Za ‘Crni petak’ u trgovini na malo potrošeno gotovo pola milijarde kuna

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Na ovogodišnji “Crni petak”, 25. studenoga, trgovci su u Hrvatskoj ispostavili 3,96 milijuna računa, 11 posto više no na isti taj dan lani, a vrijednost im je dosegnula 493 milijuna kuna, što je skok na godišnjoj razini od 16 posto, podaci su Porezne uprave iz sustava fiskalizacije.

Podaci iz sustava fiskalizacije u djelatnosti trgovine na malo, osim trgovine motornih vozila i motocikala, dostavljeni na upit Hine, pokazuju da je na prošlogodišnji “Crni petak”, koji je “pao” na 26. studenoga, fiskalizirano 3,6 milijuna računa, ukupne vrijednosti 424,1 milijun kuna.

Ovogodišnji broj i iznos fiskaliziranih računa očekivano je nadmašio i pandemijski “Crni petak”, onaj u 2020., i to za 19 posto u broju, a za 26 posto u iznosu, a također i onaj iz 2019. godine, pri čemu je ove godine izdano četiri posto više računa, uz rast njihove vrijednosti za 16 posto, pokazuju podaci Porezne uprave.

Prošlog tjedna u trgovini potrošeno 2,5 milijardi kuna

“Crni petak” (Black friday) kolokvijalni je naziv petka nakon Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama, koji označava početak predblagdanske kupovine. Taj se običaj, kojeg karakteriziraju sniženja u trgovinama, proširio diljem svijeta, pri čemu se popusti i promotivne prodaje najčešće protežu i na razdoblje duže od samo jednog dana.

Podaci Porezne uprave tako pokazuju da je u proteklom tjednu na godišnjoj razini u trgovini na malo ostvaren skok u broju računa za pet posto, a u iznosu za 14 posto.

Pritom, od 21. do 27. studenoga ove godine izdano je 22,9 milijuna računa, čija je vrijednost dosegnula 2,5 milijardi kuna, dok je u razdoblju od 22. do 28. studenoga lani bilo izdano 21,8 milijuna računa, ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna.

Brojke iz ovogodišnjeg tjedna nadmašuju i one iz pretkrizne 2019., kada su trgovci od 25. studenoga do 1. prosinca izdali 21,7 milijuna računa, čija je vrijednost dosezala 1,9 milijardi kuna. (Hina)