Za izgradnju modernih skladišta za žitarice potpore od 150 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da priprema natječaj za izgradnju modernih skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice u 2021., za što se planiraju dati potpore u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna.

“Radi osiguravanja stabilnosti tržišta žitarica i uljarica te smanjenja gubitaka proizvođača zbog nižih cijena, Ministarstvo poljoprivrede priprema objavu natječaja za izgradnju modernih skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice u 2021. godini”, navodi se u priopćenju.

Maksimalna potpora iznosit će tri milijuna eura, a predviđeni prihvatljivi korisnici su proizvođačke organizacije, organizatori proizvodnje (zadruge), te zajednički i/ili pojedinačni projekti poljoprivrednih gospodarstava.

Iz Ministarstva napominju kako se hrvatski proizvođači žitarica i uljarica susreću s nedostatkom modernih skladišnih kapaciteta sa sustavima za prihvat, doradu, čišćenje i hlađenje, zbog čega odmah po žetvi prodaju svoje proizvode i to uglavnom za izvoz.

Takvo stanje može izazvati poremećaje na domaćem tržištu, stoga je Ministarstvo poljoprivrede, u cilju rješavanja još jednog strukturalnog problema sektora, pristupilo realizaciji novog ciljanog natječaja.

Iz Ministarstva podsjećaju kako u sektoru voća i povrća također postoji velika potreba za udruživanjem proizvođača te za ulaganjima u skladištenje i doradu, zbog čega je putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) osigurana izgradnja i opremanje logističko distributivnih centara za voće i povrće u vrijednosti 610 milijuna kuna.

Ovoga tjedna, kako navode, započinje i podnošenje zahtjeva za potporu iz Programa ruralnog razvoja putem Mjere 4 za podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada u sektoru voća, za što je osigurano 200 milijuna kuna.

Proizvođačima krumpira također su omogućena ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir, u vrijednosti odobrene potpore od 97,8 milijuna kuna, odnosno ukupne vrijednosti projekata veće od 156 milijuna kuna, kao odgovor na ukidanje zaštitnog sredstva klorprofama na razini EU.  

Kao reakcija na probleme u svinjogojstvu otvoren je natječaj za ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva, vrijedan 250 milijuna kuna, podsjećaju iz Ministarstva.

U obradi je 20 projekata ukupne vrijednosti veće od 410 milijuna kuna te je njihovom realizacijom planirano povećanje u svinjogojskoj proizvodnji za novih 20 tisuća krmača, odnosno realizacijom 80 posto projekata podići će se samodostatnost u ovom segmentu na 80 posto.

Iz Ministarstva navode i kako se putem Mjere 4 Programa ruralnog razvoja potiče i prerada te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima za što je osigurano 462 milijuna kuna. (Hina)