EK: Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo na najvišoj razini od početka pandemije

Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo znatno su poboljšana u ožujku, dosegnuvši najvišu razinu u godinu dana, potaknuta optimizmom u uslužnom sektoru i maloprodaji, i poslovni čelnici signaliziraju veću potrebu za radnicima, pokazuje izvješće EK.

Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj porastao je u ožujku za 5,6 bodova u odnosu na veljaču, na 99,7 bodova, najvišu razinu od prošlogodišnjeg ožujka i na korak od dugoročnog prosjeka iskazanog vrijednošću od 100 bodova.

Najviše su u mjesecu na izmaku poboljšana očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 16,8 bodova, također na najvišu razinu od prošlogodišnjeg ožujka.

Val optimizma iskazali su i poslovni čelnici u maloprodaji, pa je indeks poskočio za 12,2 boda, pokazuje izvješće Europske komisije. Zamjetno su poboljšana i očekivanja među potrošačima i u građevinskom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 4,9 odnosno 4,1 bod u odnosu na veljaču. U industriji neznatno su pak oslabila, za 0,4 boda.

Poslovni čelnici signalizirali su osjetno veću potrebu za radnicima u predstojećem razdoblju, iskazanu u skoku indeksa EEI u ožujku za 7,3 boda u odnosu na veljaču, na 97,6 bodova, najvišu razinu od prošlogodišnjeg listopada.

Poboljšanje i u EU i u eurozoni

Indeksi ekonomske klime u EU i eurozoni također su bilježili rast u ožujku, za 6,9 odnosno 7,6 bodova. Tako je indeks u EU porastao na 100 bodova, koji označava dugogodišnji prosjek, a u eurozoni na 101 bod.

Najviše je na oba područja porastao indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, za sedam bodova u EU, te za 7,7 bodova u eurozoni.

Očekivanja poslovnih čelnika u maloprodaji također su poboljšana, za 6,1 bod u EU, te za 6,9 bodova u eurozoni. Poboljšano je i raspoloženje čelnika u industriji i građevinskom sektoru i među potrošačima. Tako je indeks u industriji EU-a porastao za 4,6 bodova, a u eurozoni za 5,1 bodova. U građevinskom sektoru uvećani su za 4,4 odnosno 4,8 bodova.

Bolje raspoloženje iskazuju i indeksi očekivanja potrošača, poskočivši za 3,6 bodova u EU, te za četiri boda u eurozoni.

Čelnici kompanija očekuju da će u predstojećem razdoblju zapošljavati više novih radnika, pa je indeks EEI porastao za 6,1 bod u EU, te za 6,8 bodova u eurozoni, pokazuje izvješće EK. (Hina)