Državni inspektorat pojačava nadzor za ‘Black friday’

Tržišna inspekcija Državnog inspektorata ovih dana pojačano nadzire posebne oblike prodaje pod nazivom “Black friday” ili “Crni petak”, izvijestili su u četvrtak iz Državnog inspektorata.

“Pojačani nadzori, osim u petak 26. studenoga, obavljaju se već sada te će se provoditi, po potrebi, i nakon navedenog datuma, ovisno o oglašavanju od strane trgovaca”, ističu iz Državnog inspektorata.

U inspekcijskim nadzorima, kako navode, tržišni inspektori prvenstveno nadziru odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda pri obavljanju posebnih oblika prodaje te vezano uz to nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima.

Iz Državnog inspektorata podsjećaju da su i prošle godine proveli istoimenu akciju u sklopu koje je obavljeno 108 inspekcijskih nadzora posebnog oblika prodaje, pri čemu je utvrđeno 18 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača.

Kao najčešće utvrđene nepravilnosti iz Inspektorata spominju da trgovac nije istaknuo cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje te zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je ona izračunata odnosno zavaravajuća poslovna praksa trgovca.

Sukladno članku 18. Zakona o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji. Ta prodaja obuhvaća, između ostalog, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe, kao i prodaje pri kojima se koriste i drugi nazivi, u ovom slučaju “Black friday” ili “Crni petak”, podsjeća se u priopćenju te napominje da potrošač, ako smatra da su neka njegova prava zakinuta, to može prijaviti Državnom inspektoratu. (Hina)