Što je matcha i zašto je dobra za organizam?

Matcha je zeleni čaj u formi praha, čarobni zeleni napitak koji se koristi stoljećima na Dalekom istoku, a danas se smatra jednom od najmoćnijih supernamirnica

Matcha je zapravo cijeli list čaja koji se konzumira samljeven. Kada se doda u vodu pijete čistu biljku i u sebe unosite sve njezine dobrobiti. Više nego ikada prije, ljudi su u potrazi za svime što će im omogućiti da se osjećaju i izgledaju bolje. Okrenuli smo se sebi i načinima koji nam pomažu da održimo i unaprijedimo svoje zdravlje i wellbeing. Svi želimo da nam ono što unosimo u sebe donosi dobrobit, da naše tijelo i um zaista imaju nešto od toga.

BENEFITI MATCHE:

• puna je antioksidansa, vlakana i klorofila
• bogata je vitaminima C, A, B6, K, te mineralima selenom, kromom, cinkom, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom i bakrom
• prirodni je dodatak za mršavljenje
• alternativa kavi bez osjećaja nervoze
• smiruje um i opušta tijelo
• blagotvorna je za srce
• pomlađuje i osvježava kožu
• podiže raspoloženje i može pojačati koncentraciju
• trenutno smanjuje kolesterol i šećer u krvi
• ima antikancerogena svojstva

KARAKTERISTIKE MATCHE

Zeleni čaj dolazi od biljke Camellia sinesis, ali se vrste razlikuju prema geografiji uzgoja te metodama rasta i procesuiranja. Ovaj zdravi napitak se radi isključivo od mladih listova ubranih ranije od uobičajene berbe, i to tako da se probiru vršni dijelovi koji se zatim pokrivaju kako bi se zaštitili od izravne sunčeve svjetlosti – tada se počinje proizvoditi visok nivo tanina koji utječe na ljekovita svojstva matche.

Listovi se uvijek beru ručno, pažljivo se spremaju i suše te naposljetku samelju u fini prah. Zahvaljujući specifičnom i pažljivom branju prah zadržava visokovrijedne tvari. Skladišti se također zaštićen od svjetlosti i kisika kako bi sačuvao svoju privlačnu i zdravu zelenu boju te snažna antioksidativna svojstva.

DJELOVANJE KOFEINA

Kao i kava, matcha sadrži kofein, ali je način na koji djeluje na organizam potpuno drugačiji – kofein u matchi pruža stabilniji i dugotrajniji poticaj za razliku od kave koja brzo podigne, malo drži pa spusti. Usporedbe radi: matcha sadrži otprilike 75% kofeina iz šalice kave i oko 80% iz energetskih pića. Zbog visokog udjela aminokiselina (posebno L-teanina), kofein iz matche u organizam ulazi sporije nego kofein iz kave što znači da nema osjećaja anksioznosti i dehidriranosti.

Možemo reći da je matcha alkalizirajuća kava – daje nam energiju, ali je za razliku od kave – gastrointestički podnošljiva. Zanimljivo je da matcha sadrži pet puta više L-teanina od regularnog zelenog čaja – feel good amino kiseline koja stimulira alpha moždane valove koji, pak, umanjuju stres.

Ovaj efekt japanski budisti zovu satori – smirujuća euforija. Polako otpuštajući kofein u kombinaciji s L-theaninom unaprjeđuje kognitivne funkcije kreirajući konzistentnu, održivu energiju. Opušta i energizira u isto vrijeme – možemo se slobodno zapitati – pa gdje je matcha bila cijeli naš život?

KAKO PREPOZNATI DOBRU MATCHU?

Kao što šampanjac dolazi iz regije Champagne u Francuskoj, tako i autentična matcha dolazi iz Japana, a rodno mjesto matche je Uji regija kraj Kyota. Na tržištu se pojavljuju i sorte uzgojene u Kini, Indiji, Tajvanu, Koreji itd. međutim nikako nije preporučljivo kupovati i konzumirati takav proizvod jer nije autentičan i, na kraju, nije ukusan. A prava matcha je, osim što je zdrava, i jako fina – slatkastog okusa.

Mnogi konzumenti žele probati matchu, a ne znaju puno o njoj – odaberu matchu loše kvalitete, probaju je i tvrde da je gorka te da je više ne žele konzumirati. A zapravo su kupili loš proizvod koji nije autentičan i prošao je nekoliko ruku dok je došao do njih. Cijena kvalitetne matche se može činiti dosta visokom, ali kad uzmemo u obzir što unosimo u sebe i što nam pruža, razmislimo je li tako. Porcija matche je 1 gram – prema tome ispada da nas jedan napitak košta od 5 – 7 kn (naravno, ukoliko ju pripravljamo kod kuće).

ZDRAVA ZELENA ENERGIJA

U suštini jednostavna, priprema matche pomalo je i ceremonijalna te zahtijeva praćenje određenih koraka kako bi se ispravno napravila. U osnovnoj varijanti nam je potrebna kvalitetna matcha, topla voda i (biljno) mlijeko ako radite latte, šira šalica te bambusova metlica kako biste ju smiješali.

Matcha se može piti topla i hladna, samostalno ili kao latte, a od njenog praha rade se smoothiji, kolači i torte, sladoled, sokovi, kokteli itd. Trend zdravog načina života, a time i pronalaženja zdravije alternative dosadašnjim standardnim napicima poput kave, nezaustavljivo raste.

Iako je sve popularnija, matcha nije samo trend. Jasno je zašto postaje dio moderne kulture: ukusna je, funkcionalna, pruža zdravstvene benefite, i omogućuje nam da iskusimo jednu drugačiju vrstu energije – opušta i podiže u isto vrijeme. Iako prisutna od davnina, matcha je zaista savršeni napitak novog doba.