Istina je da je svatko od nas osobno odgovoran za ono što jede, no postoje načini na koje poslodavci mogu podržati svoje zaposlenike u izgradnji zdravih prehrambenih i životnih navika na poslu
Piše: Dijana Fazlić, direktorica društva Tecumviva d.o.o.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gotovo dvije trećine (65%) odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu (42%) ili debljinu (23%). Što je viša dobna skupina, to je i veći udio osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili debljinom.
Zanimljivo je da udio osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili debljinom pada kako raste razina obrazovanja. Udio odraslih osoba s prekomjernom tjelesnom težinom ili debljinom značajno se razlikuje u pojedinim državama članicama Europske unije, a Hrvatska je, nažalost, na vrhu ove liste.
Loše prehrambene i fizičke navike zaposlenika, htjeli mi to ili ne, uzrok su prekomjerne tjelesne težine i debljine te značajno utječu na zdravlje pojedinca, a liječenje bolesti koje su posljedica prekomjerne tjelesne težine i debljine, osim što imaju utjecaj na troškove zdravstvene zaštite, utječu i na produktivnost tvrtke i troškove poslodavca koje će isti imati kako bi zamijenio bolesne radnike.
Navedeno je dovoljan razlog da poslodavci razvijaju i podupiru kulturu zdravlja na radnom mjestu te svojim zaposlenicima ponude programe zdrave prehrane, programe poticanja i promicanja fizičkih aktivnosti, programe zdravog življenja i sl.).
ŠTO POSLODAVCI MOGU UČINITI
Dobra prehrana ključna je za dobro zdravlje i dobrobit, ali tko je odgovoran za to što jedemo? Istina je da je svatko od nas osobno odgovoran za ono što jede, no postoje načini na koje poslodavci mogu podržati svoje zaposlenike u izgradnji zdravih prehrambenih i životnih navika na poslu.
Poslodavci ne moraju unajmiti vrhunskog kuhara da nahrane svoje zaposlenike (koliko god to bilo lijepo). Postoje i relativno jednostavniji i jeftiniji načini kako poslodavac može pomoći svojim zaposlenicima da jedu bolje i ostanu zdravi. Evo nekoliko ideja:
1. Automati sa slatkišima i sokovima
Promislite trebate li doista automate sa slatkišima i sokovima u svom radnom okruženju. Okruženi sa slatkišima, grickalicama i sokovima velika je vjerojatnost da ćemo posegnuti za istima. No ukoliko bi se u istima uz dosadašnji asortiman nalazile i ‘zdravije’ grickalice i slastice zaposlenici bi zasigurno birali zdravije opcije. Neka istraživanja su pokazala ne samo da su zaposlenici i kupci zadovoljniji s izborom zdravijih grickalica, već i da je prodaja na takvim automatima značajno porasla. Ljudi obraćaju puno više pažnje na ono što jedu ako im omogućimo bolje izbore.
2. Subvencioniranje testa intolerancije na hranu
Intolerancija na hranu događa se kada tijelo prepoznaje određenu hranu koju jedemo kao ‘štetnu’, iako je možda riječ o sasvim zdravoj namirnici poput jabuke ili badema. Simptomi intolerancije manifestiraju se kroz glavobolje, umor, probavne smetnje, upale sinusa, razvoj astme, pretilost te razne kronične bolesti i tumore koji nastaju posljedično ako patimo od ovog poremećaja duži niz godina. Nuđenje zaposlenicima mogućnosti testiranja te po mogućnosti i razgovor s nutricionistom koji će zaposleniku predložiti individualni plan prehrane, moglo bi poslodavcu osigurati održive i dugoročne radne rezultate, smanjiti stopu bolovanja, osigurati veću učinkovitost i jači angažman zaposlenika.
3. Zdraviji topli obrok
Ako svojim zaposlenicima omogućavate topli obrok u restoranu kompanije onda im i pomognite da donose bolje prehrambene odluke. Neke kompanije poduzele su niz koraka kako bi pomogle svojim zaposlenicima da se hrane zdravije. Tako je npr. Google zdravije namirnice stavio u povlašteni položaj na linijama švedskog stola te hranu označio zelenom, žutom ili crvenom kako bi se zaposlenici prepoznali njihove nutritivne vrijednosti.
4. Subvencioniranje tečajeva kuhanja
Pomaganje zaposlenicima da razviju vještine planiranja i pripreme uravnoteženih obroka i zdravih zalogaja moglo bi podići moral zaposlenika kroz zabavno iskustvo društvenog učenja. Ne samo da ćete pomoći svojim zaposlenicima da nauče kako napraviti promjene prema zdravijim izborima hrane, unatoč tome što vode užurbani život, oni bi mogli otkriti kako ojačati svoj imunološki sustav, prekinuti ciklus debljanja i dobro jesti kako bi izoštrili svoj um i usredotočili se.
5. Kutak za jelo
Postoje brojni dokazi da je rad bez pauze kontraproduktivan, stoga odvratite radnike da jedu za svojim radnim stolovima. Jedenje za radnim stolom potiče prejedanje jer uz obavljanje više zadataka i ne obraćamo pažnju na količinu hrane koju jedemo. Stoga je i vjerojatnije da ćemo u ovakvim situacijama odabrati manje zdravu opciju. Kutak za odmor i jelo mjesto je na kojem možemo ponuditi zaposlenicima mogućnost da podgriju ručak koji su donijeli od kuće, da pohrane namirnice, skuhaju čaj ili kavu i dijele vrijeme sa svojim kolegama.
6. Tržnica
Zamislite da u svojoj kompaniji omogućite zaposlenicima mjesto na kojem mogu prodavati svoje voće i povrće ili pak svoje pekmeze, zimnicu i slično. Mnoštvo ljudi danas na tržištu traži proizvode koji su proizvedeni po ekološkim standardima, bez korištenja pesticida i slično. Stoga je ovakvo mjesto više nego dobrodošlo. Domaće je domaće!
7. Podijelite savjete i informacije
Redovito dijeljenje članaka i informacija sa zaposlenicima može ih potaknuti na male prilagodbe u svom ponašanju, postupno pomažući poboljšanju njihove dobrobiti tijekom vremena. Promislite i o mogućnosti da zaposlenici međusobno dijele savjete i informacije o zdravoj prehrani, tjelovježbi te općenito kako živjeti zdravije. Zdravi zaposlenici zalog su zdrave i održive kompanije.