživanja koja pokazuju da čaj može imati različite pozitivne učinke na zdravlje. Polifenoli (prije svega katehin i njegovi derivati) osim antioksidativnog djelovanja imaju i povoljno djelovanje u prevenciji raka. Pa se tako pokazalo da redovita konzumacija zelenog čaja može smanjiti rizik od raka prostate, dojke te probavnog trakta. Osim toga imaju i protuupalno i neuroprotektivno djelovanje.

Nadalje, konzumacija čaja je povezana i sa smanjenim rizikom od razvoja kroničnih bolesti, srčano-žilnih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2. Kofein i katehin prisutni u čaju mogu povećati potrošnju energije (kroz proces termogeneze) i oksidaciju masti. Također, neka istraživanja pokazuju da konzumacija čaja može smanjiti osjećaj gladi. Sve to može doprinijeti regulaciji tjelesne mase, pa su čajevi često sastavni dio različitih redukcijskih dijeta.

Zbog svog antibakterijskog djelovanja, konzumacija čaja povezana je s dobrom oralnom higijenom jer inhibira rast bakterija uzročnika kvarenja zubi čime prevenira pojavu karijesa. Osobama koje pate od anksioznosti ili su pod stresom, može pomoći zamjena kave sa zelenim čajem. Čaj ima manje kofeina u odnosu na kavu te sadrži već spomenutu aminokiselinu teanin, koja može pomoći pri opuštanju.

OPREZNA KONZUMACIJA

No kod nekih stanja i bolesti treba biti oprezan. Prije svega, ako imate nisku razinu željeza izbjegavajte konzumaciju čaja tijekom obroka. Čaj sadrži tanine koji smanjuju apsorpciju željeza. Radije šalicu čaja popijte između obroka. Iz istog razloga, ako uzimate suplementaciju željeza, nemojte je uzimati sa čajem.

Nadalje, zbog svog sadržaja kofeina, prekomjerna konzumacija čaja može djelovati kao diuretik – za taj učinak potrebno je popiti značajne količine čaja (oko 13 šalica zelenog čaja). Također, visok unos kofeina može uzrokovati pojavu nuspojava poput glavobolje, nervoze, vrtoglavice, nesanice i sl. Zbog prisutnosti vitamina K, čaj može utjecati na djelovanje antikoagulansa Varfarina.


Najveći segment je biljni čaj koji čini gotovo polovinu kategorije

Kategorija čaja obuhvaća tzv. originalni čaj nastao iz biljke čaja (npr. zeleni čaj, crni čaj, Earl Grey čaj, itd.), voćne i biljne čajeve te funkcionalne čajeve u listićima, vrećicama te instant

Analizirala: Majda Babić, Senior Client Executive, NielsenIQ

Kategorija čaja prema Nielsenovoj klasifikaciji obuhvaća tzv. originalni čaj nastao iz biljke čaja (npr. zeleni čaj, crni čaj, Earl Grey čaj, itd.), voćne čajeve (borovnica, brusnica, jabuka, itd.) i biljne čajeve (šipak, kopriva, kamilica, itd.) dok su ledeni čajevi i čajevi za djecu isključeni. Uključeni su i funkcionalni čajevi (namjenski, za ublažavanje određenih tegoba), u listićima, vrećicama te instant (u granulama).

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, ukupno kategorija čaja bilježi pad količinske prodaje. Najveći segment čaja je biljni čaj koji čini gotovo polovinu kategorije, slijede ga voćni čaj, zeleni i crni čaj dok je funkcionalni čaj najmanji segment u kategoriji.

Promatrajući aspekt mjesta prodaje, 68% ukupne količinske prodaje čaja ostvaruje se kroz moderne formate (hipermarketi i supermarketi), a 32% kroz tradicionalne formate velikih, srednjih i malih trgovina mješovitom robom, uključujući i drogerije.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, promatrajući količinski, vodeća tri proizvođača zastupala su 67% količinske prodaje u cjelokupnoj kategoriji kave. Abecednim redoslijedom oni su Agristar, Franck i Podravka.