Genox dezinficijens stekao halal certifikat, očekuje se rast izvoza

Foto: Saša Ćetković

Nakon dvije godine truda i provjera, domaća tvrtka Genox stekla je važno priznanje – halal certifikat. Genox je najveći hrvatski proizvođač ekoloških sredstava za dezinfekciju i čišćenje, proizvode ih već gotovo 20 godina, a korisnici su kućanstva, dućani, tvornice, farme, bolnice, policija, civilna zaštita… U doba korona krize posao s dezinficijensima je eksplodirao, a sad se nadaju i većem izvozu u zemlje u kojima se traži halal certifikat.

“Genox udovoljava svim rigoroznim kriterijima za halal proizvod, počevši od toga da ne sadržava niti jednu molekulu alkohola. Jednostavno, ne koristimo ga i to je naša najveća prednost. A koristi ima puno: naši su proizvodi sigurni, nisu eksplozivni, niti zapaljivi, ne hlape; stoga ne trebaju posebne mjere zaštite u rukovanju“, ističe inženjerka molekularne biologije Marijana Ćiško koja vodi ovu obiteljsku firmu u Velikoj Gorici.

Genox se proizvodi posebnom, zaštićenom Aquagen tehnologijom, a za izum je zaslužna upravo inženjerka Marijana Ćiško. Već ranije su tu prednost u proizvodnji uočili kupci iz zemalja s muslimanskim stanovništvom, a njihov interes je naglo porastao tijekom pandemije.

“Vjerujem kako će nam ovaj certifikat otvoriti brojna vrata koja će ostati nedostupna onoj velikoj većini čiji su dezinficijensi uglavnom alkoholni. Očekujemo povećani izvoz na tržišta regije, prvenstveno BiH, ali i na ona udaljena“, poručuje direktorica tvrtke.

Certifikat su danas uručili Aldin Dugonjić koji vodi Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, te glavni auditor halal kvalitete Muhamed Mandžić.

Foto: Saša Ćetković

“Prema zadnjim istraživanjima poduzeća u Hrvatskoj nakon dobivanja halal certifikata povećaju izvoz svojih proizvoda od 1-50 posto. Uzevši u obzir streloviti rast i razvoj halal tržišta naša očekivanja za Genox proizvode su velika, ali rezultati, jasno, ovise i o prodajnim i marketinškim aktivnostima na tržištu“, rekao je Aldin Dugonjić. Naveo je kako su u 10 godina postojanja Centra izdali preko 150 certifikata, a u bazi halal certificiranih tvrtki najviše je zastupljena prehrambena industrija, slijede ugostitelji te kemijska industrija. Genox je pak prvi dezinficijens koji je stekao halal certifikat, kazao je Aldin Dugonjić.

Inače, TLK Grupa – u čijem je sastavu i tvrtka Genox – započela je graditi novu tvornicu u Poslovnoj zoni Pleternica zbog povećane proizvodnje. Vrijednost tog ulaganja će biti oko 40 milijuna kuna, tvornica će se graditi dvije do tri godine, a zapošljavat će oko 30 ljudi. U prvoj fazi će se graditi sama tvornica (ulaganje od 25 milijuna kuna), potom istraživački laboratorij i na koncu upravna zgrada.

Više o Genoxu na linku: www.genox.hr