Cochrane: Prihvaćanjem alternativnih proizvoda možemo 500.000 pušača u RH prebaciti na manje štetne alternative

Cochrane, najutjecajniji znanstveni autoritet potvrdio je da su e-cigarete značajno učinkovitije u odvikavanju od pušenja od postojećih nikotinskih zamjenskih terapija. CROHM apelira na domaće zdravstvene vlasti da prihvate znanost i kvalitetno reguliraju te proizvode koji su sada nepravedno izjednačeni s cigaretama, što zapravo krši prava pušača na informaciju o manje štetnih alternativama

U povodu Hrvatskog dana nepušenja, koji se obilježava 22. veljače, Udruga korisnika osobnih isparivača (CROHM) apelira na Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva da prihvate znanstveno utemeljeni koncept smanjenja štete (harm reduction) u borbi protiv pušenja, a koji po primjeni posljednjih rezultata globalnog znanstvenog autoriteta Cochrane u Hrvatskoj može rezultirati time da 350.000 do 500.000 pušača ovisnost o cigaretama u relativno kratkom roku zamijeni dokazano manje štetnim e-cigaretama, a godišnje oko 15.000 pušača kompletno izvede iz nikotinske ovisnosti.

“Smatramo da se takav javno zdravstveni iskorak ne smije ignorirati, posebno u slučaju kada u Hrvatskoj imamo situaciju konstantno visokog udjela pušača u populaciji, bez rješenja i ozbiljnih rezultata u borbi protiv pušenja”, poručuje se u priopćenju.

Cochrane je najutjecajnija međunarodna zajednica znanstvenika koja okuplja članove u preko 190 zemalja diljem svijeta i najrelevantniji je autoritet u verificiranju objavljenih znanstvenih istraživanja. Cochrane je u studenome prošle godine objavio pregled svih relevantnih znanstvenih studija o korisnosti e-cigareta u odvikavanju od pušenja te je potvrdio da su e-cigarete značajno učinkovitije u odvikavanju od pušenja od postojećih nikotinskih zamjenskih terapija, kao jedinih terapija koje zdravstveni djelatnici u Hrvatskoj smiju legalno preporučiti svojim pacijentima pušačima.

Posljednji je to u nizu snažnih znanstvenih dokaza da alternativni nikotinski i duhanskih proizvodi koji se koriste bez procesa gorenja imaju itekako važnu ulogu u borbi protiv pušenja i smanjenju štete od posljedica pušenja.

Unatoč tome, u Hrvatskoj su ti proizvodi i dalje izjednačeni sa cigaretama što u potpunosti onemogućava informiranje pušača o prednostima tih proizvoda. Istraživanje udruge CROHM sa nezavisnom agencijom za istraživanje tržišta SmartUp pokazalo je prošle godine da više od tri četvrtine ispitanika želi biti informirano o alternativnim nikotinskim proizvodima, no njih samo 9,1 posto smatra da su o njima vrlo dobro informirani. Ignoriranje potencijala tih proizvoda i znanstveno neopravdano izjednačavanje tih proizvoda sa cigaretama najveća je brana većem smanjenju broja pušača u Hrvatskoj, odnosno većem korištenju manje štetnih alternativnih duhanskih i nikotinskih proizvoda.

“Hrvatski dan nepušenja prava je prilika da promijenimo odnos politike prema pušenju koji dovode do toga da već niz godina imamo konstantan broj pušača od njih preko 900.000 u populaciji, što je porazno za cijeli sustav. U Hrvatskoj je prema našem istraživanju čak 58,2 posto pušača zainteresirano za prelazak na alternativne proizvode, no najviše ih muči nedostatak informacija o tim proizvodima. Okorjeli pušači imaju pravo znati za alternativne proizvode koji im mogu pomoći u smanjenju rizika za bolesti, ali i omogućiti njihovim obiteljima život bez dima”, rekao je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača CROHM.

Iz CROHM-a naglašavaju kako ignoriranje alternativnih proizvoda od strane zdravstvene administracije ne sprječava ulazak tih proizvoda na tržište, a bez kvalitetne regulacije nije moguć ni kvalitetan nadzor kvalitete tih proizvoda. Takav odnos prema proizvodima koji mogu pomoći pušačima u odabiru zdravijih navika smatramo nepoštenim, posebno u kontekstu spominjanja EVALI sindroma od strane institucija s obzirom da je taj sindrom upravo posljedica loše regulacije tih proizvoda u SAD-u i probijanja nekvalitetnih, nelegalnih i nestandardiziranih prozivoda na tržište.

Prof.dr.sc. Ognjen Brborović sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta istaknuo je da bismo, kad bi pušači prešli na proizvode nove generacije, imali javnozdravstveno postignuće desetljeća. “Bilo kakva znanstvena diskusija o alternativnim proizvodima dovodi do zaključka da su e-cigarete učinkovitije u borbi protiv pušenja od standardnih terapija. Kada bi u Hrvatskoj institucije priznale taj potancijal e-cigareta i ostalih alternativnih duhanskih i nikotinskih proizvoda, napravili bi najveću javno zdravstvenu intervencija od samostalnosti, sa pozitivnim posljedicama po zdravlje pojedinaca i po javno zdravstvene pokazatelje u RH”.

Sve više zemalja usvaja konept smanjenje štetnosti od duhana, a jedan od vodećih uzora je Velika Britanija u kojoj je prevalencija pušenja smanjena sa 19,8 posto u 2011. godini na 13,9 posto u 2019. godini. Njihov nacionalni javno zdravstveni zavod objavio je smjernice o prevenciji pušenja, promociji prestanka i liječenju ovisnosti od pušenja u kojima alternativni duhanski i nikotinski proizvodi imaju značajnu ulogu. Britanska komora liječnika također je prepoznala da je intervencija obiteljskog liječnika ključna u cijelom procesu jer su oni vjerodostojni izvor informacija svojim pacijentima i mogu utjecati na prihvaćanje od strane pacijenata pa obiteljski liječnici proaktivno informiraju svoje pacijente pušače o prednostima alternativnih proizvoda za njihovo zdravlje.