Indonezija od ponedjeljka ukida zabranu izvoza palminog ulja

Indonezija od ponedjeljka ukida zabranu izvoza palminog ulja, nakon što se poboljšala situacija na domaćem tržištu jestivih ulja, izjavio je predsjednik te zemlje Joko Widodo. Odluka je donesena unatoč tome što se cijena ulja za kuhanje još nije spustila na ciljanu cijenu od 14.000 rupija po litri, budući da vlada brine za 17 milijuna radnika u industriji palminog ulja, rekao je predsjednik.

Najveći svjetski izvoznik palminog ulja od 28. travnja zaustavio je isporuke sirovog palminog ulja (CPO) i nekih derivata kako bi pokušao stabilizirati rastuće cijene domaćeg jestivog ulja.

Widodo je rekao da su zalihe ulja za kuhanje sada dosegnule razinu veću od potreba domaćeg tržišta. “Prosječna cijena ulja za kuhanje prije zabrane izvoza u travnju iznosila je 19.800 rupija po litri, a nakon zabrane prosječna je cijena pala na oko 17.200 do 17.600 rupija”, rekao je.

Indonezija je zabranila izvoz široko korištenog biljnog ulja kako bi stabilizirala cijene na domaćem tržištu, no pritisci na ublažavanje zabrane su se intenzivirali. Zabrana je potresla svjetska tržišta biljnog ulja koja su već bila u teškom stanju nakon što je rat u Ukrajini onemogućio velik dio opskrbe suncokretovim uljem.

Palmino ulje čini više od trećine svjetskog tržišta biljnih ulja, a Indonezija pokriva oko 60 posto opskrbe palminim uljem. (Hina/Reuters)