EU zanemario ljudska prava i zaštitu klime u trgovinskom sporazumu s Mercosurom

Foto: Hina/EPA/Ernesto Carrico

Europska komisija trebala je bolje analizirati mogući utjecaj trgovinskog sporazuma sa skupinom latinoameričkih zemalja Mercosur na ljudska prava i okoliš, priopćila je europska pučka pravobraniteljica Emily O’Reilly. Kontroverzni sporazum trebao bi omogućiti slobodnu trgovinu između EU-a i članica Mercosura, koji uključuje Argentinu, Brazil, Paragvaj i Urugvaj.

Krajem prošle godine u javnost je procurila kopija sporazuma koja je pokazala da ne uključuje odredbe o zaštiti klime, pa se našao na meti žestokih kritika.

Europska pučka pravobraniteljica analizirala je sporazum nakon pritužbi pet organizacija civilnog društva da Bruxelles nije procijenio utjecaj sporazuma na ljudska prava i okoliš. O’Reilly je utvrdila da je Komisija odgovorna za to da procjena bude završena na vrijeme i da činjenica da to nije napravila predstavlja loše upravljanje, stoji u priopćenju.

Sporazum o slobodnoj trgovini s Mercosurom sklopljen je u lipnju 2019., ali njegova je budućnost još uvijek neizvjesna. Predviđa uspostavu najveće zone slobodne trgovine u svijetu koja bi obuhvaća 27 zemalja EU-a i četiri države Mercosura, ali još ga nisu ratificirale sve države članice.

Europski čelnici, posebno u Francuskoj i Njemačkoj, počeli su ga preispitivati zbog krčenja amazonske prašume i ostalih pitanja vezanih za zaštitu okoliša i ljudskih prava. (Hina/dpa)