HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za ‘Black Friday’

Hrvatska udruga banaka (HUB) pozvala je građane na dodatni oprez prilikom online kupnje uoči i tijekom “Black Friday-a”, upozoravajući i na sve učestalije pokušaje zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.

“I ove godine, zadnjeg petka u studenom, popularno zvanog ‘crni petak’, mnoge trgovine će nuditi promotivne ponude i velika sniženja. Pri tome će veliki broj ljudi kupovinu obavljati online, stoga je između primamljivih ponuda važno prepoznati one koje su lažne”, navodi se u priopćenju HUB-a.

Zbog porasta pokušaja prijevara i znatno većeg broja lažnih internetskih oglasa koji se svake godine pojavljuju uoči svjetskog shop vikenda, HUB i njezine članice “upozoravaju svoje korisnike da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu online kupovinu, ali ih istovremeno izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka”.

Iz HUB-a navode da se vjerodostojnost internetske domene putem koje se namjerava obaviti online kupovina može provjeriti na poveznici https://www.scamadviser.com/

Također savjetuju građane da se prilikom online kupovine informiraju o odgovornom korištenju kartica, kao i o najčešćim vrstama aktualnih internetskih prijevara.

HUB je pripremio i savjetnik odnosno deset saveta za sigurnu online kupovinu. 

Tako građanima savjetuje da kupuju od pouzdanih izvora, odnosno koriste marke i trgovine koje su im poznate, kao i da kupuju od pouzdanih izvora i posebno provjere nepoznate trgovine i pojedinci prodavatelji. 

Savjetuju da se provjeri i je li prijenos podataka prikladno zaštićen, da se prilikom pregledavanja interneta koriste HTTPS i SSL protokoli. “Upamtite: sam simbol lokota ne znači da je internetska stranica zakonita/legitimna”, upozoravaju iz HUB-a.

Građanima također preporučuju da provjere web adresu, da nikada ne koriste veze dobivene elektroničkom poštom ili preko društvenih mreža već da podatke unose isključivo izravno na sigurnim internetskim stranicama. 

Savjetuju građane i da, prije nego pošalju podatke o svojoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznaju kako mogu prekinuti tu uslugu.

Među savjetima je i onaj da se ne šalje novac nepoznatima. “Ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Ukoliko je moguće, zadržite pravo najprije primiti robu”, ističu iz HUB-a.

Građanima savjetuju i da nikada ne šalju presliku kartice, broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte, kao i da nikada ne šalju jednokratne zaporke SMS-om, Messenger-om, WhatsApp-om, Viber-om ili drugim servisima.

Također preporučuju da provjere sigurnost plaćanja na internetskoj stranici odnosno da online kupnju obavljaju samo na internetskim stranicama koje koriste pune sustave za provjeru autentičnosti uz primjenu 3D Securea u kartičnim plaćanjima te dvostruke autentifikacije (kao što je Visa Secure / Mastercard® Identity Check™ / Discover sigurnosni kod).

Iz HUB-a građanima savjetuju da sačuvaju sve dokumente vezane za online kupovinu jer bi ih mogli trebati da utvrde uvjete prodaje ili dokažu da su platili robu.

“Prije plaćanja razmislite dvaput – provjerite jeste li razumjeli rizike kupnje putem interneta”, savjet je HUB-a, na čijim se internet stranicama mogu naći detaljniji savjeti za sigurnu online kupovinu, kao i informacije o najčešćim vrstama online prijevara. (Hina)