Prodaja industrijskih robota prebrodila pandemijsku krizu

Prodaja industrijskih robota blago je porasla u svijetu u pandemijskoj 2020. godini, poduprta snažnom potražnjom u Kini, pokazalo je izvješće Međunarodne federacije za robotiku (IFR). Prošle je godine isporučeno 384 tisuća robota, za 0,5 posto više nego u pretpandemijskoj 2019. godini, objavio je IFR.

Broj industrijskih robota u tvornicama diljem svijeta popeo se za 10 posto na rekordnih oko tri milijuna, uz značajne razlike među tržištima, ovisno o dinamici krize.

Gospodarstva Sjeverne Amerike, Azije i Europe spustila su se na najnižu točku u pandemiji covida 19  u različitim dijelovima godine, objasnio je predsjednik IFR-a Milton Guerry. “Narudžbe i proizvodnja u kineskoj prerađivačkoj industriji počele su rasti u drugom tromjesečju 2020, sjevernoameričko gospodarstvo počelo se oporavljati u drugoj polovini 2020., a Europa im se pridružila nešto kasnije”, izjavio je Guerry.

Najviše je novih robota prošle godine instalirano u Kini, gotovo 170 tisuća, za 20 posto više nego u godini ranije. U Europi njihov je broj pao osam posto u odnosu na 2019. godinu, na 67.700. U Njemačkoj koja spada među pet najvećih tržišta robota u svijetu, nakon Kine, Japana, SAD-a i Koreje, instalirano ih je 22.300. “Njemačka industrija robota oporavlja se, potaknuta snažnim poslovanjem u inozemstvu”, ističu u IFR-u. U SAD-u broj novoinstaliranih robota pao je drugu godinu zaredom, za osam posto u odnosu na 2019.

Ova godina trebala bi donijeti snažan oporavak i rast broja novoinstaliranih robota za 13 posto, na 435 tisuća, što bi značilo da će premašiti rekordnu 2018. godinu, ističe Guerry. “Broj instaliranih robota u Sjevernoj Americi trebao bi porasti 17 posto, na gotovo 43 tisuće, u Europi za osam posto, na gotovo 73 tisuće, a u Aziji bi trebao premašiti razinu od 300 tisuća što bi predstavljalo povećanje za 15 posto u odnosu na prošlu godinu”, navodi čelnik IFR-a. (Hina/dpa)