Vučković: Radimo na mjerama prehrambene sigurnosti

Foto: Hina/Dario Grzelj

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da će kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu imati utjecaj na opskrbne lance u Hrvatskoj te najavila dodatne mjere kako bi se ublažili negativni efekti na prehrambenu sigurnost.

Boravak ministrice poljoprivrede na konferenciji “Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja” u Sisku novinari su iskoristili za pitanje koliko će se agresija Rusije na Ukrajinu negativno odraziti na resor poljoprivrede i hoće li Vlada donijeti mjere za ublažavanje tih posljedica.

Vučković je kazala da se na mjerama već radi u sklopu Vladina paketa mjera vrijednog 4,8 milijardi kuna, usmjerenog na ograničavanje utjecaja rasta cijena energenata i očuvanje životnog standarda građana. Navela je da je taj je paket ponajprije usmjeren prema građanima za ublažavanje inflatornih pritisaka, ali i prema poduzetnicima, uključujući poljoprivrednike i ribare, prvenstveno iz sektora mikro, malog i srednjeg gospodarstva.

“Tu je uključeno smanjivanje stope poreza na dodanu vrijednost na svježu hranu, koja ima veliki udio u potrošačkoj košarici, zatim na plin, privremeno na 5  posto, a trajno na 13 posto, zatim potpore koje se odnose na naše socijalno ugrožene građane, za usporavanje rasta cijena energije i drugo”, navela je.

Govoreći o prehrambenoj sigurnosti, rekla je kako će kriza imati utjecaje na opskrbne lance u Hrvatskoj i EU. Za vanjskotrgovinsku razmjenu Hrvatske s Ukrajinom i Rusijom izjavila je da na prvi pogled ona ne izgleda značajna, iznosi oko dva posto, ali se ne može zanemariti da su te dvije zemlje izvoznice četvrtine žitarica i uljarica u EU, iako manje u Hrvatsku. 

“Takvi poremećaji mogu utjecati na Hrvatsku, pa je stoga potrebno predvidjeti određene aktivnosti. Mi smo već obavili sastanke s ratarskim sektorom, proizvođačima mesa i mliječnih proizvoda i s ribarskom industrijom, a danas s Hrvatskom udrugom poslodavaca, HGK, Hrvatskom poljoprivrednom komorom, pa ćemo se uskoro javiti i s dodatnim mjerama, kako bi se ublažili gospodarski negativni efekti na prehrambenu sigurnost”, najavila je.

Za jesensku sjetvu je rekla kako se očekuju veće količine nego prošle sezone, a za proljetnu sjetvu je najavila potpore male vrijednosti od 200 milijuna kuna, čime će se kompenzirati rast cijena mineralnog gnojiva malim i srednjim poljoprivrednicima. Ministrica Vučković je apelirala na poljoprivrednike da sve planirane radove obave kako je planirano, u predviđenim rokovima, uz aktiviranje svih resursa. (Hina)